En Sıcak Konular

Sudan'da seçim polemiği sürüyor

18 Nisan 2010 12:27 tsi
Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in Ulusal Kongre Partisi seçimi açık farkla önde götürürken muhalefet seçim sonuçlarını tanımıyacağını duyurdu.

Tartışmalı seçimi geride bırakan Sudan’da bir yandan oyların sayım işlemi devam ederken diğer yandan seçim polemiği sürüyor.

Açılan sandıklarda Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in Ulusal Kongre Partisi seçimi açık farkla önde götürürken muhalefet seçim sonuçlarını tanımıyacağını duyurdu.

Ömer El Beşir’in devlet başkanlığı için %84-91 arasında oy alacağı tahmin edilirken muhalefetteki partiler sandıkta beklediği oyu bulamadı. İslami hareket lideri Hasan El Turabi seçimi tanımıyacaklarını bildirirken seçim sonucunu yüksek mahkemeye taşıyacaklarını duyurdu. Demokratik Birlik Partisi de seçim sonucunu tanımayacağını duyurdu.

Seçimi 130 gözlemci ile takip eden Avrupa Birliği ise seçimlerin uluslarası standartların altında gerçekleştiğini ve seçime katılımın %60’ın üzerinde gerçekleştiğini duyurdu. AB seçimlerin tekrarını talep etmezken yapılan hataların 2011 Güney Sudan referandumunda tekrar edilmemesi gerektiğini, bu seçimden ders çıkartılması gerektiğini savundu.

Seçimi gözlemleyen Carter Center da seçimin uluslarası standartların altında olduğu görüşünde. Diğer taraftan ise Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping Sudan’da sorunsuz geçen seçim sürecinden yaşanan teknik aksaklıklara rağmen memnun olduklarını duyururken Sudan halkını ve siyasi partilerini demokratik seçim sürecine katılımlarından dolayı tebrik etti. Uluslararası Afrika Demokrasi ve Barış Kurumu ise Hartum’da düzenlediği basın toplantısında seçimlerin güven içinde gerçekleştiğini savunurken muhalefet partilerini seçim sonucunu kabul etmeye çağırdı.

dunyabulteni



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,869 µs