En Sıcak Konular

İlkokul diploması bile yok ama 189 kişiye iş veriyor

12 Nisan 2010 15:12 tsi
İmkansızlıkları nedeniyle okuyamayan, ilkokul diploması bile bulunmayan Hataylı işadamı, 7 yaşında başladığı iş yaşamında, 77 yaşında ulaştığı zirve ve 189 kişiye iş imkanı sağlamasının gururunu yaşıyor.

Hatay'da, 1930'lu yıllarda, babasının yanında yetişerek ticaretini yapmaya başladığı lokum ve şekerlemeyi imal etmeye başlayıp, kendi soyadıyla “marka” yapan işadamı Fahri Öksüz, başarı öyküsünü, AA muhabirine anlatırken, “çalışmadan, alın teri dökmeden kazanılan paranın kıymetinin de bereketinin de olmayacağını” söyledi.

Babasının maddi durumu iyi olmadığı için okuyamadığını, daha çocuk yaşlarda el aramasına koyduğu lokum ve şekerlemeleri satmak için sabahtan akşama kadar sokak sokak gezdiğini belirten Fahri Öksüz, “Yaşıtlarım sokakta oynarken ben çalışıyordum. Nerede bir çocuk görsem yanına gider, annesinden şekerleme almasını istemesi için dua ederdim” dedi.

Zor koşullarda çalıştı, ekmek parası için adeta dişimi tırnağına taktığı günleri hiç unutmadığını belirten işadamı Fahri Öksüz, şöyle devam etti:

“Ayağımdaki tahta takunyalarla, el aramasıyla sokak sokak gezip satış yaparken bugünlerin hayalini kuruyordum. Bugün geldiğim noktada kedimle gurur duyuyorum. Hatay'da vergi dairesine kayıtlı ilk üyeler arasındayım. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) da 48. üyesiyim.

Devletime milletime hayırlı bir insan olmak için çaba harcadım. Şimdi yanımda çalışan 4 oğlumu da aynı kültürle yetiştirmeye çalışıyorum. Vergimi de ödedim, hayrımı da yaptım. Kazandığımın bir kısmını hayır işlerine adıyorum. Bu hizmetten de büyük bir manevi huzur buluyorum. Eşim ve benim adımı taşıyan Sümerler Mahallesi'ndeki 32 derslikli Nimet Fahri Öksüz Lisesi benim en büyük servetim.

Ben okuyamadım ama bu okulda yetişecek öğrenciler, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkeleri doğrultusunda yetişerek, onların da vatanlarına milletlerine birer hayırlı evlat olacaklarına inanıyorum. Ayrıca, her yıl 8-10 öğrenciye karşılıksız burs veriyorum.
Bizim zamanımızda şimdiki gençlerin sahip olduğu eğitim imkanları yoktu. Herkes okula gidemiyordu. İlkokul mezunlarını bile parmakla gösteriyorlardı. İlkokul diplomam yok ama kendimi yetiştirdim. Okumayı da yazmayı da hesabı da kitabı da iyi bilirim.”

Öksüz, bir merdivene benzettiği yaşamında zirveye basamak basamak tırmanmasının yanı sıra Hatay'da, üstün hizmet ödülüne aday gösterilen 6 kişiden biri olmanın ayrıca gururunu yaşadığını kaydetti.



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,254 µs