En Sıcak Konular

KKTC'de resmi propaganda dönemi sona erdi

17 Nisan 2010 18:08 tsi
KKTC'de cumhurbaşkanı seçimi için söz sırası seçmene geldi.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), 7 adayın yarışacağı cumhurbaşkanı seçimi için açıkladığı takvim uyarınca, 23 Martta başlayan resmi propaganda süreci saat 18.00'de sona erdi.

Cumhurbaşkanı seçiminde Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) adayı Derviş Eroğlu, bağımsız adaylar Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Tahsin Ertuğruloğlu, Mustafa Kemal Tümkan, Arif Salih Kırdağ, Zeki Beşiktepeli ve Ayhan Kaymak yarışacak.

Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen partilerden Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Özgürlük ve Refom Partisi (ÖRP) ile meclis dışındaki Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Talat'ı destekliyor.

Mecliste temsil edilen Demokrat Parti (DP) ile meclis dışındaki Halk İçin Siyaset Partisi (HİS), Milliyetçi Adalet Partisi de (MAP) Eroğlu'nun destekliyor.

Cumhurbaşkanı seçiminde Lefkoşa'da 51.381, Gazimağusa'da 43.004, Girne'de 31.233, Güzelyurt'ta 21.214 ve İskele'de 17.240 olmak üzere toplam 164.072 seçmen oy kullanabilecek.

Bir adayın seçilebilmesi için geçerli oyların en az yüzde 50'sinden bir fazlasını alması gerekiyor.

Hiçbir aday bu orana ulaşamazsa, seçim ikinci tura kalacak ve ikinci tur 25 Nisan Pazar günü en çok oyu alan iki aday arasında yapılacak.

-ENFORMASYON DAİRESİ BASIN MERKEZİ KURDU-

Bu arada, KKTC Enformasyon Dairesi, ''basın merkezi'' kurdu.

Özellikle yabancı medya mensuplarının hizmetine yönelik olarak Saray Otel'de oluşturulan merkezde bilgisayar, hızlı internet, faks, telefon gibi iletişim araçları medya mensuplarının hizmetine sunuldu.

-SAAT 19.00'A KADAR YAYIN YOK-

Yüksek Seçim Kurulu, yarın 08.00-18.00 saatleri arasında düzenlenecek seçimle ilgili yasakları ve kuralları, yayımladığı duyuruyla hatırlattı.

YSK'den yapılan duyuruda, Seçim ve Halk Oylaması Yasası uyarınca, yarın saat 19.00'a kadar radyo, televizyon ve her türlü yayın organlarının seçimlerle ilgili haber, tahmin ve yorum yapmaları yasak.

19.00-21.00 saatleri arasında ise radyo ve televizyonlarda seçimlerle ilgili olarak sadece Yüksek Seçim Kurulu tarafından verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek ve saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak.

Seçim gününe ilişkin diğer bazı yasaklar ise şöyle:

''Oy verme günü, her ne surette olursa olsun alkollü içki satılması, umumi yerlerle umumi mahallerde her çeşit alkollü içki satılması, verilmesi ve içilmesi yasaktır; bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır. Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir. Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz.''

YSK ayrıca, seçmenin oyunu kullanabilmesi için, üzerinde fotoğrafı bulunan ve kimliğini kanıtlamaya yarayan resmi bir belge sunmak zorunda olduğunu da hatırlattı.

Cep telefonu, fotoğraf makinesi, telsiz ve benzer cihazlarla oy kullanılamayacak.



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,398 µs