En Sıcak Konular

KKTC'de kıran kırana seçimde Talat umutlu

17 Nisan 2010 12:26 tsi
KKTC'de kıran kırana seçimde Talat umutlu KKTC halkı, barış müzakerelerinde kendilerini temsil edecek cumhurbaşkanlarını seçmek için yarın sandığa gidecek. Kıbrıs'ta seçmenlerin kararlarını son anda verdiğinin farkında olan adaylar çalışmalarını hızlandırdı.

Anketlerde Başbakan Derviş Eroğlu önde görünürken, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat cephesinde ise umut artıyor. Dipkarpaz'da dün sohbet ettiğimiz bir öğretmen, "KKTC'de seçim son iki günde belli olur. Cumartesi gecesi büyük bir lobi çalışması yapılır." diyerek bu akşamın uzun süreceğini belirtiyor. Yaşanan bu yoğun kampanyalara rağmen sokaklara bakıldığında ilginin düşük olduğu görülüyor. Lefkoşa ve Girne'de seçim afişlerine rastlanırken Gazi Magosa, İskele, Güzelyurt ve Dipkarpaz gibi şehirlerde ise seçim havası yok gibi. Halkın genel algısı, dümende Türkiye'nin bulunduğu yönünde. Memurlar iş korkusu sebebiyle değerlendirme yaparken isim vermek istemiyor. Hatay'dan 30 sene önce KKTC'ye gelen Gazi Magosalı bir seçmene göre Türkiye'den adaya gelenler seçimlerde belirleyici olacak. Bu kişi, açıkça çözümü sağlamayacağı için Eroğlu'nu destekleyeceğini söylüyor. Talat'ın destekçileri ise Eroğlu'nun seçilmesi halinde Türkiye üzerindeki baskının artacağını vurguluyor.

ANKARA'DAN İKİ DESTEK MESAJI

Birkaç hafta önce yapılan anketler Derviş Eroğlu'nu önde gösteriyordu. Ancak son kamuoyu yoklamalarında aradaki farkın azaldığı görülüyor. Cumhurbaşkanı Talat'ın oy farkını kapattığı ve seçimin ikinci tura kalabileceği yönünde beklentiler artmış durumda. Türkiye'den gelebilecek bir mesajın halkın tercihine etki edebileceği konuşuluyor. Ankara, AİHM'nin KKTC'deki tanzim komisyonuna onay vermesi ve Avrupa Parlamentosu'nun doğrudan ticaret tüzüğünü yeniden ele almasıyla köşeye sıkışan Rum Kesimi'nin, mevcut parametrelerle müzakerelerin devamına karşı çıkan Eroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesini bahane edip masadan kalkmasını istemiyor. Bunu, Talat ile Rum lideri Hristofyas'ın seçimler nedeniyle görüşmelere ara vermesinin ardından yaptığı açıklamada ortaya koymuştu. Dışişleri, sürecin "yerleşik BM parametreleri ve liderlerin ortak açıklamaları çerçevesinde" devam edeceğini vurgulamıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta Amerika'ya giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Talat garantör sıfatıyla Türkiye'ye de danışarak barış görüşmelerini sürdürdü. Seçimin neticesinde bu takvimin engellenmesi söz konusu olmaz umarım." ifadelerini kullanmıştı. Ankara'dan gelen bu mesajlar, Talat'a destek olarak yorumlanıyor.



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,880 µs