En Sıcak Konular

Talat: Türkiye'nin AB üyeliği Kıbrıs'tan geçer

14 Nisan 2010 13:54 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğiyle ilgili olarak, "Tabi ki Kıbrıs'tan geçer. Çok açık ve net" dedi.

Talat, seçim çalışmaları için Lefkoşa'dan Gazimağusa'ya seçim otobüsüyle yaptığı seyahat esnada AA muhabirlerinin 18 Nisan Pazar günü KKTC'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin AB yolunda müzakere ettiği 8 başlığın halen askıda olduğunu hatırlatan Talat, "Görüşülen başlıkların kapanması neyi bekliyor? Cevap burada işte... Tabi ki Kıbrıs'tan geçer. Çok açık ve net. Bırakın AB'ye katılımı, başlık bile açılamıyor. Zaten onun için Eroğlu'nun cumhurbaşkanı olması daha da tehlikeli. Sadece tehlike Kıbrıs Türkü için değil, Türkiye için de ciddi bir tehlike var" diye konuştu.

KKTC'de dün bazı gazetelerde yayımlanan "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Talat'a destek verdiği" yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine ve "Abdullah Gül veya Erdoğan açık bir destek taahhüdünde bulundu mu?" sorusuna Talat, "Siz bunu daha iyi söyleyebilirsiniz. Ona benim yorum getirmeme gerek yok, ama Türkiye, yürüttüğümüz politikaya her zaman destek veriyor. Dolayısıyla bu bağlamda bu politikayı destekliyor, ama Türkiye kişileri desteklemez tabi ki" ifadelerini kullandı.

-"KIBRISLI TÜRKLER YENİDEN TECRİT EDİLİR"-

Kendisinin cumhurbaşkanlığına seçilmemesi durumunda Türkiye'nin Kıbrıs politikasının "iflas edeceği" yönündeki beyanatlarının hatırlatılması üzerine Talat, "kendisinin öyle birşey söylemediğini, ancak Türkiye ile birlikte yürüttükleri politikaların, KKTC Başbakanı ve Ulusal Birlik Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu'nun kazanması durumunda biteceğini" ileri sürdü.

Talat, Eroğlu'nun seçilmesi durumunda Kıbrıslı Türklerin yeniden dünyadan tecrit edileceğini ve kazanımların birer birer geri gideceğini iddia etti.

Başbakan Eroğlu'nun "BM parametreleri Kuran-ı Kerim değil, değiştirilebilir" dediğinin anımsatılması ve BM parametrelerinin değiştirilebilirliğinin sorulması üzerine Talat, kendilerinin Türkiye ile birlikte saptadığı politikanın BM parametreleri çerçevesinde çözüm olduğunu ifade ederek, Eroğlu'nun bu parametreleri değiştirmeyi düşündüğünü söyledi.

Talat, şöyle devam etti:

"Eroğlu, gökteki ayı yere indirecek. İndirir Eroğlu, buyursun indirsin. 35 yıl o zihniyet iktidardaydı. Memleketi yolsuzluk ve düzensizlik dışında, Kıbrıs Türkünü izole etme dışında, Tek başına Rum tarafını AB'ye üye yapma dışında ne yaptı Eroğlu ve onun anlayışı, yine onu yapacak. Yani bu yaştan sonra Eroğlu ülkeyi kurtaracak mı? 35 yılda bu ülkeye kötülükten başka birşey yapmamış birisi şimdi mi kurtaracak."

-"YALAN SÖYLÜYOR"-

Eroğlu'nun Talat'la ilgili olarak, "7-8 yıl önce Kıbrıs'tan Türk askerinin çekilmesi ve Türkiye'den göç edenlerin geri gönderilmesi gibi konularda açıklamaları olduğu yönündeki suçlamaları ve şu anda Türkiye sevdalısı gibi görünmeye çalışarak "takiyecilik" yaptığını ileri sürmesi konusunda da Talat, şu açıklamaları yaptı:

"Yalan söylüyor. Zaten alışkanlık haline getirdi yalan söylemeyi. Ben hiçbir zaman öyle birşey söylemedim. Ne Türkiye kökenli yurttaşları gönderme sözkonusu, ne de Türk askerinin adadan çekilmesi sözkonusu. Çözümle birlikte Türk askerinin anlaşılan rakamlara getirileceği dışında benim tarafımdan hiçbir şey söylenmemiştir."

Kıbrıs Türk halkının kendisini seçmemesi durumunda "intihar edeceği" yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Talat, "Hayır ben öyle birşey söylemiyorum" diyerek, Kıbrıs Türk halkının, kendisinin ne dediğini ve ne yapacağını bildiğini, halkın, kendisine çok acılar çektiren, dünyadan koparılan geçmişine dönmek istemeyeceğini söyledi.

Kıbrıs Türk halkının iradesini dünya ile bütünleşme yönünde kullanacağına emin olduğunu ifade eden Talat, halkın müzakerelerin getirilerini gördüğünü ve geriye dönüşü istemeyeceğini kaydetti.

-"HRİSTOFYAS'TAN DESTEK İSTEDİ Mİ?"-

KKTC'deki seçimlerde Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın desteğini isteyip istemediği yönündeki soruya karşılık Talat, "Hayır öyle bir şey yok. Ben sadece Hristofyas'tan (müzakerelerdeki) gerçek durumu, geldiğimiz durumu, vardığımız mutabakatları ve ayrılık noktalarımızı halka açıklamayı önerdim. Halkın seçim öncesi bilme hakkı olduğunu ve seçim öncesi buna uygun olarak davranma hakkı olduğunu ifade ettim. Fakat o bunu kabul etmedi. En sonunda taraflar kendi halklarını bilgilendirebilirler diye bir kabulü oldu. Benim Hristofyas'tan istediğim buydu" dedi.

AA muhabirlerinin "Kıbrıs Rum Kesimi ile yapılan müzakerelerde ilerleme var mı?" sorusuna da Talat, "Tabi ki ilerleme var, hem de çok ilerleme var. İlerlemeyi de açıkladık" cevabını verdi.

18 Nisan'da seçildiği takdirde bir sonraki seçime kadar Kıbrıs sorununun çözüme kavuşturulması için çalışacağını belirten Talat şöyle konuştu:

"Kıbrıs sorununa nihai çözüm; iki toplumlu, iki kesimli, iki halkın siyasi eşitliğine dayalı yeni bir ortaklık devleti. Bu bir federal yapı olacak. İki tane kurucu devleti olacak. Kıbrıs Türk kurucu devleti ve Kıbrıs Rum kurucu devleti. Bunlar birbirleriyle eşit statüde olacak. Devletlerden her hangi biri diğerini egemenliği altına alamayacak. Tek uluslararası kimliği olacak bu devletin."

-"RUHUNDA YOK"

Talat, "Eroğlu'nun Türkiye'nin talimatıyla çözümcü olamayacağını, çözümün Eroğlu'nun ruhunda bulunmadığını" belirterek, Eroğlu'nun cumhurbaşkanlığını "kabus" olarak nitelendirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, 18 Nisanda yapılacak seçimlerin ilk turunda yüzde 50'den fazla oy alarak yeniden cumhurbaşkanlığına seçileceğini ifade etti.

Talat ayrıca, 5 yıl önceki cumhurbaşkanlığı seçiminden bu yana 20 kilo verdiğini belirterek, ameliyat geçirdikten sonra yeme ve içmesine dikkat ettiğini sözlerine ekledi.
 
aa



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,474 µs