En Sıcak Konular

Hac için kayıtlar başladı

0 0 0000 00:00 tsi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, 2007 yılı için hac kayıtlarının 12-30 Mart günleri arasında yapılacağını söyledi.

Ön kayıtlarını 2005 yılında yaptıran kişilerden halen 40-50 bin kadar hacı adayının sıra beklediğini anlatan Bardakoğlu, şöyle konuştu: ''2005 yılında ön kayıt yaptırıp, kuraya katıldığı halde bugüne kadar hacca gidememiş olanlar 12-30 Mart tarihleri arasında il ve ilçe müftülüklerimize müracaat ederek, form dilekçeyle kayıtlarını yeniletmeleri gerekmektedir. Belirtilen tarihlerde kayıtlarını yeniletmeyenlere 2005 yılındaki kuralarıyla ilgili olarak yeni bir hak tanınmayacaktır.

Kayıt yeniletenlerden ön kayıt adı altında herhangi bir ücret alınmayacak. Kayıt yenileten bayanlardan mahremsiz olarak hacca gidemeyecek durumda olanlar; istemeleri halinde, refakatçi olarak, daha önce hacca gidip gitmediklerine bakılmaksızın eşi, oğlu, kardeşi gibi mahremlerinden birisinin ön kayıt ücretini yatırıp, ilgili formu doldurarak kayıt yaptırabileceklerdir. Kayıt yenileten erkeklerden hacca hiç gitmeyen ve kaydı olmayan eşini götürmek isteyenler de eşlerine ait ön kayıt ücretini yatırıp, ilgili formu doldurarak eşlerinin kaydını yaptırabilecekler.''

İLK KEZ HACCA GİDECEKLER

Bardakoğlu, bu yıl ilk defa hacca gideceklerin ise aynı tarihler arasında il ve ilçe müftülüklerine başvurarak ön kayıtlarını yaptırmaları gerektiğini dile getirdi. Ali Bardakoğlu, bu yıl ilk kez hacca gitmek üzere kayıt yaptıranların, akraba ya da eşini beraberinde götürmek istemeleri halinde şu işlemleri yaptırmaları gerektiğini söyledi: ''2007 yılında ilk defa hacca gitmek üzere müracaat edecekler belirtilen tarihlerde müftülüklere giderek 15 YTL'lik ön kayıt ücretine ait banka makbuzu ve nüfus cüzdanlarının fotokopisini ekleyecekleri form dilekçeyle ön kayıtlarını yaptıracaklar. Bu şekilde yaptırılacak kayıtlar, çekilecek kura sonucuna göre sadece 2007 yılı için geçerli olacak.

İlk defa ön kayıt yaptıranların sadece eş, baba, kardeş ya da çocuklarıyla birlikte tek numarayla kuraya katılma talepleri karşılanacak, bunun dışında kuraya birlikte girme talepleri kabul edilmeyecektir. Hiç hacca gitmeyen ve hacca gitmiş eşiyle birlikte ön kayıt yaptırmak isteyen bayanların ön kayıtları eşleriyle birlikte yapılabilecektir. Tek başına hacca gidemeyecek durumda olan engelli vatandaşlarımızın müracaatları hacca hiç gitmemiş refakatçileriyle birlikte kabul edilecek ve bunların birlikte kuraya katılabilmeleri için refakatçileriyle olan bağlantıları mutlaka belirtilecek.

Daha önceden vekaleten hacca gittiklerini belirterek, bu defa kendi adlarına veya bir başkasının yerine vekaleten hacca gitmek isteyenlerin müracaatları kabul edilmeyecek. Daha önce hacca gittiği halde mahremiyet bağlantısı dışında ön kayıt yaptırdığı tespit edilenlerin kaydı silinecek. Bunlar kura çekimlerine dahil edilmeyecek ve yatırmış oldukları ön kayıt ücretleri iade edilmeyecek. Yurt dışındaki anne, baba, eş ve çocuklarıyla birlikte hacca gitmek isteyenlerin de ön kayıtlarını yaptırmış, Türkiye hac kontenjanına ve çekilen kura sonucuna göre kesin kayıt hakkını kazanmış olmaları gerekiyor.''

70 BİN KİŞİLİK KONTENJAN BEKLENİYOR

Bardakoğlu, kayıt yeniletecek ve ön kayıt yaptıracak vatandaşların form dilekçelerinde yer alan ''tercih edilen organizasyon'' ve ''tercih edilen hac kategorileri'' bölümlerinin vatandaşların temayüllerinin belirlenmesi amacıyla doldurulması gerektiğini belirterek, ''Diyanet İşleri hizmet planlaması buna göre yapılacak'' dedi.

''Türkiye'ye bu yıl 70 binden fazla kontenjan ayrılmasının beklendiğini'' anlatan Bardakoğlu, kayıt yeniletenler ile ön kayıt yaptıranların sayısının kontenjandan fazla olması durumunda illere verilecek kontenjan çerçevesinde kayıt yeniletenlere öncelik verileceğini, kalanın ise ön kayıt yaptıranlara verileceğini kaydetti.

Ali Bardakoğlu, kuraların daha sonra belirlenecek tarihte Diyanet İşleri Başkanlığı çekileceğini söyledi.

Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, bir gecikme olmaması halinde umre takviminin de 20 Mart-26 Ekim 2007 tarihleri arasında planlandığını da sözlerine ekledi.

 
sabah



Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,430 µs