En Sıcak Konular

Türkiye, START anlaşmasını memnuniyetle karşıladı

8 Nisan 2010 18:45 tsi
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in bugün imzaladığı nükleer silahların azaltılmasını öngören START anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'nin bu gelişmeyi "küresel güvenliğin gelişmesi ve nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya yönünde atılmış önemli bir adım" olarak değerlendirdiği belirtilerek, bu kazanımın nükleer silahlara sahip tüm devletlerin bu silahların topyekun tasfiyesi yönündeki ilave sorumluluk ve bu sorumluluğun beraberinde getirdiği çabalarla desteklenmesi gerektiği kaydedildi.

ABD'nin gözden geçirilmiş yeni nükleer siyasetini 6 Nisanda açıklamasının önemli ve zamanlı olduğu ifade edilen açıklamada, yeni ABD nükleer siyasetinin daha öncekiler gibi NATO İttifakının caydırıcılığının nükleer boyutunu ilgilendiren unsurlara sahip olduğu bildirildi.

Türkiye'nin nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya hedefine bağlılığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye bu çerçevede atılan kaydadeğer her adıma yönelik desteğini bu vesileyle teyit eder. Türkiye, merkezinde Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın (NPT) yer aldığı uluslararası rejimin üç temel dayanağını oluşturan nükleer silahların azaltılması ve neticede ortadan kaldırılmasını, bu silahların yayılmasının önlenmesini ve nükleer enerjiden barışçı yararlanma hakkını kuvvetle desteklemektedir."

12-13 Nisanda Washington'da düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi'ni müteakip 3-28 Mayıs tarihleri arasında NPT Gözden Geçirme Konferansı yapılacağı belirtilen açıklamada, NATO'nun yeni Stratejik Konsepti'nin de gelecek Kasım ayında İttifak'ın devlet ve hükümet başkanlarının onayına sunulmasının beklendiği kaydedildi.



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,557 µs