En Sıcak Konular

'Yolsuzluk ve yoksulluk, Kırgızistan halkını isyan ettirdi'

15 Nisan 2010 12:57 tsi
Kırgızistan'da geçici hükümetin Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Temir Sariyev, ülkede yönetim değişikliğine yol açan 6-7 Nisan'daki olaylar için, otoritesi olmayan iktidarın, yoksulluk ve yolsuzluğun halkı isyana sürüklediğini söyledi.

Kırgızistan'da son bir haftada meydana gelen olayları AA muhabirine değerlendiren Sariyev, "otoritesi olmayan bir iktidarın halkın saygısını kazanmada başarılı olamadığını" ifade etti.

"Yolsuzluk ve yoksulluğun Kırgızistan halkını isyan ettirdiğini" söyleyen Sariyev, ülkede Kırgıztelekom, Severelektro ile Vostokelektro elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinde yolsuzluk yapıldığını ve bir ailenin yakınları tarafından çok ucuza satın alındığını savundu.

Sariyev, "Halkın iznini almadan devletin malını çok ucuza sattılar. Halk, devlet mallarını satmaması için iktidara uyarılarda bulundu. Ancak sürekli polisin engelleriyle karşılaştı veya gözaltına alındı" dedi.

Ülkesinde ve yurtdışında otoritesi olmayan Bakıyev iktidarının iç meseleleri daima güç kullanarak çözmeye çalıştığını ifade eden Sariyev, bu iktidarın vatandaşı daha da yoksullaştırdığını belirtti.

-YENİ ANAYASA VE YENİ SEÇİM YASASI-

Ak-Şumkar partisinin lideri de olan Temir Sariyev, anayasal reformlardan sorumlu Başbakan Yardımcısı Ömürbek Tekebayev'in başkanlığında kurulan komisyonun yeni bir anayasa için çalışmalara başladığını anımsattı.

Sariyev, "Kırgız tarihine bakıldığı zaman, Kırgızlarda her zaman meclis sistemi hakimdi. Tarihte de Kırgız hanlarımız seçimle gelirdi, etrafındakilerin görüşüne başvurmadan karar vermezdi. Halkın çıkarlarını öne alırdı. Kırgızistan için en uygun yönetim sistemi bu parlamenter sistemidir" dedi.

Temir Sariyev, altı ay içinde yeni seçim yasa taslağı ile yeni anayasa taslağının hazırlanacağını belirterek, "Yeni anayasaya göre devlet başkanı olacak, ancak yetkileri kısıtlı olacak. Devlet başkanı da seçimle gelecek" diye konuştu.

Parlamentoda tek partinin temsil edilmeyeceğinin şimdiden görüldüğünü ifade eden Sariyev, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün geçici hükümette üç parti görünüyor. Bunlar Ak-Şumkar, Ata-Meken ve Sosyal Demokrat Partisi'dir. Yeni parlamentoda en az 4-5 parti olacak."

-OLAYLARIN GELİŞİMİ-

Kırgızistan'da 6 Nisanda, kuzeydeki Talas kentinde muhalefetin düzenleyeceği gösteriye izin vermeyen polis ile göstericiler arasında çıkan çatışmanın ardından bir gecede ülkedeki tüm muhalif liderler tutuklanmıştı.

Başkent Bişkek'te 7 Nisanda göstericiler, muhalefet liderlerinin serbest bırakılması ve gösterilere izin verilmesi için Sosyal Demokrat Parti (SDP) binası önünde toplanmıştı. Güvenlik güçlerinin engeliyle karşılaşan göstericiler polis araçlarını ateşe vermiş, silahlarına el koymuş, Ala Too Meydanına "Bakiyev gitsin" sloganıyla yürüyüşe geçmişti.

Devlet Başkanlığı binasına yürüyen ve bu arada sayıları 10 kat artan göstericileri güvenlik güçleri püskürtmeye çalışmıştı. Devlet Başkanlığı binasını çevreleyen demir parmaklıklara yaklaşan göstericilere binanın üstünden keskin nişancılar tarafından ateş açılmış, çıkan olaylarda onlarca kişi ölmüş, 1500'den fazla kişi de yaralanmıştı.

Polis ile göstericiler arasında yaklaşık 12 saat süren çatışmanın ardından muhalefet, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in iktidarını devirerek geçici hükümeti kurmuştu.

Yeni hükümet iki gün içinde meclisi feshetmiş, anayasa mahkemesinin faaliyetini durdurmuştu. Bakiyev'in kamu yönetim reformları çerçevesinde kurduğu Devlet Başkanlığı Enstitüsü ile Devlet Koruma Birimi, Yatırım İnovasyon ve Kalkınma Ajansı gibi kurumlar da kaldırılmıştı.

Geçici hükümetin 6 ay görev yapması, bu süre zarfında yeni bir anayasa ile yeni bir seçim yasası taslaklarının hazırlanması öngörülüyor.
 
aa



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,167 µs