En Sıcak Konular

'AKP kabul etmeyecek!'

8 Nisan 2010 10:56 tsi
'AKP kabul etmeyecek!' Anayasa-referandum: Baykal gönlünü açtı mı? iyibilgi Ankara

 CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın anayasa taslağındaki üç madde haricinde geri kalan maddelerin TBMM’de muhalefetin de desteği ile kabul edilmesi, geri kalanın da Cumhurbaşkanı Gül’ün iradesiyle referanduma gönderilmesi önerisi, hem medya hem de siyasiler tarafından desteklenirken; politik gerginliğin üzerindeki kalın tozu da siliyor gibi!

“Gibi”nin anlamı şu; Deniz Baykal uzun süredir olmadığı biçimde-gerçekte-AKP’ye yönelik bu teklifi, göz alıcı kordelalara sarıyor. Hediye paketi o kadar dolu ki şaşırmamak zor.

Örneğin bu teklifin kabulü halinde MHP’ye gidip onların katkısını da isteyeceğini vaadediyor Deniz Baykal. Bu en azından şeklen ilginç. İktidarın yerine böylesi bir fedakarlık üstlenmesi bir yana, MHP’nin bu fikre ne diyeceği de merak konusu olabilir.

Daha bitmedi; Deniz Baykal ve doğal olarak CHP bu açılımla, “Bu Meclis Anayasa değiştiremez” söyleminden de gerilemiş görünüyor. Ki bu gerçekten de önemli bir değişiklik.

CHP’nin hediye kutusunda Cumhurbaşkanı da unutulmamış. Hatta en büyük hediyeler oraya gidiyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün bu teklife uyması durumunda, “artık herkesin Cumhurbaşkanı” olacağı sezdirilerken, daha ileri giderek hediyenin yanına bir de doğum günü pastası konuyor…

Cumhurbaşkanı bir sonraki seçimde “gerçek Cumhurbaşkanı adayı olma şansını” yakalar deniyor.

Siyaseten en büyük yaklaşım elbette AKP’ye. Daha önce de CHP’nin iktidara destek verdiği önemli konular oldu ama bu sefer “el ele” Anayasa değişikliğine yürünecek!

AKP böyle bir teklife ne der? Kimi siyasetçiler (AKP’li olanlar da elbette), medya ve siyaset uzmanları açısından “kaçırılmaz fırsat” olarak görülebilecek bu teklif, AKP tarafından muhtemelen reddedilecek. Peki neden?

AKP kurmayları açısından bakıldığında; bu teklifin içerdiği kimi politik tuzaklar görmezden gelinebilir. Fakat bu çok önemli değil. Önemli olan AKP Genel Merkezi’nin elindeki anketler.

Bu anketler Anayasa değişikliklerinin referanduma gitmesi halinde onaylanacağını gösteriyor. Esasen eğilim de o yönde. Bu hissedildiği gibi, sandıkta taslağa olumlu oy verecek siyasi partilerin toplamı da-basit bir hesap olmakla beraber-gerekli yüzdenin gerçekleşeceği işaretini veriyor.

AKP cephesinden tuzak olarak görülebilecek noktalara gelince. Bu anayasa taslağının muhalefet partileri tarafından itiraz edilen bölümlerinin diğerleri ile birleştirilmiş olmasının “bir mantığı” var!

Baykal’ın önerdiği gibi ayrılırlarsa referandumda başarılı olma şansı azalıyor! Çünkü kamuoyunun daha çok tartıştığı maddeler onlar zaten. Bu işin bir noktası.

Kim ne derse desin, referandumdan çıkacak “evet” oylarının siyasete evriltileceği de bir politik realite. Referandumda reddedilme hali politikanın doğası gereği AKP’nin üzerine bırakılacağından.. Bu nokta da üzerinde durulması gereken bir önemli ayrıntı.

Ancak Deniz Baykal’ın da hakkını vermek gerekiyor. Bu incelikli adım belli ki uzun tecrübenin bir sonucu. Şimdi AKP bu hediyeleri reddetmenin makul gerekçelerini kamuoyuna izah etmek zorunda.

Burada biraz müşkilat olacak gibi.

www.iyibilgi.com                                        



Bu haber 1,302 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,838 µs