En Sıcak Konular

Bilge Köyü katliamında flaş gelişme

12 Nisan 2010 13:46 tsi
MARDİN'in Mazıdağı İlçesi'ne bağlı Bilge Köyü'nde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü olayla ilgili Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 7'nci duruşmasında savcı esas hakkındaki görüşünü açıkladı.

Savcı Hakan Ceran, 7 sanık hakkında 44’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis, 4 sanık için de beraat istedi. 2 sanık için de çeşitli cezalar isteyen savcı, olayın kesin sebebinin tespit edilemediğini vurguladı.

Mazıdağı'na 40 kilometre uzaklıktaki Bilge Köyü'nde geçen yıl 4 Mayıs akşamı meydana gelen olayda, köyün eski muhtarı Cemil Çelebi'nin kızı Sevgi Çelebi (259 ile Habip Arı'nın (27) nişan törenin yapıldığı eve düzenlenen baskında 7'si çocuk 44 kişi öldürülürken, 2'si çocuk 3 kişi de yaralandı. Saldırıdan yara almadan sadece 7 kişi kurtuldu. Katliamın ardından ‘Şıh Mehmet' olarak bilinen Mehmet Çelebi (43), Abdülhakim Çelebi (33), Mehmet Emin Çelebi (35), Süleyman Çelebi (44), Ömer Çelebi (42), Mehmet Sait Çelebi (40), Abdülkadir Çelebi (64), Mehmet Ali Çelebi (23), Ali Çelebi (43), Ahmet Çelebi (41) ve 14 yaşındaki M.Ş.Ç. tutuklanarak Gaziantep H Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu. 14 yaşındaki A.Ç. ile Mustafa Çelebi (25) ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Katliamla ilgili Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Adalet Bakanlığı’na başvurusu üzerine Yargıtay 5'nci Dairesi güvenlik nedeniyle duruşmanın Çorum'da yapılmasına karar verince, tutuklu 11 sanık geçen yıl 8 Ağustos tarihinde Çorum L Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu. 2 Eylül tarihinde yapılan ilk duruşmada telefon kayıtlarından olay günü ve saatinde başka yerde olduklarını ispat eden kamyon şoförleri Mehmet Ali Çelebi ve Ali Çelebi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 20 Kasım tarihinde yapılan üçüncü davada ise tutuklu sanıklardan Abdülkadir Çelebi tahliye olunca davada tutuklu sanık sayısı 8'e inmiş oldu.

SAVCI 4 BERAAT İSTEDİ

Bugün Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan 7'nci duruşma öncesinde polis Adliye Sarayı önünde geniş güvenlik önlemi aldı. Adliye etrafındaki yan yollar trafiğe kapatılırken, duruşma salonunda Kürtçe bilen polisler yer aldı. Tutuklu 8 sanık saat 09.10'da polis ve jandarma eskortlarının eşliğinde adliyeye getirildi. Saat 10.20'de başlayan duruşma yaklaşık 40 dakika sürdü. Duruşmada Cumhuriyet Savcısı Hakan Ceran olayın kesin sebebinin tespit edilemediğini belirterek, tutuksuz sanıklar Ali Çelebi, Mehmet Ali Çelebi, Abdülkadir Çelebi ile A.Ç.'nin kanıt yetersizliğinden beraatlerini istedi.

Ayrıca, her ne kadar belirgin bir sebep tam anlamıyla dosyada ortaya konulmamış ise de, oluşan vahim netice dikkate alındığında hiçbir sebebin böyle bir sonuç doğurmanın haklı sebebi olamayacağı, bu nedenle sebebin bir öneminin bulunmadığını vurguladı.

1994’DEKİ TERÖR SALDIRISI OLAYIN SEBEBİ OLAMAZ

Cumhuriyet savcısı Ceran, Şıh Mehmet Çelebi’nin eşi F.Ç ile ölen Ferat Çelebi’nin birlikteliğine dair söylentiler olduğunu ancak bu hususun tespit edilemediğini, sanık Mehmet Çelebi’nin bu durumu haksız tahrik olarak kullanmak istediğini, ayrıca taraflar arasında bu olaydan önce Mazıdağı Cumhuriyet savcılığına yansıyan her hangi bir olayın olmadığını, 1994 yılındaki terör saldırısının da olayın sebebi olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını açıkladı.

Savcı yapılan araştırma ve dinlenen tanık beyanlarına göre evinde katliama katıldıkları tespit edilen ‘Şıh Mehmet' lakaplı Mehmet Çelebi, Abdülhakim Çelebi, M.Ş.Ç., Ömer Çelebi, Süleyman Çelebi, Mehmet Emin Çelebi ve Mehmet Sait Çelebi'nin 36 kişiyi ‘iştirak halinde tasarlayarak canavarca hisle öldürme', 7 çocuğu ‘iştirak halinde tasarlayarak öldürme, gebe olduğu bilinen kadını iştirak halinde canavarca hisle öldürme' suçlarından ayrı ayrı 44’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası ile aynı sanıklara 10 kişiyi öldürmeye teşebbüs suçundan ayrı ayrı 240’ar yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarını istedi.

Cumhuriyet savsı ayrıca evinde bomba bulunan tutuklu sanık Ahmet Çelebi’nin 17 yıla kadar, tutuksuz yargılanan Mustafa Çelebi hakkında da silahla ateş ederek genel güvenliği tehlikeye düşürmek suçundan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. Cumhuriyet savcısı ayrıca tutuklu 8 sanığın konut dokunulmazlığını ihlal ve genel güvenliği tehlikeye düşürmek suçlarından da cezalandırılması gerektiğini belirtti.

Duruşmaya katılan 8 sanık ile avukatları son savunmalarını yapmak üzere süre isteyince mahkeme heyeti duruşmayı 26 Nisan’a erteledi.

Hürriyet



Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,058 µs