En Sıcak Konular

Ekonominin geleceği tartışılacak

8 Nisan 2010 14:54 tsi
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında bugün gerçekleştirilecek Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında kriz sonrası sürdürülebilir yüksek

TÜSİAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Boyner başkanlığındaki TÜSİAD heyetinin bugün Ankara'da düzenlenecek Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısına katılacağı, toplantıda ekonominin genel görünümü, istihdam, büyüme ile iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi bağlantılı konuların ele alınacağı bildirildi.

Ümit Boyner, toplantıya ilişkin şunları kaydetti:

“Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında bugün gerçekleştirilecek Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında kriz sonrası sürdürülebilir yüksek büyüme sürecine geçiş ve istihdam yaratma yolları ile küresel ekonominin yeniden yapılanacağı önümüzdeki günlerde Türkiye'nin rekabet düzeyinin hızla artırılması konularına ağırlık verilmesi planlanmaktadır. TÜSİAD'ın 2010-2011 yılı programı da bu anlayış üzerine inşa edilmiştir ve üretkenlik tabanlı bir büyüme sürecinin gereklilikleri programda öncelikli olarak ele alınmıştır.

Bu kapsamda Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısına büyümeyi hızlandıracak, iş ve yatırım ortamını iyileştirecek öneriler ile katılmaktayız. Enerji liberalizasyonu, KOBİ'lerin büyüme ve finansman sıkıntılarının çözümü, vergi politikalarında ve uygulamalarında öngörülebilirlik, finansmana erişimin kolaylaştırılarak büyüme sürecinde etkin hale getirilmesi, ticari hayatın düzenlenmesinde AB standartlarına geçiş, Ar-Ge ve inovasyonun artırılarak ülke ekonomisine daha çok katkı sağlaması gibi birçok konuyu toplantıda ele almayı öngörmekteyiz. Bu konuları yıl boyu düzenli takip edeceğiz. Ayrıca yapısal işsizlikle mücadeleye yönelik mikro yapısal önlemler, yenilikçi aktif işgücü politikalarının geliştirilmesi, mesleki eğitimin iş hayatı ile uyumlu ve yenilikçi bir perspektifle uygulanması gibi konularda da katkı sunmaya devam edeceğiz. Bu başlıklardaki gelişmeleri de sürekli olarak yakından takip ediyor olacağız.”

ÇALIŞMA GRUPLARININ ÖNCELİKLİ GÜNDEM MADDELERİ

Açıklamada, TÜSİAD Çalışma Gruplarının öncelikli gündem maddeleri şöyle sıralandı:

“Vergi Çalışma Grubu; Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasına ilişkin sorunlar, katma değer uygulamalarına ilişkin sıkıntılar, vergi incelemelerinde mevcut sorunlar ve çözüm arayışları çalıştayı özet bulguları, vergi mevzuatındaki değişikliklerde yaşanan gecikmeler.
Bankacılık Çalışma Grubu; kredi maliyetlerinin azaltılması için öneriler, kredi hacminin genişlemesi/kaynak ihtiyacının karşılanması için öneriler.
Sermaye Piyasaları Çalışma Grubu; Delisting (listeden, borsa kotundan çıkarma) konusunda beklenen düzenleme, döviz ile özel sektör tahvil ihracı konusunun takip edilmesi, Aracı Kurum Ücretlendirme Esaslarına İlişkin Tebliğ Taslağı, Emeklilik Yatırım Fonlarının Kuruluş ve Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağına ilişkin görüşler.
Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu; kayıtiçi faaliyetlerin özendirilmesi, ekonominin kayıt içi istihdam yaratma potansiyelini güçlendirmesi, aktif istihdam politikalarının izlenmesi, denetim kapasitesinin güçlendirilmesi ve yaptırımların ağırlaştırılması, kayıt dışı ile mücadelede toplumsal mutabakatın güçlendirilmesi, kayıt dışı ile mücadelede kurumsal işbirliğinin güçlendirilmesi.

KARAR ALMA SÜREÇLERİNE STK KATILIMI...

