En Sıcak Konular

Kırgızistan'da muhalefet, iktidarı ele geçirdiğini ilan etti

8 Nisan 2010 11:10 tsi
Kırgızistan'da muhalefet, önceki gün başlayan olaylardan sonra parlamentoyu feshederek, iktidarı ele geçirdiğini ilan etti.

Muhalefetin, Talas kentinde önceki gün valilik binasını işgal etmesiyle başlayan olaylar dün Narın ve başkent Bişkek'e yayıldı.

Polisin göz yaşartıcı gaz ve şok bombalarıyla müdahalesinin yeterli olmaması üzerine gerçek mermilerle kalabalıkları dağıtmaya çalıştığı olaylarda muhalefete göre 100 kişi öldü, sağlık bakanlığı ise 68 kişinin hayatını kaybettiğini, 520 kişinin yaralandığını bildirdi.

İstifası istenen Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev ise başkent dışına kaçtı. Bakıyev'in güneydeki Celalabad kentine gittiği ve orada taraftarlarını toplamaya çalıştığı belirtildi.

Geçici hükümetin başına geçen, beş yıl önce Bakıyev'in iktidara gelmesinde payı olan eski Dışişleri Bakanı Roza Otunbayeva, Devlet Başkanı'nın istifa etmesini isteyerek, "Geçici hükümet iş başında ve bu hükümetin başkanıyım" dedi.

Bişkek'teki parlamento binasında gazetecilere açıklama yapan Otunbayeva, geçici hükümetin, anayasanın hazırlanacağı ve özgür ve adil devlet başkanlığı seçimleri için koşulların oluşturulacağı 6 ay boyunca görev yapacağını belirtti.

Otunbayeva, Oş ve Celalabad kentlerinin dışında tüm ülkenin geçici hükümetin denetiminde olduğunu, silahlı kuvvetler ve sınır muhafızlarının yeni hükümeti desteklediğini de kaydetti.

Ülkedeki yolsuzluk, yakınları kayırma politikası ve üçte biri yoksulluk sınırının altında yaşayan 5,3 milyon nüfuslu ülkede artan fiyatlar yüzünden başlayan olaylar, Bakıyev'in başkentten kaçmasına yol açtı.

Göstericilerin, Bakıyev'in terk ettiği hükümet binasını yağmaladığı, kent merkezindeki iş yerlerinde talanların gece boyunca sürdüğü bildirildi.

Görgü tanıkları, uçakla önce Oş'a oradan da kendi kalesi olan Celalabad'a geçen Bakıyev'in yüzlerce yandaşının da Oş kentinde muhalefet taraftarlarıyla çatıştığını aktardı. Bakıyev karşıtlarının Oş'taki hükümet binasının kontrolünü ele geçirdiği de belirtildi.

Bu arada Kırgızistan'a ABD ile birlikte en büyük yardımı yapan Çin ve Rusya, olaylardan endişe ettiğini bildirirken, ABD Dışişleri Bakanlığı, Manas kentinde bulunan Amerikan askeri üssünün faaliyetlerin olaylardan etkilenmediğini açıkladı.

Kırgızistan'daki geçici hükümet de ABD ile yapılan üs anlaşmasının şimdilik yürürlükte kalacağını açıkladı.

Bakıyev, 2005'te Otunbayeva'nın da öncülüğünü ettiği protestolar sonucunda, "Lale Devrimi"yle Askar Akıyev'i devirerek iktidara gelmişti.
 
aa



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,552 µs