En Sıcak Konular

Alman televizyonunda 1915 olayları tartışması

14 Nisan 2010 12:00 tsi
Alman devlet televizyonu Phoenix'te, 1915 olaylarıyla ilgili tartışma düzenlendi. Tartışmada, Alman 1. televizyon kanalı ARD'de 9 Nisan gecesi yayımlanan "Aghet-Bir soykırım" adlı belgesel tartışıldı.

Alman 1. televizyon kanalı ARD'de 9 Nisan gecesi yayımlanan "Aghet-Bir soykırım" adlı belgeselin bu kez de Phoenix televizyonunda gösterilmesinin ardından düzenlenen tartışmaya katılan Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkan Yardımcısı Bahattin Kaya, belgeselin tek yanlı olduğunu belirterek, dünyada Türkler dışında uluslararası alanda da 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirmeyen çok sayıda tarihçinin bulunduğuna dikkat çekti.

Türk hükümetinin, Türk, Ermeni ve diğer ülke tarihçilerinden oluşacak bir komisyon kurularak olayları değerlendirmesini önerdiğini hatırlatan Kaya, Almanya Ermeni Cemaatinden İşcan Çiftçiyan'ın, bunu hiçbir zaman kabul etmeyeceklerini, böyle bir komisyon kurulması için önce Türkiye'nin Ermeni iddialarını kabul etmesi gerektiğini belirtmesi üzerine de, "O zaman komisyona ne gerek var. Komisyon zaten bunu araştırmak için kurulacak" karşılığını verdi.

Türkiye ve Ermenistan arasındaki yakınlaşmanın, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının kabul edilmesinde ısrarcı olunmasıyla sağlanamayacağını ifade eden Kaya, Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenilerin yaptığı Hocalı katliamındaki görüntülerin belgeseldeki görüntülerden çok daha kötü olduğunu sözlerine ekledi.

Hürriyet gazetesinin Berlin temsilcisi Ahmet Külahçı da, belgeselde gösterilen görüntülerin herkesi üzdüğünü, ancak belgeselin fazlasıyla tek yanlı olduğunu belirterek, "Bir belgeselden objektif olmasını beklerdim" dedi.

Almanya'da yaşayan Türklerin ödediği vergilerle bir propaganda filmi hazırlanmış olduğunu ifade eden Külahçı, belgelerin çoğunun da Alman Protestan rahip Johannes Lepsius adlı kişi tarafından değiştirilmiş olduğunu söyledi.

Belgeselde ayrıca genelde erkeklerin öldürüldüğünün ifade edildiğine, soykırım yapmak isteyen bir ülkenin böyle bir ayrım yapamayacağına işaret eden Külahçı, belgeselde ayrıca hep Türk hükümetinden söz edildiğini, o dönemde bir Osmanlı hükümetinin iktidarda bulunduğunu kaydetti.

Çiftçiyan, Türkiye'de son 5 yıldır gelişmelerin olduğunu, ancak Türk hükümetinin hala 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını kabul etmediğini belirtirken, belgesele danışmanlık yapan Martin-Luther Üniversitesi öğretim görevlisi Herman Goltz da, Almanya Dışişleri Bakanlığının kendi arşivlerindeki belgeleri Türkiye ve Ermenistan'a verdiğini söyledi.

aa



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,410 µs