En Sıcak Konular

4 yeni vakıf üniversitesi kuruluyor

8 Nisan 2010 20:44 tsi
TBMM Genel Kurulunda, 4 yeni vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin tasarı görüşülüyor.

CHP Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, 2002 yılında 23'ü vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 76 üniversite olduğunu, AK Parti iktidarı döneminde üniversite sayısının bugün kurulacak 4 vakıfla birlikte 49'u vakıf toplam 144'e çıkarıldığını kaydetti.

Kurulan birçok üniversitenin meslek yüksek okulu seviyesinden öteye gidemediğini ileri süren Oyan, üniversitelerde bilimsel çalışma yapılmadığını, öğretim üyelerinin ''ders verme makinesi'' haline geldiğini söyledi.

Üniversitelerin bir toplumun aynası, ülkelerin gelişmişlik düzeyinin göstergesi durumunda olduğunu belirten Oyan, ''Üniversitelerde nicelik artıyor, nitelik düşüyor. Bir tercih yapmak zorundayız; dünya çapında üniversite oluşturmak istiyorsak, niteliğe önem vermeliyiz' diye konuştu.

AK Parti Van Milletvekili Kerem Altun ise yüksek öğrenimde yoğun talebin mevcut üniversiteler tarafından karşılanmasının mümkün görülmediğini, ihtiyacın karşılanması için yeni üniversitelerin kurulmasının kaçınılmaz olduğunu savundu.

Eğitim politikalarının sonuçlarının 20-25 yıl sonra ortaya çıkacağını, gelecek kuşağı etkileyecek eğitim politikalarının çok iyi planlanması gerektiğine dikkati çeken Altun, 'İnsana yatırım, geleceğe yönelik yatırımdır. Bir ülkenin zenginliği, maden, toprak veya fabrika değil, bilgi ve eğitimli insandır' dedi.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer de üniversitelerin teşkilat, öğretim görevlileri ve öğrencilerin sorunlarının tek tek ele alınarak incelenmesi gerektiğini söyledi.

Hakkari Üniversitesinin, meslek yüksek okuluna rektör atanmak suretiyle oluşturulduğunu anlatan Üçer, üniversitelerde eğitim kalitesine önem verilmesi gerektiğini, sayılarının artmasıyla övünülmemesi gerektiğini ifade etti.

'Vakıf üniversiteleri, şirket mantığıyla kuruluyor; toplumun eğitim ihtiyaçları üzerinden kar etme amacındalar'' diyen Üçer, vakıf üniversitelerinin hangi kamu arazisi üzerine kurulacağını, mali gelirlerinin ne kadar olduğunun, kadrolarının niteliklerinin açıklanmasını istedi.

Üçer, varlıklı ailelerin, çocuklarını vakıf üniversitesine kayıt yaptırarak, askere göndermediklerini iddia etti.

MHP Eskişehir Milletvekili Beytullah Asil ise vakıf üniversitelerinin toplam öğrenci yükünün yüzde 20'sini karşılayacak seviyeye gelmesi için yapılacak tüm çalışmalara destek vereceklerini bildirdi.

Vakıf üniversitelerinin çoğalmasının, misyonları, kuruluş gerekçeleri, içerikleri nedeniyle eğitim tarzları farklı üniversite kurulmasına imkan sağladığını kaydeden Asil, ''Eğer gayemiz ülkemizi ileri taşımaksa birinci önceliğimizin eğitim olması gerekir. Bilim ve eğitim politikası olmayan hiçbir toplumun başarılı olmasına imkan yok'' diye konuştu.

İstanbul'a 3, Samsun'a 1 yeni vakıf üniversitesi kurulmasını öngören tasarının görüşmelerine devam ediliyor.



Bu haber 761 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,996 µs