En Sıcak Konular

Gazeteci Altan: Evrensel refah devletine ihtiyacımız var

17 Nisan 2010 21:53 tsi
Gazeteci ve İktisatçı Prof. Mehmet Altan, "Milli Güvenlik Devleti yerine aslında bizim evrensel refah devletine ihtiyacımız vardır." dedi.

Batman Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BATSO) konuğu olarak Batman'a gelen Gazeteci ve İktisatçı Prof. Mehmet Altan, "Ekonomi, Demokrasi ve Güvenlik" konulu konferans verdi. Batman Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Çok Amaçlı Salonu'nda gerçekleştirilen konferans büyük ilgi gördü.

Konferans öncesi konuşan Batso Başkanı Mehmet Teymur, Altan'ı ağırlamaktan memnun olduklarını belirterek, ticaret odası olarak üç aylık konferanslar kapsamında Batman'a bundan sonra da çok önemli fikir ve bilim insanını getireceklerini söyledi.

Mehmet Altan ise konuşmasında şunları dile getirdi: "Burası insanı yok sayan bir 'Milli Güvenlik Devleti' ve bu Milli Güvenlik Devleti'nin yerine aslında bizim ihtiyacımız olan şey bir 'evrensel refah devleti' olması gerekir. Üstelik bu güvenlik meselesi de yeryüzündeki ekonomik yapı değiştikçe anlamı da farklılaşır. Artık, BM'nin de, gelişmiş ülkelerin de kendi literatürlerinde, günlük yaşamlarında güvenlik tek başına kullanılmıyor. Bunun başına her zaman bir insani güvenlik kavramı konuluyor."

"Vergi alan bir devlet ve vergi veren bir vatandaş yoksa, orada devlet de demokrasi de olmaz, toplum da olmaz." diyen Altan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada büyük bir zafiyet var. 50 milyon seçmen var. Bir yasa çıkartırsak, vergi vermeyen oy vermez desek bu 10 milyonun altına düşer. Tüm demokrasilerin temelinde vergi isyanı var. Vergiden dolayı parlamenter rejim doğmuştur. Demokrasinin özü itibariyle; bu paraların nereye, nasıl harcandığı, etkin harcanıp harcanmadığını kontrol eder."

Yargısız infazın onay gördüğü bir devlet algılamasında, devletin hazine arazisinde gecekondu kurulmasına, kaçak elektrik kullanılmasına göz yumar hale geldiğini ileri süren Altan, o zaman da devlet ve bireyin normalde kutsal olması gereken ilişkisinin illegal bir yapı üstünden devam ettiğine vurgu yaptı. Demokrasinin temel şartının, ekonominin patronun halk olmasından geçtiğine dikkat çeken Altan, "Devletten hiçbir şey beklemeyecek, parası ile onu yaşattığı için devleti de fiilen denetleyen hesap soran en ücra köşesine kadar götüren bir yapıya ihtiyaç vardır." dedi.

İstatistiki bilgiler de veren Altan, "Türkiye'deki Türkiye'de bankaya yatırılan mevduatın yüzde 42'si 28 bin kişiye aittir. Türkiye'nin nüfusun en zengin yüzde 20'si, toplam zenginliğin yüzde 46,4'ünü alıyor. En aşağıdaki yüzde 20, toplam üretile zenginliğin yüzde 5'ini bile almıyor. Resmi rakamlara göre 12 milyon yoksul vardır. 348 bin aç vardır. Yüzde 14,5 işsiz var."

'Kürt sorunu nedir?' sorusuna da cevap veren Altan şunları dile getirdi: "Kürt sorunu tamamen Türkiye Devleti'nin, Türkiye Kürtlerini kapsayacak bir devlet olmamasının ortaya çıkmasıdır. Şimdi açılım yapıyorlar, Roman açılımı, Alevi açılımı, ne oluyor? Devlet vatandaş arıyor."

12 Eylül rejimi ile 30 yıldır yaşamaya devam ettiklerini kaydeden Altan, "Bu şekilde halkın iktidarına silah çeken, bıçak çeken, 5 generalin oluşturduğu anayasa ile siyasi partiler yasasıyla, seçim yasasıyla, 600 yasayla onun bütün tüzük ve kararnameleriyle, bütün askeri yapısıyla, hala mevcut. Bunu da içime sindiremiyorum. Bizler tarihsel geçmiş nedeniyle hep devlete bakıyoruz. Ankara'da bugün ne oldu? Bana ne Ankara'da bugün ne oldu. Biz Batmandayız, Batman'daki özgürlüğümüz, gelirimiz nasıl artacak bunu konuşacağız."

(CİHAN)



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,644 µs