En Sıcak Konular

Yahudilerden 'kilisede taciz'e tepki

7 Nisan 2010 19:57 tsi
Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı kimi papazların çeşitli ülkelerde çocuklara taciz ve tecavüz etmesiyle ilgili skandal Yahudilerin tepkisine neden oldu.

Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı kimi papazların çeşitli ülkelerde çocuklara taciz ve tecavüz etmesi ile ilgili skandalın neden olduğu tartışmalarda Vatikan yetkilerinin yaptığı bazı açıklamalar, Yahudilerin tepkisine neden oldu.

İtalya Yahudi Cemaatleri Birliği Başkanı Renzo Gattegna, Kardinaller Kurulu Başkanı ve Eski Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Angelo Sodano'nun, skandal nedeniyle Papa 16. Benediktus'a yöneltilen eleştirileri Papa 12. Pius aleyhindeki kampanyaya benzetmesine tepki göstererek, ''Yapılan mukayeseler hatalıdır. Bu tür yersiz benzetmelerin Katolik Kilisesi'ndeki üst düzey yetkililer tarafından yapılıyor olması da ayrıca kaygı vericidir'' dedi.

Gattegna, ''İtalya ve başka ülkelerdeki Yahudi cemaatlerinin Katolik Kilisesi'yle diyaloğu karmaşık bir hal almaktadır. Vatikan'da üst düzey yetkililer tarafından kullanılan yersiz ve kırıcı ifadeler karşısında kilise yetkililerin sessizliği yeğlemelerini de Katoliklerin bir iç meselesi olarak algılıyoruz. Biz bu tür yersiz benzetmeleri, yetkilerin kişisel görüşü olarak algılamayı tercih ediyoruz'' diye konuştu.

Papa 12. Pius, Yahudiler ile Katolikler arasında özellikle son yıllarda ciddi bir tartışma konusu olmaya devam ediyor. Yahudiler 1958'de ölen Papa 12. Pius'u İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudi soykırımı karşısında sessiz kalmakla suçlarken, Katolikler ise bu tür iddiaların bir iftira olduğunu ileri sürüyorlar. Roma Katolik Kilisesi'nin 2009'da Papa 12. Pius'a mübareklik unvanı vermesi tartışmaları yeniden alevlendirmiş, bu karar Yahudi dünyasında da ciddi tepkilere sebep olmuştu.

Öte yandan, Norveç'te Trondheim Başpiskoposluğu görevinden haziran ayında istifa eden Piskopos Georg Müller'in (58), görevi sırasında bir erkek çocuğunu cinsel açıdan suistimal ettiğine dair itirafın bugün Vatikan'a da ulaştığı sırada, Johannesburg Başpiskoposu Buti Tlhagale ''Çocuklara yönelik taciz ve tecavüz musibetinden Afrika da mustarip. Kilisenin İrlanda ve Almanya'da yaşadığı skandal, maalesef Afrika'da da var olan bir sorun'' diye konuştu.

Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi, bugün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Norveç devlet televizyonu NRK'ya itirafta bulunan Piskopos Müller'in görevinden istifa etmiş olduğunu hatırlatarak, ''Sayın piskopos Mayıs 2009'da istifa dilekçesini Vatikan'a göndermişti. Dilekçe Papa tarafından ivedilikle kabul edilmiş ve de ilgili kişi haziran ayında görevini bırakmıştır'' dedi.

Norveç Katolik Kilisesi tarafından yapılan açıklamada ise istifanın asıl gerekçesinin taciz ve tecavüz olduğunun televizyon aracılığıyla öğrenilmesinden duyulan şaşkınlık dile getirilerek, ''Norveç Katolik Kilisesi, Eski Trondheim Başpiskoposu Müller'in bir çocuğu suistimal ettiğini ve geçen yılki istifanın bundan kaynaklığını öğrenmiş olmanın şoku içerisindedir'' denildi.

aa



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,519 µs