En Sıcak Konular

Erdoğan'a ABD'de İsrail baskısı

8 Nisan 2010 15:58 tsi
Erdoğan'a ABD'de İsrail baskısı Wall Street Journal, Türkiye’nin, İsrail ve İran ile ilgili yaklaşımına dikkat çekerek Başbakan Erdoğan'a Washington'un baskı uygulayacağını yazdı.

Wall Street Journal, Türkiye’nin, İsrail ve İran ile ilgili yaklaşımına dikkat çektiği haber analizinde “Bu ay, Sayın Erdoğan’ın en önemli Batılı müttefikleriyle olan ilişkileri için zorlu bir ay olacak gibi” yorumunu yaptı.

Başbakan Erdoğan’ın Washington’da İran’a yaptırımlar konusunda "baskı altında" kalması beklendiğini belirtilen haberde “Şimdiye kadar Sayın Erdoğan, İran’a daha sert yaptırımların empoze edilmesine gösterdiği muhalefetten geri adım atacağı yönünde herhangi bir işaret vermedi” denildi.

Nisan ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın en önemli Batılı müttefikleriyle olan ilişkileri için zorlu bir ay olacağı öne sürüldü. Wall Street Journal gazetesi, Erdoğan’ın Washington’da İran’a yaptırımlar konusunda “baskı altında” kalması beklendiğini belirtirken, “Şimdiye kadar Sayın Erdoğan’ın İran’a daha sert yaptırımların empoze edilmesine gösterdiği muhalefetten geri adım atacağı yönünde herhangi bir işaret vermedi” diye yazdı.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, Türkiye muhabiri Marc Champion imzası ile Türkiye-İsrail ilişkileri ve İran nükleer programı gibi, Ankara’nın Batı’da eleştirilerine yol açan politikasını değerlendirdi.
“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’i ‘Ortadoğu’daki barışa başlıca tehdit’ olarak nitelemesi üzerine zaten düşük bir noktada bulunan Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler yeni bir darbe yedi” yorumunu yapan gazete, “Türk Başbakanı’nın sözleri, iki ülke arasındaki ittifakı daha da gerginleştirirken analistlerin Türkiye’nin dış politika eğilimleri konusunda kafa yoruyor” yorumunu yaptı.

WSJ, Başbakan Erdoğan’ın bu sözlerini, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberban’ın kendisini Kaddafi ve Hugo Chavez’e benzetmesi üzerine Paris’te sarfettiğini de belirtirken İsrail’in hızla yanıt verdiğini de kaydetti. Gazete İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz ve Sayın Erdoğan’ın, sık sık İsrail’i saldırmayı tercih etmesinden üzüntü duyuyoruz” dediğini de aktardı. Gazete şöyle devam etti:

“Bu ay, Türkiye’nin, İran, Suriye ve Azerbaycan dahil olmak üzere, yakın komşuları ile ticari ve siyasi ilişkilerini artırmaktaki çıkarlarıyla buna ters düşen, Batılı siyaset yapıcılarının hedefleri arasında denge kurmaya çalışan Sayın Erdoğan’ın en önemli Batılı müttefikleriyle olan ilişkileri için zorlu bir ay olacak gibi.”

-“TÜRK-İSRAİLLİ İTTİFAKI KURTARILAMAZ GİBİ”-

Erdoğan’ın, İsrail ile atışmalarının İran ve Suriye ile yakınlaşmasının bazı analistlerin Türkiye’nin dış politikasında “temel bir kayma” olduğuna inanmasına yol açtığını belirten gazete, kısa bir süre önce İstanbul’da düzenlenen bir toplantıda Türk ve İsrailli analistlerin, bir noktada mutabık kaldıklarını, bunun da ortak güvenlik kaygılarının temelinde 1990 yıllarında iki ülkenin oluşturduğu ittifakın muhtemelen kurtarılamaz olduğunu kaydetti.

Buna karşın merkezi Brüksel’de olan Uluslararası Kriz Grubunun son raporunda Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığı görüşünün doğru olmadığını bildirdiğini belirten gazete, Başbakan Erdoğan’ın gelecek haftada yapılacak Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak üzere Washington’a gideceğine dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Burada, Erdoğan’ın, BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a yeni yaptırımları konusunda oybirliği sağlanmasına yönelik ABD ve Fransa’nın çabalarına destek vermesi için baskı altında kalması bekleniyor.”

-“ERDOĞAN GERİ ADIM ATACAĞI YÖNÜNDE İŞARET VERMEDİ”-

WSJ, “Şimdiye kadar Sayın Erdoğan, İran’a daha sert yaptırımların empoze edilmesine gösterdiği muhalefetten geri adım atacağı yönünde herhangi bir işaret vermedi” dedi ve bunun “İsrail’e yönelik sert söylemleri ve Hamas’a verdiği desteğin Ortadoğu’nun birçok yerinde kendisine popülarite kazandırdığı”nı kaydetti.

Washington’da Türkiye’nin Ermenistan ile sınırı açmasına yönelik sorunlu girişiminin de gündemde olacağını yazan gazete, “Obama Yönetiminin, Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi’nde soykırım tanınmasına ilişkin tasarına karşı güçlü bir biçimde lobi yapmaması Türkiye’yi öfkelendirdi” de yazdı.



Bu haber 869 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,143 µs