En Sıcak Konular

Türkiye'ye 15 milyar liralık müjde

14 Nisan 2010 08:48 tsi
Bütçedeki gelişmeleri ümit verici ilan eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, faizlerdeki düşüş sayesinde önümüzdeki iki yıl için umut verdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hükümetin sağladığı siyasi ve ekonomik istikrar sayesinde faiz oranlarının tek haneye düştüğünü belirterek, “Faiz oranlarının yüzde 20 dolaylarından mevcut düzeye inmesi sayesinde önümüzdeki 2 yıllık dönemde bütçede yaklaşık 15 milyar TL tasarruf etmiş olacağız” dedi. Şimşek, geçen yılki küçülme nedeniyle, bu yılın ilk çeyreğinde çift haneli büyümenin görüleceğini söyledi.

REHAVETE KAPILMAYIZ

Bakan Şimşek, makro ekonomik gelişmeler ile 2010 yılı Mart ayı ve Ocak- Mart dönemi bütçe gerçekleştirmelerini açıkladı. Ekonomide kriz sonrası iyileşmenin başladığını bu iyileşmenin yılın ilk üç aylık döneminde de açıkça görüldüğünü ifade eden Şimşek, “İlk üç aylık sonuçlar ümit vericidir. 2010 yılı bütçe dengesi ve faiz dışı denge hedeflerimize rahatlıkla ulaşacağımızı göstermektedir. Ama bizim için önemli olan yıl sonu performansıdır. İşi sıkı tutmaya devam edeceğiz. Rehavete kapılmamız söz konusu olamaz” dedi.

GELİR HIZLI ARTIYOR

Şimşek’in açıkladığı üç aylık bütçe verilerine göre, bütçe açığı geçen yıla oranla yüzde 41 azalarak 11,3 milyar TL oldu. Geçen yıl 1 milyar TL açık veren faiz dışı denge, bu yıl 3,7 milyar TL fazla verdi. Bütçe gelirlerin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artarak 57 milyar lira olurken, bütçe giderleri yüzde 3 artarak 68,4 milyar lira oldu. Bu dönemde yüzde 26 artış yaşanan vergi gelirleri 47,9 milyar liraya ulaşırken faiz dışı bütçe giderleri yüzde 10,4’lük artışla 53,4 milyar lira oldu.

PAKET ETKİLEMEZ

Şimşek, Anayasa paketinin ekonomi üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacağını da ifade ederken, uzun vadede anayasal değişikliğin Türkiye’nin önünü açacağına inandığını söyledi. Şimşek, makro hedeflerde bir revizyon düşünülmesi halinde bunun önümüzdeki aylarda açıklanacak Orta Vadeli Mali Program’da yapılacağını söyledi.

Vergi artışı yok

Bakan Şimşek, üzerinde çalıştıkları bir destek paketi bulunmadığını, dolayısıyla bütçenin önümüzdeki dönemde herhangi bir ek maliyetle karşılaşmasının söz konusu olmadığını bildirdi. Şimşek, şöyle devam etti: “Bu dönemde bizim için önemli olan faizi tek hanede tutmak ve bütçe performansını güçlü bir şekilde ve hedeflerimizin ötesinde bir noktada yürütmek. Bu nedenle, bu dönemde bütçeyi etkileyecek ne bir vergi artışı, ne bir vergi indirimi şeklinde düzenlemelere gitmeyeceğiz. Tabi marjinal etkide bulunacak bir takım hususlar her zaman gündeme gelebilir. Ancak bunların etkisi olmaz veya çok sınırlı olur.”

bugün



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,363 µs