En Sıcak Konular

Osman Can: Türkiye bir devrim süreci içerisinde

18 Nisan 2010 10:55 tsi
Hukukçular Derneği tarafından yılın hukukçusu ödülünü alan Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, Fransız devrimine atıfta bulunarak "Türkiye tarihinde ilk defa bir devrim, hukukla ve toplumsal renklerle birlikte yapılmaktadır. Bir devrim süreci içerisin

Üniversitede öğrenciyken aldığı disiplin cezası ile ilgili Osman Can'ın eşi Gülnur Can da, kendisi aracılığıyla eşinin yıpratılmaya çalışıldığını ve bu tür haberlerin tüm kadınlara saldırı anlamına geldiğini belirtti.

Hukukçular Derneği'nin ödül töreninde konuşan Osman Can, ödülü hak edip etmediğini bilmediğini ancak, Türkiye'de cesur adımlar atanların olduğunu bildiğini söyledi. Türkiye'de delilerin tek tük çıktığını ve çıktıkları zaman da ödediği bedellerin fazla olduğunu belirten Can, "Türkiye'de deliler çoğaldı. Biz de o delilerden sadece bir tanesiyiz. Türkiye çok ciddi bir süreçten geçiyor. Türkiye tarihi bir süreçten geçiyor. Süreç toplumsal dinamiklerin siyasetini belirliyor. Siyaseti toplumsallaştırıyor. Toplumun bütün renklerinin, süreci belirlediği bir dönemden geçiyoruz. Türkiye tarihinde ilk defa bir devrimi hukukla ve toplumsal renkleriyle birlikte yapmaktadır. Bir devrim süreci içerisindeyiz. Türkiye tarihinde ilk defa 1789 sürecini başlatmış bulunmaktadır. Biz Türkiye'nin çok daha farklı bir gelecek üzerinde inşa edildiğini görmekte ve okumaktayız." dedi.

Bu devrimi toplumun her kesiminden vatandaşın desteklediğini belirten Can, devrimin sahibinin halk olduğunu ancak, Ankara'nın bu devrimi okumaktan oldukça uzak durumda olduğunu ifade etti. Egemenliğin, sahipliğin el değiştirdiğini dile getiren Can, "Egemenliğin sahipliği değişiyorsa bu ülkede hukukun ve yargının sahipliği de el değiştirmiş demektir. Hukuk ilk defa efendilerin hukuku değil, halkın hukuku haline gelmiştir. Süreç durdurulamaz haldedir." ifadelerini kullandı.

Demokrasi mücadelesinin kolay olmadığını vurgulayan Can, "Bu süreç, engellerle ve bedellerle yürüyen bir mücadeledir. Ödül alan arkadaşlarımız bunun göstergesi. Türkiye bundan övünç mü yoksa utanç mı duymalı? Bunu da ayrıca başka bir yere kaydedebiliriz." diye konuştu.

''Üniversitede öğrenciyken aldığı iddia edilen disiplin cezasına'' ilişkin basında çıkan haberle iligili eşinin yıprandığını ve kendisi nedeniyle bedel ödemek zorunda kaldığını ifade eden Osman Can, eşini öptükten sonra aldığı ödülü eşine takdim etti.

Ödül töreninin ardından söz konusu iddialar ile ilgili Osman Can'ın eşi Gülnur Can basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yapılan haberlerle kadına saldırı olduğunu anlatan Can, "Sözde modern kadının arkasında olduğunu söyleyen medya maalesef bu haberle kadına karşı bakış açısını göstermiştir. Demek ki kadın medyada dahi bir birey olarak algılanmamakta. Bir nesne olarak görülmekte. İnsanları alt etmek için bir silah olarak kullanılmakta. Başka söyleyecek bir şey bulamıyorum." şeklinde konuştu.

Haberlerle ilgili dava açacağının altını çizen Can, "Gerek haber gerek haberle ilgili yorumlarla ilgili yasal süreci başlatıyoruz. Kendim ve çocuklarım adına tazminat davası açağım. Kendi adıma kazanacağım tazminatı kadın derneklerine, çocuklarım adına kazanacağım ödülü ise kızım kedileri sevdiği için hayvan derneklerine bağışlayacağım. Eşimin bu kadar basit gayri ahlaki ve gayri ciddi manşette yer alması beni çok üzdü. Bu haberi kadına karşı bir saldırı olarak nitelendiriyorum." dedi. 
 
cihan



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,169 µs