En Sıcak Konular

Obama: Afganistan'da sonsuza kadar kalamayız

15 Nisan 2010 16:41 tsi
ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan askerlerinin Afganistan'dan 2011 yılında çekilmeye başlaması planını teyit ederek, "Orada sonsuza kadar kalamayız" dedi.

Obama, Beyaz Saray'da Avustralya televizyonuyla yaptığı söyleşide, Afganistan ile ilgili olarak, ABD ve müttefiklerinin bu ülkede sonsuza kadar kalamayacaklarını, ayrıca Afganistan'da durumun daha kötüye gittiği yönündeki görüşe katılmadığını kaydetti.

ABD Başkanı, göreve geldiğinden bu yana Taliban'ın etkinliğinin "köreldiğini", yaklaşık 9 yıldır süren savaşı kazanmanınsa zor bir iş olmayı sürdürdüğünü söyledi.

-ÇİN-

Obama, söyleşide Çin ile ilgili olarak da, iklim değişikliğiyle mücadelede "Çin'in gecikmesine izin veremeyeceklerini" kaydetti.

ABD Başkanı, Çin'in atmosferde sera gazı etkisi yaratan gazların emisyonlarının kısıtlanmasına yönelik taahhüdü konusunda, Çin'in, bu meseleyi geciktirmesine izin veremeyeceklerini ve bir dünya gücü olarak ortaya çıkan bu ülkenin, rolünün getirdiği sorumlulukları ciddiyetle ele alması gerektiğini söyledi.

Obama, Çinli liderlerin, ülkeleri gelişirken aynı zamanda çevreyi koruyan yeni bir modele karar vermeleri gerektiğini anladıklarını belirterek, Çin'in şu ana kadarki dürtüsünün, öncelikle Avustralya ve ABD gibi gelişmiş ülkelerin, daha sonra kendilerinin bu meseleyle uğraşmaları olduğunu kaydetti.

Çin ve ABD'nin dünyada sera gazı etkisi yaratan gazların emisyonuna en fazla yol açan iki ülke olmalarına rağmen, iki ülkenin sorunun çözümünü zorla kabul ettiremeyeceğini ifade eden Obama, Hindistan ve Brezilya'nın da sera etkisi yaratan gazların emisyonuyla mücadelede sorumluluk alması gereken diğer ülkeler olarak belirdiğini kaydetti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, haziran ayında Avustralya ve Endonezya'yı ziyaret etmesi planlanıyor.

A.A.



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,811 µs