En Sıcak Konular

Nükleer zirvede yüzünü saklayan adam

16 Nisan 2010 16:02 tsi
Nükleer zirvede yüzünü saklayan adam 40 yıllık o anlaşma yırtılırsa? iyibilgi Ankara

Herkesin meraklı bakışlarla takip ettiği, “Küresel Nükleer Güvenlik Konferansı” bitti. 50’ye yakın ülkenin katıldığı zirveden geriye İran, Kuzey Kore tartışmaları kaldı.

Zirveye davet edilenler elbette “nükleer” konu ile bir şekilde ilgisi olanlardı. Ya nükleer silaha sahiptiler veya nükleer teknoloji ve enerjiye (nükleer santraller). Elbette İran ve Kuzey Kore hariç.

Bilindiği üzere Türkiye de bu toplantıya katıldı. Hatta bu yüzden İsrail Başbakanı Netanyahu zirveye-“korktu” da denildi-icap etmedi.

Basit bir şekilde, İran konusu açıldığında Ankara’nın “bölgemizde nükleer silah istemiyoruz, bu herkes için geçerli” cümlesini uluslar arası ve etkin bir platformda kuracağı açıktı.

Hem de tam ABD-Rusya anlaşmasının imzalandığı sıralarda. Ama İsrail bu toplantıya hiç katılmadı denilemez. İsrail’i işte o yüzünü kapatan adam temsil etti.

Tam unvan ve ismiyle; İsrail istihbarat servislerinden (bu arada nükleerden sorumlu) Devlet Bakanı Dan Meridor. (Resimde yer alan kişi de zaten Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’nın Başkanı Yukiya Amano.)

İşte zirvede böylesi bir simanın bulunması konu açısından önemliydi. Belki Netanyahu’nun bulunması kadar.

Tabii böyle bir temsil fark edilir edilmez, ilk akla gelen şu oldu: ABD, İsrail’i zirvede sıkıştırdı mı? Sıkıştırdı ise sonuç? Bunlar şimdilik bilinmiyor. Bilinen veya hadi kulaklara çalınan diyelim; Merodor’un Amerikalılar ile görüştüğü.

Bu konuyu emsallerinden daha önemli yapan bir nokta da bugünkü köşesinde Erdal Şafak’ın bahsettiği konu: 1969 ABD-İsrail anlaşması. Buna göre İsrail yöneticileri nükleer varlıkları ile ilgili olarak asla konuşmayacaklar, hiçbir nükleer denemeye girişmeyecekler, karşılığında da ABD, o silahları görmezden gelecekti.

“Di”li geçmişe bakmadan söylemeliyiz ki bu geçerli bir anlaşma. Kritik olan ne zamana kadar? Meridor’un bu konuda bir fikri olabilir mi?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,313 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,376 µs