En Sıcak Konular

Tarihi top 95 yıl sonra tekrar Çanakkale'de

8 Nisan 2010 18:39 tsi
Çanakkale Savaşları'nda kullanıldıktan sonra İzmir'de Urla Yarımadası'ndaki Sakarya Bataryası'na yerleştirilen tarihi top, 95 yıl sonra sergilenmek üzere Kilitbahir'deki Mecidiye Tabyaları'na getirildi.

Topun getirilişi dolayısıyla Eceabat feribot iskelesinin önünde askeri tören düzenlendi.

Törende, saygı duruşunda bulunulduktan sonra, saygı atışı yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.

32. Deniz Hava Savunma Bataryası'ndan astsubay üstçavuş Rüstem Kasapoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilen 35,5 santimetrelik topun tarihiyle ilgili bilgi verdi.

Kagir ve toprak tabyalarda bulunan 35,5 santimetrelik topların ilk defa 18 Mart 1915'te muharebede kullanıldığını belirten Kasapoğlu, 24 Temmuz 1923'te Lozan Antlaşması'yla birlikte imzalanan boğazların tabi olacağı rejime ilişkin sözleşmeye göre boğazdaki toplardan bir kısmının başka yerlere nakledildiğini söyledi.

Kasapoğlu, 360 derece dönüş imkanı olan bu toplardan 3'ünün İzmir Körfezi'ne gönderildiğini, topların konuşlandırıldığı bataryaya “Sakarya” adı verildiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Urla Yarımadası'na çıkarılan toplar parçalara ayrılarak kızaklarla ormanlık bölgelerdeki mevzilere taşınmıştır. Bu taşıma insan ve hayvan gücüyle yapılmıştır. Sakarya Bataryası, 2. Dünya Savaşı boyunca İzmir Körfezi'ni uzaktan savunmak için hazır beklemiş ve 1945'e kadar eğitim atışlarına devam etmiştir. 1950'li yıllarda iyice demode olan bu toplardan ikisi parçalanarak makine kimya kurumuna gönderilmiştir. Biri de tarihi hatıra olarak Menteş'in Kula mevkisinden alınarak Mecidiye Tabyası'nda sergilenmek üzere Kültür Bakanlığına tahsisi yapılmıştır.”
Rüstem Kasapoğlu, Büyük Önder Atatürk'ün 1922 yılında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandığını söyledi:
“Topçularımız bu mevzilere gece geldiler ve karanlık içinde mevzi aldılar. Günün ağarmasıyla bütün dünyanın gözleri açıldığı zaman atışa başladılar. Tam bir takdir ve saygıyla bunu anmak isterim ki topçularımızın o gün göstermiş olduğu ustalık ve anlayış, dünya topçuları için örnek olabilecek nitelikteydi. Askerlik hayatımda bu kadar eksiksiz bir topçu ve bu kadar eksiksiz yönetilmiş bir topçu ateşi nadiren gördüm.”

Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur, törende yaptığı konuşmada, Çanakkale Savaşları'nda 22 bataryada konuşlandırılan 263 top ve 56 bin 343 top mermisiyle Çanakkale Boğazı'na ve karaya yapılan taarruzun önlendiğini belirtti.

Konuşmaların ardından, tarihi top vatandaşların alkışları eşliğinde Kilitbahir köyünde sergileneceği Mecidiye Tabyaları'na getirildi.

Törene, 18. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Gökhan Gökay, Eceabat Garnizon Komutanı Yüzbaşı Fatih Mehmet Yağcı, Belediye Başkanvekili Hüseyin Kurular, 2. Kolordu Komutanlığı rütbeli personeli ile vatandaşlar katıldı.

A.A.



Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,024 µs