En Sıcak Konular

Bakan Yıldırım: Yasadışı dinlemede cezalar ağırlaştırılacak

7 Nisan 2010 14:51 tsi
Spor camiasının ünlü isimlerinden Tanju Çolak'ın adliyeye gelmesi, ardından Rıdvan Dilmen'in tutuklanmasıyla yeniden gündeme oturan yasadışı dinleme konusunda cezalar ağırlaştırılacak.

Mevcut düzenlemeye göre yasadışı dinlemeye maruz kalan şahsi şikayette bulunuyor ve zanlılar, suçlu bulunmaları halinde 1 ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılıyor. Ayrıca söz konusu davaların kamu davasına dönüştürülmesi de gündemde.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) buluşmalarına ikinci kez konuk oldu. Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Yıldırım, son olarak Rıdvan Dilmen'in de adının karıştığı yasadışı dinleme olayı ile ilgili yeni bir kanuni düzenleme yapıldığını açıkladı. Bu konudaki ilk düzenlemenin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) kurulmasıyla yapıldığını ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü aktaran Yıldırım, "Cezaların artırılması yönünde Adalet Bakanlığı'nda bir çalışma var. Şu anda isteğe bağlı şikayetin değerlendirilmesi. Şimdi onu bir ölçüde kişiye bağlı olmaktan çıkarıp kamu davası olması için bir düzenleme yapılıyor." dedi.

TİB'in kurulmasından ve ilgili kanuni düzenlemeden sonra yasadışı dinlemelerin azaldığını ifade eden Binali Yıldırım, son vakayı, "Geçmişteki kadar yoğun olmasa dahi girişimler oluyor. Bu da onladan bir tanesi, takibatı devam ediyor. Burada bir GSM şirketindeki bazı kişilerin de olması bizi etkiliyor. Ancak yeterli bilgi henüz bizde değil. Konu yargıya intikal etti. Belirli bir takip ve izleme süreci sonrasında GSM şirketi ile ilgil bir değerendirme söz konusu olabilir. Düzenleyici kurumun ne gibi ilave tedbirler alacağı netlik kazanır." şeklinde değerlendirdi.

Mevcut düzenlemeye göre yasadışı dinlemeye maruz kalan kimsenin mahkemeye şahsen müracat etmesinin gerektiğini belirterek, bu konuda şahısların şikayet etmekten kaçınmamalarını istedi. Ulaştırma Bakanı şöyle konuştu:

"Şikayetçi olanlar var ama şikayet et diyorsun, gidip mahkemeye yasadışı dinleniyorum diyen yok. Şu anda isteğe bağlı şikayetin değerlendirilmesi. Müşteki olan müracaat etmiyor. Bu da ayrı bir fenomen. Şimdi onu bir ölçüde kişiye bağlı olmaktan çıkarıp, kamu davası olması için bir düzenleme çıkarılıyor. Yasadışı dinlemelerden elde edilen bilgilerin delil olarak kabul edilmeyeceğinin kanunen karara bağlandı ama demek ki olmuyor. Dinlemenin üst düzeyi altı düzeyi olmaz. İğrenç bir şey. İnsanlıkla, ölçüyle kabul edilecek bir şey değil. Bunun oluşturduğu travma herkeste aynı."

Yasal dinlemerle ilgili olarak TİB'in de incelemelerden geçtiğine işaret eden Bakan Yıldırım, "TİB'in kurulması ile birlikte esasen bu yasa dışı izlemeler büyük oranda kontrol altına alındı. Suç ve suçla mücadele bakımından faydaları görülüyor. TİB de çeşitli inccelemeleden geçti ve yüz akıyla çıktı." ifadelerini kullandı.

(CİHAN)



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,915 µs