En Sıcak Konular

İkinci geleneksel demokrat başkan

18 Nisan 2010 11:04 tsi
İkinci geleneksel demokrat başkan MİT Müsteşarı Taner’den mayısta görevi devralması beklenen Hakan Fidan’ı tez hocası anlattı...

MİT Müsteşarı Taner’den mayısta görevi devralması beklenen Hakan Fidan’ı tez hocası anlattı: Demokrattır, açılımı sürdürür.

Emre Taner’in mayıs ayında emekli olmasının ardından Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) genç bir isme teslim ediliyor. Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Hakan Fidan, MİT Müsteşar Yardımcılığı’na atandı. 42 yaşındaki Fidan, Emre Taner’in görevden ayrılmasının ardından teşkilatın başına geçecek. 1968 yılında Ankara’da doğan Hakan Fidan, 1986-2001 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 15 yıl astsubay olarak görev yaptı. Kendi isteğiyle emekliye ayrılan Fidan’ı MİT’e taşıyan yolculuk da bu noktada başlıyor. Hakan Fidan, subaylığı bıraktıktan sonra Bilkent Üniversitesi’nde akademik hayata atıldı. Master öğrencisi olan Fidan’ın tez konusu ise “Dış Politikada İstihbaratın Yeri” adını taşıyordu. Fidan, 2006 yılında da “Doğrulama” başlıklı doktora tezini tamamlandı.


Tez konusu: Dünya barışı
O dönem Fidan’ın tez hocalığını yapan Prof. Dr. Mustafa Kibaroğlu, eski öğrencisini Taraf’a anlatırken, “Tabii ki başarılı bir öğrenciydi” diyor. Prof. Kibaroğlu, Fidan’ın tez çalışması hakkında şu bilgileri verdi: “Doktora tezinin konusu ‘Bilgi Çağında Diplomasi: Enformasyon Teknolojilerinin Uluslararası Anlaşmaların Doğrulanmasındaki Rolü”yle ilgiliydi. Mesela Uluslararası Atom Ajansı gidip birtakım ülkelerde denetlemeler yapıyor ve bu denetlemeler sonucunda ülkelerin taraf oldukları anlaşmaların yükümlülüklerini yerine getirdiğini doğruluyor.”


Ayak basmadığı ülke yok
Doktora tezi yazdığı sırada Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) başkanlığını da yürüten Fidan, bu sırada Avusturalya, Afrika ve Orta Asya’da neredeyse ayak basmadık yer bırakmadı. Prof. Kibaroğlu öğrencisini anlatmaya devam ediyor: “Hakan öncelikle insan olarak düzgün biri. Her zaman vefakardır. Organizasyon yeteneği yüksek bir insandır. TİKA’da görevini sürdürürken doktora jürisinde başarılı olabilecek bir tez yazdı. Bizde ya da başka bir üniversitede kendisini doktoraya adayan öğrencilerin ne kadar zorlandığını biliyoruz.”


Orta halli bir aileden
Peki bu kritik dönemde MİT’in başına geçecek Hakan Fidan nasıl bir aileden geliyordu? Prof. Kibaroğlu, “Bizler gibi orta halli bir ailedendir. Makam ve mevki olarak farklı birtakım noktalara geldiğinde bile hiç değişmedi. Bu da bence onun kişiliği hakkında bir fikir verir” diyor.


Demokratik açılım sürer mi
En çok merak edilen nokta ise Hakan Fidan’ın, Kürt sorunu ve demokratik açılımda kritik bir rol oynayan Emre Taner’in yerini doldurup doldurmayacağı konusu. Prof. Kibaroğlu’na göre Fidan, “meselelere demokratik açıdan bakma noktasında Taner’den daha geriye gitmez.” Kibaroğlu şunları söylüyor: “Emre Taner’in tabii ki demokrat yönü vardır. Ama Hakan da tanıdığım kadarıyla fikirlere çok açık bir insandır. Tartışmaların yapılmasına her zaman fırsat verir. Ve bunu teşvik eden bir insandır. Bu süreci devam ettirecektir. Benim tanıdığım Hakan kurumu daha ileri götürür, daha önemli katkılar sağlar. Demokrat bir insandır. Buna hiç şüphe yok. Medeni ve modern bir insandır. Dünyayı çok yakından takip eder. Bu profile uygun bir kişi, bu konularda (Kürt sorunu) gerekli düşüncelere sahiptir.”

Şahin Bayar - Taraf



Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,548 µs