En Sıcak Konular

Genelkurmay Başkanı o toplantıya neden katılmadı?

0 0 0000 00:00 tsi
Genelkurmay Başkanı o toplantıya neden katılmadı? Ankara’da düzenlenen “Devletin dinamikleri” toplantısına Genelkurmay Başkanı Büyükanıt katılmadığı gibi, konuşma yapması gereken Genelkurmay yetkilisi albayı da göndermedi. Emekli komutanların sert konuşmalarını İlber Ortaylı karşıladı.

Geçen hafta Ankara’da Gazi Üniversitesinde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Yiğit Alpagon’a çok sayıda emekli generalden tarihçi İlber Ortaylı’ya kadar geniş bir katılımla iki gün süren bir sempozyum yapıldı. Sempozyumun başlığı şöyleydi: “Türkiye Cumhuriyeti devletinin temel dinamikleri açısından 3 Mart 1924 yasaları ve günümüze yansımaları.”

Toplantıyı ilgi odağı haline getiren önemli bir nokta Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt veya uygun göreceği bir komutanın açış konuşmalarından birini yapacağının duyurulmuş olmasıydı. Ne var ki Genel Kurmay Başkanı toplantıya gelmediği gibi, yerine bir temsilci de göndermedi. Üstelik sempozyumun yedi oturumundan birisi “Genelkurmay Başkanlığı’nın kuruluşu” başlığı altındaydı ve bu oturumun dört konuşmacısından biri Genel Kurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı’ndan bir albay olduğu halde o da gelmedi.

Peki, bu toplantıya Genelkurmay yetkilileri neden katılmadı? Aslında bu sorunun cevabı, çoğu emekli tüm general ve korgeneral rütbesi taşıyan bazı komutanların orada yaptığı bazı konuşmalarda gizli. Örneğin Türkiye Emekli Subaylar Derneği Başkanı Emekli Tümgeneral Rıza Küçükoğlu, Başbakan Erdoğan’ın halen YAŞ kararlarına şerh koyduğunu hatırlatarak, Erdoğan’ın köşke çıkması halinde YAŞ kararlarını onaylamayacağını öne sürdü. YAŞ kararlarının köşkten dönmesiyle ortaya nasıl bir felaket çıkacağını anlatan Küçükoğlu “asker sivil otoritenin emrinde; ama genelkurmay başkanlığı anayasal olarak Cumhuriyeti koruma ve kollama görevi altındadır” dedi Küçükoğlu.

Emekli Korgeneral Suat İlhan, “Siyasal İslam ile birlikte Avrupa Birliği şu anda Türk devriminin önündeki en büyük tehdittir. AB, Atatürkçülükle bağdaşmaz derken emekli Korgeneral Hasan Muratlı asker siyaset ilişkileri bakımından pek çok yanlış anlamaya müsait yukarıdaki sözleri kullandı.

Elbette farklı sayılabilecek sesler de yükseldi. Tarihçi İlber Ortaylı “Kabuslardan vazgeçelim, Türk toplumu laiktir. Şeriat tehlikesi yoktur” dedi. Bu her halde pek çok komutan için yeni bir sesti. Ortaylı “Türkiye’deki laikliğin dünyadaki bir tek örneği vardır o da İsrail” dedi.

Aksiyon



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,002 µs