En Sıcak Konular

Cumhuriyet Anıt'ı 1 Mayıs'a hazır olacak

17 Nisan 2010 14:40 tsi
Geçtiğimiz hafta İstanbul Valisi Muammer Güler'in sendikalarlar yaptığı toplantıdan sonra işçilere1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlama izni verildiğini açıklamıştı. Böylece işçiler 33 yıl sonra Taksim Meyda'nında kutlama fırsatına sahip olacaklar. Bak

Yaklaşık 3 aydır bakıma alınan ve restorasyonu yapılan Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın düzenlemeleri 1 Mayıs'a kadar tamamlanmış olacak. Geçen yıl 1 Mayıs'ta eylemcilerin üzerine çıkıp hatıra fotoğrafı çektirdiği ve karanfiller bıraktığı Atatürk ve Cumhuriyeti tasvir eden 81 yıllık Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın restorasyon çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yürütülüyor. İBB'den alınan bilgiye göre, Taksim Anıtı'nın çevre düzenlemeleri ve bakımı 1 Mayıs'tan da önce bitirilerek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na hazır hale getirilecek. Restorasyan çalışmaları süresince brandasının önünde birebir resimlerinin gösterildiği anıtın şu anda bakım çalışmaları son buldu ve brandalar kaldırıldı. Ancak anıtın etrafındaki çevre düzenlemeleri devam ediyor. Bu düzenlemelerin de yaklaşık 10 gün içinde bitirilmesi hedefleniyor.

Taksim'i yasaklatan 'kanlı gün'ün öyküsü

* Türk demokrasi tarihine 'Kanlı 1 Mayıs' olarak geçen 1 Mayıs 1977 günü İşçi Bayramı'nı kutlamak üzere çeşitli illerden İstanbul'a gelen yaklaşık 500 bin kişi Taksim Meydanı'nda toplanmıştı.

* DİSK organizasyonuyla başlayan kutlamalarda katılımın yüksek olması sebebiyle kortejlerin alana girmesi uzun sürmüş, miting uzamıştı.

* Saat 19.00 sularında dönemin DİSK Başkanı Kemal Türkler konuşmasının sonuna geldiğinde provakatörler sahneye çıktı ve etraftan silah sesleri duyulmaya başlandı.

* Sular İdaresi binasının üstünden ve meydandaki otelin çeşitli katlarından açılan bu ateş sonucu insanlar panik içinde kaçmaya başladı. Kısa bir süre içinde Intercontinental Oteli'nin (şimdi yerinde The Marmara var) üst katlarından da kalabalığın üzerine ateş açılmıştı.

* İnsanlar panik içinde kaçmaya çalışırken panzerler de kalabalığın arasına girmeye ve kitleleri Kazancı Yokuşu'na itmeye başladı. Ancak Kazancı Yokuşu da bir kamyon tarafından tıkanmıştı.

* Kazancı Yokuşu'ndan aşağıya kaçmaya çalışan kalabalığada ateş açıldı. 28 kişi ezilme ya da boğulma nedeniyle, 5 kişi vurularak, 1 kişi de panzer altında kalarak yaşamını yitirdi, 130'dan fazla kişi de yaralandı. Ölenlerin çoğu Kazancı Yokuşu'nun başında, park edilmiş kamyon yüzünden sıkışarak öldü.

* 1 Mayıs 1977'deki bu vahşetin ardından 470 kişi göz altına alındı fakat hiçbirinin olayla ilgisi kurulamadı. İlk ateşi kimin açtığı belirlenemedi, olay 33 yıldır aydınlatılamadı.

* Sular İdaresi'nin çatısından ve otel odalarından ateş açanlar da bulunamadı. Ancak bu olayların kontrgerilla tarafından askeri darbe hazırlığı olarak yapıldığı MİT tarafından dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'e rapor edildi.

* Kısa bir süre sonra 29 Mayıs 1977'de de dönemin muhalefet lideri Bülent Ecevit'e İzmir'de suikast girişimi oldu. Bu gelişmeler üzerine dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı 1 Haziran 1977'de re'sen emekli edildi.



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,985 µs