Gerekli mesajlar karşılıklı alındı | " /> Gerekli mesajlar karşılıklı alındı | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan: Gerekli mesajlar karşılıklı alındı

14 Nisan 2010 08:26 tsi
Erdoğan: Gerekli mesajlar karşılıklı alındı 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilerin ABD'deki temaslarına ilişkin sorularını yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisan'da yapacağı açıklamayla ilgili, ''Daha önce de zaten açıklamamı yaptım. Böyle bir şeyi şahsen ben beklemiyorum. Gerekli mesajlar zaten karşılıklı olarak alınmıştır diye düşünüyorum'' dedi. 

Erdoğan, gazetecilerin ABD'deki temaslarına ilişkin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, bir gazetecinin, ''24 Nisan konuşmasından ne bekliyorsunuz'' sorusu üzerine, ''Daha önce de zaten açıklamamı yaptım. Böyle bir şeyi şahsen ben beklemiyorum. Gerekli mesajlar zaten karşılıklı olarak alınmıştır diye düşünüyorum'' dedi.

Erdoğan, ''Her zaman üçüncü ülkelerin Türkiye ile Ermenistan arasına girmemesini ve yasa tasarılarının kabul edilmemesini istiyorsunuz. Obama'ya bu konudaki tavrınızı net ilettiniz mi'' sorusuna ''Her zaman söylediğim neyse aynısını ilettim. Tayyip Erdoğan'ın bir huyu vardır. Kapının önünde başka, kapının arkasında başka konuşmayı hiç sevmez. Gizli ajanda hiç taşımam yanımda. Her şeyim açıktır. Siyaseti böyle yapmayı öğrendim. Bu süreci devam ettiriyorum, ettireceğim'' yanıtını verdi.
''Obama size net bir yanıt verdi mi? Siz bu kadar net konuşunca Obama size net bir yanıt verdi mi'' sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, ''Göreyim Mevlam neyler. Neylerse güzel eyler'' diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN DAYATMA DERDİ  YOK

Erdoğan, bir soru üzerine, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile 1,5 saat süren bir görüşme yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

''Bu görüşmede şu ana kadar devam eden süreç, 1 hafta kadar önce Dışişleri Bakanlığı müsteşarını özel temsilci olarak Ermenistan'a göndermiştim. O metindeki detaylar üzerinde karşılıklı müzakerede bulunduk ve bundan sonraki sürece yönelik olarak, dışişleri bakanlarımızdan tekrar bu müşterek üzerinde çalışma yapmalarını istedik. Bugün ikisi de bir araya geldiler. Bu arada aynı şekilde ABD Dışişleri Bakanı Clinton ile Dışişleri Bakanım bir araya geldi. Yarın, öbür gün tekrar bir araya gelip çalışma yapacaklar. Bu konunun detaylarını görüşmek suretiyle önümüzdeki süreçte nasıl bir yol haritası takip ederiz, bunun üzerine de çalışmaları devam ettirecekler. Ve bu konu üzerine Sayın Obama ile yoğunlaştık. Ve sürecin dışına çıkılmaması bir ortak payda olarak aramızda belirlendi diyebilirim.''

Bir gazetecinin, ''Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan bir anma toplantısında, 'Türkiye bizimle ön koşulu koyan bir dille konuşamaz' şeklinde mesajlar verdi. Acaba Türkiye-Ermenistan sınırları açılabilecek mi'' sorusu üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

''İsviçre'de, Zürih'te yapılan toplantıda, orada imzalanan metinde ön koşulsuz ifadesinin yanında çok önemli bir ifade var. Bölgesel barışı tesis etmek. Bu bölgesel barışı tesiste, Azerbaycan'ı bir kenara itebilir misiniz? Azerbaycan da bu bölgesel barışın önemli bir unsuru. Dolayısıyla Azerbaycan-Ermenistan arasındaki ihtilafın çözülmesi, tarafların bir mutabakata varması gerek. Azerbaycan-Ermenistan kapısının açılmasını ve bunun da bizim kapıların açılmasına vesile olacağını görmemiz lazım. Her şeyden önce Türkiye-Ermenistan kapısı niçin kapanmıştır? Bunu bir kenara koyamayız. Yani 1993'te bu kapı neden kapandı? Ermenistan-Azerbaycan arasında meydana gelen olaylar, bu arada işgaller sebebiyle kapandı. Şimdi bunun açılabilmesi şüphesizki oradaki mutabakatın sağlanması ve orada bir barış zemininin oluşmasıyla düzelir diye düşünüyoruz. Onun için de Minsk Üçlüsü'nün burada önemli bir görevi var. Bu konuda Amerika'nın, Fransa'nın, Rusya'nın şu anda zaten yoğun çalışmaları var, devredeler. Sayın Medvedev'le de bu konuları görüştük. Sayın Sarkozy ile geçen hafta Fransa'da bu konuları görüştük. Zannediyorum ki, onlar da bu işi daha sıkı tutmak suretiyle inşallah bir neticeye ulaşılır. Yoksa Türkiye'nin karşı tarafa hafıza kayıplarını dayatma gibi bir derdi bir sıkıntısı yok. Ama aynı şekilde diğer ülkelerin de Türkiye'ye kendi hafıza kayıplarını dayatma gibi bir anlayışı olamaz. Bunları da bilmemiz lazım.''

''Protokollere ilişkin bir takvim süreci var mı'' sorusuna da Başbakan Erdoğan, ''Hayır böyle bir takvim süreci yok. Şu anda biz zaten Meclis'e gönderdik. Aynı şekilde Ermenistan da tabi Anayasa Mahkemesi'nden geçirmek suretiyle Meclis'e gönderdi. Biraz da dışardaki bu sürece yönelik veya bu süreci teşvik edecek bazı olumlu gelişmelerin neticelenmesi inanıyorum ki, Meclis çalışmalarını da zlandıracaktır'' yanıtını verdi.

SERGİ AÇILIŞI

Erdoğan, Marriot Otel'deki ''Piri Reis'ten Katip Çelebi'ye Osmanlı Haritaları'' sergisini açılışında yaptığı konuşmada ise 16. yüzyılda Piri Reis tarafından adeta uydudan çekilmiş gibi son derece şaşırtıcı bir doğrulukta hazırlanan haritaların, Katip Çelebi'nin eskiz çalışmalarının o dönemde Osmanlı Devleti'nin gücünü ve vizyonunu göstermesi bakımından son derece önemli olduğunu söyledi.

Erdoğan, ''Şunu vurgulamak istiyorum, bizim tarihimizde ve medeniyet tasavvurumuzda kalem her zaman kılıcın önünde olmuştur. Kılıcın yani silahların zorla baskıyla tehditle kapıları açtığı çağlarda bizim medeniyetimiz, topraklar fethetmenin ötesinde, kalpleri fethetmenin mücadelesi içinde olmuştur'' diye konuştu.

Serginin açılışına Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı.

aa



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,075 µs