En Sıcak Konular

‘Toplu istifa’ restine hukukçulardan destek

14 Nisan 2010 08:41 tsi
‘Toplu istifa’ restine hukukçulardan destek HSYK Başkanvekili Özbek’in ‘toplu istifa’ restine hukukçular destek verdi.

İstifa ülkeyi rahatlatır 

Gündel “Böyle bir istifa toplumu rahatlatıp sevindirir” derken, Prof. Atar “28 Şubat’ta neden istifa etmediniz” diye sordu

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek’in anayasa değişikliği konusunda gönderme yaptığı ‘Pakistan’ örneğinin Türkiye ile tam tersi bir durum olduğu ortaya çıktı. Kadir Özbek, “Pakistan’da darbeyle iktidarı ele geçiren General Ziya Ül-Hak’ın hazırlattığı anayasa üzerine yemin etmeyi reddeden yüksek yargı mensuplarının istifa ettiğini” belirterek, “Türk hakim ve savcıları, Pakistan hakim ve savcılarından daha duyarsız değil” demişti. Hukukçular tepki gösterdi.

SON DERECE SEVİNDİRİCİ OLUR

Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, “Türkiye’deki durumla Pakistan’daki durum birbirinin tersi. Bu karşılaştırmayı yapmak son derece vahim bir vizyonsuzluk. Pakistan antidemokratik yollarla yönetilen bir konumdaydı. Türkiye’de demokrasi adımları atıldığını görüyoruz. Pakistan örneği yanlış ama toplu istifa önerisi isabetli. Hep aynı kişiler, aynı tepki ile toplumu yönlendirmeye çalışıyor. Bu insanların istifası elbette toplumu rahatlatır ve son derece sevindirir” dedi.

28 ŞUBAT’TA İSTİFA ETMELİYDİ

Anayasa Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Atar, Pakistan örneğine tepki göstererek “Anayasa değişikliğini Pakistan’daki darbe dönemine benzetmek mümkün değildir. Sivil dönemde halkın seçtiği meşru parlamento Anayasa değişikliği yetkisini kullanmaktadır. Yargıçlar istifa edecekse 12 Eylül’de istifa etmeliydi. Yargıçların, 12 Eylül’de ya da 28 Şubat sürecinde yargıçlar brifinge alınırken istifa etmesi daha yakışık alırdı” diye konuştu.

PAKİSTAN’I ÖRNEK ALMALARI BİR GÖSTERGE

Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek de “Demokrasi adına ileri ülkeler örnek alınarak hazırlanan bir anayasa reformuna direnenlerin Pakistan’ı örnek almaları çok ilginç bir gösterge. Pakistan’da yargı mensupları darbeye direndi. Burada tam tersi bir durum var. Bizdekiler istifa ederse Pakistanlı yargıçların tam tersi tarihe darbeden yana istifa edenler olarak geçerler. Bu ibretlik vaka olur. Verilen örnek içine düşülen durumu gösteriyor. Almanya, İngiltere, İskandinav ülkeleri, batı ülkeleri neden örnek değil” diye sordu.

28 Şubat’ta brifinge giden de onlardı

Servislerle yerel hakim ve savcıları brifinge götürmenin 28 Şubat organizasyonlarını hatırlattığını belirten emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, “Hep aynı kişilerden aynı tepkiler var. Bugün 28 Şubat ortamı yok ama, 28 Şubat sürecinde antidemokratik ve ihtilal yanlısı bir harekete destek verenler, bugün demokrasinin geliştirilmesi için atılan adımlara direniyor. Bunlar aynı insanlar. Aynı zihniyetle hareket ediyorlar” dedi.

ÖZBEK’İN PAKİSTAN ÖRNEĞİ YANLIŞ

1-) 1977’de iktidarı ele geçiren General Ziya Ül-Hak, anayasayı değiştirme girişiminde bulunmadı. Pakistan’da 1973’te yapılan ilk anayasa hâlâ yürürlükte.

2-) İstifa eden yüksek yargı mensupları “anayasa değişikliğine” değil, Ziya Ül-Hak’ın uygulamalarına karşı çıkarak istifa etti.

3-) Özbek’in verdiği yanlış örnekten hareketle “toplu istifa” spekülasyonları yapılırken, Pakistan’daki olayda yüksek yargı mensuplarının çok küçük bir bölümü istifa etti. 1977’deki darbe sonrası 17 yargıçtan sadece 2’si istifayı seçti. İstifa eden iki anayasa mahkemesi üyesinin isimleri ise Fakhuriddin İbrahim ve Durab Atil’di.

4-) Pakistan’da yüksek yargı mensupları demokrasi karşıtı bir darbe ve darbe yönetiminin uygulamalarına tepki gösterdi. Yüksek yargı Türkiye’de darbe anayasasında demokratikleşme için yapılan değişikliklere karşı çıkıyor. 

star



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,708 µs