Kamu Reformları Çalışma Grubu; karar alma süreçlerine STK katılımı, kamu alımları sisteminin AB'ye uyumu.

Şirketler Hukuku Çalışma Grubu; Türk Ticaret Kanunu Tasarısı, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, yabancı sermayeli şirketlerin taşınmaz edinimi.
Fikri Haklar Çalışma Grubu; Anayasa Mahkemesinin E:2005/57 ve K:2009/19 Sayılı kararı ile iptal edilen “551 Sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”nin 136. maddesinin cezalara ilişkin (b) ile 554 sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 48. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin iptalinden doğacak olan hukuki boşluk.

Perakende Sektörü ve Tüketici Hakları Çalışma Grubu; Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanunu Tasarısı Taslağı.
Sanayi Çalışma Grubu; sanayi stratejisinin oluşturulması, sanayi politikası yuvarlak masa toplantıları, teşvik politikalarının değerlendirilmesi, sanayinin üzerindeki ek yüklere ilişkin değerlendirme.

Çevre Çalışma Grubu; Türkiye'nin Düşük Karbonlu Ekonomiye Geçişi-İklim Değişikliği ile Mücadele, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği.
Tarım ve Gıda Çalışma Grubu; Tarım ve Gıda Politikalarının Değerlendirilmesi, Gıda ve Yem Amaçlı GDO ve Ürünleri Hakkında Yönetmelik.
Ulaştırma Çalışma Grubu; ulaştırma sanayi entegrasyonunun sağlanması, Demiryolu Kanun Tasarısının değerlendirilmesi, dış ticaret rejiminin değerlendirilmesi, gemi inşa sanayinin durumunun değerlendirilmesi.

Enerji Çalışma Grubu; 4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanununun değerlendirilmesi, 4646 Sayılı Doğalgaz Piyasası Kanununun değerlendirilmesi, enerji Yatırımları ile ilgili sağlanabilecek destekler, enerji sektörü değerlendirme platformu.

İSTİHDAM VE SOSYAL GÜVENLİK ÇALIŞMA GRUBU...

İstihdam ve Sosyal Güvenlik Çalışma Grubu; istihdam üzerindeki yüklerin azaltılmasına devam edilmesi, çalışma hayatını düzenleyen yasaların, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde ele alınması, işgücü piyasasında eğitim yoluyla vasıf uyumu sağlanması ve iş arama etkinliğinin güçlendirilmesi, kadın istihdamının artması için ek tedbirler, sosyal güvenlik ve sağlık sigortası sistemindeki gelişmeler.

Sağlık Çalışma Grubu; sağlık sisteminde üretim faktörlerinin verimliliğini artıracak önlemlerin sektörle birlikte alınmasının sağlanması.

Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon Çalışma Grubu; eDönüşüm Türkiye projesi kapsamındaki eylemler, bilgi ve iletişim teknolojileri, e-Devlet gibi alanlarda kamu kurumları arası yetki karmaşası, telekomünikasyon üzerindeki vergi yükü, bilgi ekonomisine geçiş sürecinde Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine hız verilmesi.
Girişimcilik ve Yenilikçilik Çalışma Grubu; mevcut Ar-Ge ve inovasyon teşvik uygulamalarında verimliliğinin artırılması, girişimcilerin teknolojiye yatırım yapmalarının kolaylaştırılması, erken dönem girişimciliği destekleyecek mekanizmaların çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılması, ülkemizdeki risk sermayesi kaynaklarının artırılması.

İnovasyon Seviyeleme Çalışma Grubu; mevcut Ar-Ge düzenlemelerinde karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri ve başarılı ülke uygulamalarına ilişkin görüş belgesi.
Dış Ticaret ve Gümrük Birliği Çalışma Grubu; piyasa gözetimi ve denetimi uygulamaları ve gümrüklerde beyan esasına geçiş, AB'nin üçüncü ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarının Türkiye'ye etkileri, Londra Metal Borsasının Türkiye'ye girişi. Bölgesel Gelişme, İşdünyası ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla İlişkiler Komisyonu; kalkınma ajansları ve KOBİ'ler.”



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,943 µs