En Sıcak Konular

AKP: TSK mayın temizlemeyi üstlenmedi

0 0 0000 00:00 tsi
AKP Mardin Milletvekili Nihat Eri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Güneydoğu illerinde ve Suriye sınırı mayın alanını temizlemeyi kabul etmediğini belirterek, Milli Savunma Bakanlığı’nın bu işi Başbakanlığa devrettiğini söyledi.

Güneydoğudaki mayınların temizlenmesine ilişkin ihale hazırlıkları nedeniyle hükümete tepki gösteren ve bu işi TSK’nın yapması gerektiği görüşlerine dile getiren muhalefet partilerine, “Bu işi TSK yapmak istemedi” diyerek cevap verdi.

TSK ÖNCE TALİP OLDU

Eri, “AKP iktidara gelir gelmez, mayınlı sahaların sınır bölgelerinde döşeli bulunan alanları temizleme kararı aldı. 250 bin mayınlı alan var. Suriye boyunca 550 km uzunluğunda derinlik olarak 200-4000 metre arasında bir saha. Mayınlı alanlar Mardin, Urfa, Şırnak ve Kilis illerinde oldukça yoğun. Önce TSK talip oldu. Silahlı kuvvetler 50 trilyonluk bir ödenek talep etti. Bir yıl çalıştı. Ancak, bir yıl sonunda TSK, Milli Savunma Bakanlığı’na bu işi yapamayacağını bildirdi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Başbakanlığa başvurarak TSK’nın bu işi yapmak istemediğini resmen ilen etti. Tabi insani bir gerekçeyle. Askeri kullanmak doğru bir iş değil. TSK için bu küçültücü bir olay değil. Çünkü TSK bu işi böyle uygun görmüş” dedi.

TSK’nın kararından sonra Milli Savunma Bakanlığı’na uluslarası bir şirketten ihale teklifi geldiğini belirten Nihat Eri, “Bu şirket, 700 ve 1 milyon dolar teklifle geldi. Milli Savunma Bakanlığı’nda bu kadar para yok. MSB ise bu konuyu Başbakanlığa havale etti. Başbakanlık ise Maliye Bakanlığı'nı yetkilendirdi. TSK’nın yetkileriyle şart name hazırlandı. İl sınırları içerisindeki mayınlı alanları temizlemek üzere defterlara yetki verildi” diye konuştu.

TSK’nın kararının ardından mayınla ilgili uluslararası ‘Otova’ sözleşmesinin TBMM’de yasalaştığını hatırlatan Eri, “Bu anlaşmayla mükellef altına giriyoruz. Bu süre 2014 yılında bitiyor. Stoklardaki mayınları ise 4 yıl içerisinde bitireceğiz. Stoklarda 2 milyonu aşkın mayın bulunuyor. Kırıkkale’de de mayın imha merkezi devam ediyor. Sadece Türkiye’de değil, dünya ülkelerinin mayınları da burada temizlenecek” dedi.

hürriyet



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,644 µs