En Sıcak Konular

İhaleyi Zorlu değil, Limak’la Nurol kazandı!

0 0 0000 00:00 tsi
İhaleyi Zorlu değil, Limak’la Nurol kazandı! İstanbul’daki karayolları arazisini 800 milyon dolara alan Zorlu Grubu’nun parası nereye gidecek?.. Karayollarından yüzmilyonlarca dolar alacaklı olan firmalardan hangileri aynı ihaleye katıldı? Zorlu’nun rakibi Limak ve Nurol firmaları

Televizyon naklen ve “şeffaf” olarak yayınlanan İstanbul’daki karayolları arazisinin gerçekten de hallice bir fiyatla, tam 800 milyon dolara Zorlu Grubu’nda kalması kamu kesiminde oldukça büyük memnuniyet uyandırdı. Zorlu Grubu’nun yaşadığı sevinç de ayrıca önemli. Zira uzmanlara göre buradan eldelenecek gelir, 1.5 milyar dolar ile 2 milyar dolar arasında değişecek.

Fakat pasta bu denli büyük olduğunda hep yaşandığı üzere ihale üzerinden yürütülen spekülasyonlar bitmek bilmiyor. Bunlardan biri de oldukça ilgi çekici ve akla da yakın geliyor.

Ödeşme…

Buna göre Karayolları Genel Müdürlüğü’nün, karayolu ihaleleri nedeniyle müteahhit şirketlere büyük borçları bulunuyor. Özellikle iki tanesinin alacağı da önemli. Bunlardan birisi Limak İnşaat. Limak zaten otoyol müteahhidi olarak tanınıyor.

KGM’nün Limak’a borçu 400 milyon dolara yakın. Nurol’un da Karayolları’ndan alacağı var ama rakam bu kadar büyük değil. İlginç olan iki firmanın da Zorlu Grubu’nun rakibi olarak İstanbul karayolları arazisi ihalesine katılmış olması. Nurol, Fiba Ortak Girişim Grubu ile birlikte, Limak İnşaat da Morgan Stanley Ortak Girişim Grubu ile ihaleye katılmışlardı.

İlk spekülasyon bu iki firmanın karayolları ile ödeşmek için bu ihaleye katıldıkları yönünde. İhaleyi kazansalardı, karayollarının kendilerine olan borçlarına karşılık sayacaklar, kalan kısmı ödeyeceklerdi.

Bu neredeyse, adı geçen ve çok kıymetli olduğu artık tescillenmiş bu arazinin sanki bedavaymış gibi el değiştirmesine sebep olabilirdi. Zira adı geçen firmalar yabancı ortakla katılım gösterdiklerinden, geri kalan miktar muhtemelen bu gruplar eliyle ödenecekti.

Kim karlı çıktı?..

Peki ihaleden gelen bu büyük para nasıl harcanacak?. Resmi açıklamalar kararın Bakanlar Kurulu’nun insiyatifinde olduğu ve paranın karayollarında kullanılacağı. Bunun karşı ve yoğun görüşler ise paranın “karayollarının borcu olan müteahhidlere ödeneceği” yolunda. Eğer bu yol kullanılırsa Zorlu Grubu’nun parası Nurol ve Limak’a gidecek. Haliyle bu iki grup, ihaleyi kazansalardı çok ama çok sevineceklerdi ama şimdi de oldukça sevinçli görünüyorlar.



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,731 µs