En Sıcak Konular

Memura yapılan yanlış ödemeler...

18 Nisan 2010 11:01 tsi
Memura yanlış yatan maaş cüzdanda kalacak... İşte konunun ayrıntıları...

Memurlara yapılan yanlış ödemeler yine memurun cebinde kalacak, müfettiş raporuyla geri alınamayacak. Türk Sağlık-Sen'in açtığı dava sonucu memurlara yapılan yanlış ödemelerin müfettiş raporuyla geri alınamayacağı kararı verildi. Ayrıca, 837 liralık yanlış ödeme, faiziyle çalışana geri iade edildi. Böylelikle memurlara hatalı yapılan ödemelerde idarenin mahkeme kararı ve Sayıştay ilamı olmadan, isteğine göre tahsilat yapmasının da önüne geçildi.

Türk Sağlık-Sen Giresun Kale Devlet Hastanesi'nde görev yapan eski SSK personeline, 2005 yılında hatalı yapılan fark tazminatı ödemeleri, müfettiş raporuyla 2009 yılında maaşından kesilmesi üzerine konu mahkemeye taşınmıştı. Türk Sağlık-Sen, açtığı davada memurun maaşından yapılan 837 TL kesintinin yasalara göre yapılmadığını belirterek, geri ödenmesini talep etmişti.

Davayı görüşen Ordu İdare Mahkemesi'nin verdiği kararda, kamu zararından doğan alacakların tahsilinin sulh yoluyla, Borçlar Kanunu'na göre, İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre yapılacağı hatırlatıldı.

Kararda, davalı idare tarafından yapılan denetim sonucunda tespit edilen ve davacıya fazla/yersiz ödeme yapılmasından kaynaklanan kamu zararının ise kamu gücü kullanmak suretiyle tahsil edildiğine dikkat çekildi. Ayrıca, yasalara göre hareket edilmediği de vurgulandı. Bilerek yapılan olaylar sonucu ortaya çıkan kamu zararından doğan alacakların dahi İcra ve İflas Kanunu'na göre tahsilinin açık olduğunun belirtildiği kararda, "Sayıştay veya mahkeme ilamı olmamasına rağmen idarece müfettiş raporu ile saptandığı belirtilen kamu zararının, herhangi bir Sayıştay veya mahkeme kararı olmaksızın davacının maaşından kesmek suretiyle tahsil edilmesinde hukuka uyarlılık bulunmamaktadır." denilerek, söz konusu işlemin iptal edilmesine ve memurun maaşından kesilen tutarın yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verildi.

Kararın temyiz yoluyla bozulmaması halinde, idarece yapılan hatalı ödemelerin müfettiş raporuyla tahsil edilmesi durumunda karar emsal niteliğinde olacak. Hiçbir kamu kurumunda müfettiş raporuyla çalışanların maaşlarından hatalı yapılan ödemeler tahsil edilemeyecek.

bugün



Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,553 µs