En Sıcak Konular

Güneydoğu çiftçisinin kuraklık endişesi

12 Nisan 2010 14:19 tsi
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son 20 günde düşen yağış miktarının yetersizliği, üreticilere kuraklık endişesi yaşatıyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 2 yıl önce yaşanan kuraklık nedeniyle büyük zarar gören yöre çiftçisi, son 20 günde düşen yağışların yetersizliği nedeniyle büyük korku yaşıyor. Uzun yıllar nisan ayı yağış ortalaması 69 kilogram olan Güneydoğu Anadolu Bölge'ndeki illere Nisan ayının ilk 12 gününde düşen yağış miktarı çok düşük kaldı. Nisan ayının ilk 12 gününde Diyarbakır'a 5,2, Siirt'e 4,5 ve Batman'a 4 kilogram yağış düşerken, aynı sürede Mardin'e düşen yağış miktarı ise sadece 2,1 kilogram oldu. Meteoroloji yetkilileri, bölgeye Ocak, Şubat ve Mart aylarında düşen yağış miktarının uzun yıllar ortalamasına yakın olduğunu ifade ederek, “Ancak bu ayın ilk 12 gününde düşen yağış miktarı çok az. Bölgedeki üreticiler için nisan yağmurlarının büyük önemi var. Bu hafta aralıklı yağış bekliyoruz. Umarız ihtiyacı karşılar” dediler.

Diyarbakır Tarım İl Müdürü M. Ali Koçkaya, yağış azlığı nedeniyle yöre çiftçisinde şu an için hububat tarımı açısından endişe bulunduğunu ifade ederek, “Aslında yağış açısından fena bir kış geçirmedik. Mart ayının ilk günleri çok güzel yağış oldu. Ancak yağışların birdenbire kesilmesi çiftçiyi kaygılandırdı. İdeal hububat tarımı için düzenli bir yağış isteniyor. Eğer yağış düşerse kuraklık tehlikesini atlatacağız, yağmazsa ciddi bir sıkıntı yaşayabiliriz” dedi.

Diyarbakır Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Salih Medeni ise son bir ayda düşen yağış miktarının yetersizliğinin ekili alanlarda zarar yol açtığını belirterek, şöyle konuştu:

“Bazı yörelerde yer yer ekinler kurudu. Hububatın sarardığı, başağın çıkmadığı yerler var. Diyarbakır'da özellikle merkeze bağlı köyler ile Çınar ve Bismil ilçelerinde hububat ekili alanlar zarar gördü. Bunun yanı sıra verimde düşüş yaşanacak. Diyarbakır yöresinde 100 bin dönüm zarar görmüş duruda. İnşallah yağmur kısa sürede düşer, aksi takdirde kuraklık yaşanacaktır. Bölgemiz 2008 yılında büyük bir kuraklık yaşamıştı. Yöremizde en büyük üretim hububat ürünleridir. 15 gün içerisinde yeterli yağış almazsak hepsi kurur.”

Mardin Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız da, Ocak, Şubat ve Mart ayının ilk 15 gününde bölgeye yeterli miktarda yağış düştüğünü belirterek,

“Son 20 gündür yağış yok. Gözümüz kulağımız hava durumunda, yağmur bekliyoruz. Toprakta ciddi çatlama var. Ekili alanlarda zarar var. Bunun daha da büyümesinden korkuyoruz. Ekili alanlarını sulama imkanı olan çiftçilerimiz kendi imkanlarıyla arazilerini suluyor. Ancak sulanmayan çok büyük tarım arazisi var. Üreticilerin tümü endişeli” dedi.

ÇÖZÜMÜ GAP'TA

Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı da, son 20 gündür yaşanan kuraklığın kendilerini korkuttuğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Bölgede sulu tarıma geçilemediği için Nisan ve Mayıs aylarındaki yağış yetersizliği çiftçinin korkulu rüyasıdır. 2008 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle ürün kaldıramayan yöre çiftçisi aynı durumun bu yıl da yaşanmasından korkuyor. 15 gün içerisinde yeterli yağış düşmezse 2 yıl önceki gibi ürün kaldıramayacağız. Bu durum zaten büyük miktarda borcu bulunan çiftçileri daha da zor duruma sokacaktır. Bu işin çözümü sulu tarıma geçmektir. GAP Projesi'nin en kısa sürede tamamlanarak, arazilerin suya kavuşturulması gerekiyor. Yoksa çiftçinin kuraklık korkusu devam edecek. Sulu tarıma geçilmiş olsaydı, bugün bunları konuşmuyor olacaktık.”



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,020 µs