En Sıcak Konular

Haberal: Pil de stent de istemiyorum

12 Nisan 2010 12:33 tsi
Haberal: Pil de stent de istemiyorum Bir yıldır doktor gözetimindeki Ergenekon sanıklarından Prof. Haberal, ikinci kez tedaviyi reddetti. Haberal, kalp pili ve stent takılması gerektiğini belirten uzmanlara 'hayır' dedi.

İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Başkent Üniversitesi eski rektörü Prof. Mehmet Haberal’ın, kalp pili ve stent takılmasını reddettiği öğrenildi. 17 Nisan 2009 tarihinde Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ve Metris Cezaevi’ne konulan Haberal, aynı gece kalp rahatsızlığı gerekçesiyle hastaneye kaldırılmıştı. Haberal, o günden bu yana ‘kalp-ritim bozukluğu’ gerekçesiyle İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Entitüsü’nde tedavi görüyor.

TEDAVİYE BAŞLANAMADI

Bir yıldır hastanede yatan Prof. Haberal’ın geçen hafta tetkiklerini inceleyen uzmanlar kalp yetersizliği teşhisiyle kalp pili ve kalp stenti takılmasına karar verdi. Ancak, kardiyoloji uzmanlarının bu kararını Haberal kabul etmiyor. Haberal, kalp pili ve stent takılmasını reddedince doktorların tedaviye başlayamadığı öğrenildi.Öte yandan Haberal’ın sağlık durumu geçen hafta mahkemenin de gündemindeydi. İkinci ‘Ergenekon’ davasının cuma günü görülen duruşmasında, mahkeme heyeti, Haberal’ın rapor ve belgelerinin İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilerek, ‘hayati tehlikesi bulunup bulunmadığı’nın sorulmasına karar vermişti.

REDDETTİĞİMİ BEYAN EDERİM

Haberal, kalp kasları kasılmadığı için kalp yetmezliği yaşıyor. Günlük verilen ilaçlarla tedavi edilen Haberal’a haftada bir kez rutin kan testleri yapılıyor. Her gün de EKG’sı (Elektrokardiyografi) çekiliyor. Kendisi de doktor olan Haberal, 18 Ağustos 2009 günü imzaladığı bir tutanakta, ritim bozukluluğu tedavisi için hekimlerin yapacağı elektrofizyolojik çalışmayı kabul etmemişti. Haberal, söz konusu tutanağı, “Bu incelemenin gerekliği ve yapılmamasının getirebileceği riskler ve işlemin yapılmasının riskleri bana detaylı olarak anlatılmıştır. İşlemin bütün detayları ve yan etkileri tarafıma anlatılmıştır. Ancak ben bütün bu açıklamalara rağmen işlemin yapılmamasının getireceği her türlü sorumluluğu üstlenerek elektrofizyolojik inceleme yapılmasını kabul etmediğimi beyan ederim” diyerek imzalamıştı.

KALP RİTMİNİ DÜZENLİYOR

‘Pacemaker’ (kalp pili) hız, hız ayarlayan, kalp ritmini düzenleyen alet anlamına geliyor ve kalp ritim bozukluklarının bir kısmında kullanılıyor. Alet, kalbin bir odacığından bilgi alıyor ve diğer odacığına ritim çıkaracak elektrik enerjisi veriyor. Bu şekilde kalbin ritmi düzenleniyor. Kalp pilinin kabloları bir operasyonla kalp odacıklarına, gövdesi de cilt altına yerleştiriliyor. Kalp pili cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgalardan etkilenebiliyor. Stentler ise, kafes yapısındaki küçük metal borucuklar. Damar sertliği (ateroskleroz) sonucu damarlarda gelişen darlıklar kan akımını engelliyor. Stentler bu darlıkların tedavisi için kullanılıyor.

Akşam



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,311 µs