En Sıcak Konular

İnternet sitesinde vardı, gazetesinde yoktu!

7 Nisan 2010 10:43 tsi
İnternet sitesinde vardı, gazetesinde yoktu! Kürşat Bumin soruyor: Hürriyet gazetesi manşetlik haberi niçin yok etti?

...

Yazının buraya kadar okuduğunuz "giriş" faslını, sözü Türkiye'de "konuşlandırılmış" nükleer silahlar üzerine Hürriyet gazetesinin internet sayfasında önceki gün (5 Nisan) yer alan bir "manşet"e getirmek için yazdım. (Biliyorsunuz, Obama ve Medvedev, önümüzdeki perşembe günü –yani ABD Başkanı'nın nükleer silahların sınırlandırılması yönünde Prag'da yaptığı ünlü konuşmanın yıldönümünde– nükleer silahların sınırlandırılmasını konuşmak için buluşacakları için bugünlerde bu nükleer silahlar meselesi tekrar canlanmış bulunuyor.) Söz konusu "manşet" gerçekten –ama gerçekten– bir "bomba" idi. Şöyle bir şeydi:

"İstanbul'da 12 milyon kişi nükleer bombanın üzerinde oturuyor".

Haksız mıyım? Biz bombalar İncirlik'te diye düşünürken İstanbul'da çıkmışlardı.

Manşete yerleşen haber emekli büyükelçilerden Taner Baytok'un açıklamalarını esas alıyordu. Baytok'un bir dönem savunma bakanlığı danışmanlığı yaptığı da özellikle belirtiliyordu. Baytok, önce "stratejik" ve "taktik" nükleer silahlar ayrımı hakkında bilgi verdikten sonra, İstanbul'da 100 taktik nükleer silahın bulunduğunu belirtiyordu. ("İstanbul'da 12 milyon kişi nükleer bombaların üzerinde oturuyor. Bir patlama anında, silahlar boğazın altını üstüne getirecek güçte.")

Önümdeki haberi dikkat ve İstanbul'da yaşayan birisi olarak (haliyle) endişe ile okudum. İncirlik'e alışmıştık ama bu da nereden çıkmıştı şimdi?

Söylediğim gibi haber tam bir "bomba" niteliğinde olduğundan hemen diğer gazetelerin internet sitelerine yöneldim. Bakalım ülke bu haberle nasıl çalkalanıyordu...

Hayret, buralarda tek bir satır yoktu. Ne Doğan Grubu'nun gazetelerinde, ne de diğerlerinde.

Ertesi günün (dün) Hürriyet'ini beklemekten başka yapacak bir şey yoktu. Bu "bomba" haber, hiçbir yayın organının iltifatına mazhar olamamıştı çünkü.

Ertesi günkü (dün) Hürriyet'in bu haberi ana sayfa manşetine yerleştireceğini düşünüyordum. Ama hayret! Gazete habere –değil manşete yerleşmek- tek bir satır yer vermemişti. Bir gazetenin internet sayfasında patlattığı "bomba haber"e bu derece kayıtsız kalmasıyla ilk kez karşılaşıyorduk.

Meseleyi yeterince açıkladığıma göre gelelim sorumuza:

"İstanbul nükleer bombaların üzerinde oturuyor" haberi ne, nasıl, niçin, nerede, kim oldu da, yüzünü şöyle bir gösterdikten sonra buhar oluverdi? Acaba aslında Taner Baytok adında bir emekli büyükelçi yoktu da kendisini bu isim ve sıfatla tanıtan birisi Hürriyet internet sayfasının yönetmenini işletmiş miydi? (Bu seçeneği geçelim, çünkü Taner Baytok var ve Güven Erkaya ile birlikte 2000 yılında bir kitap da yayınlamış.) Acaba İstanbul gerçekten de –haberde söylendiği gibi– nükleer bombalar üzerinde oturuyor da, "birileri" son anda bunun öğrenilmesinin önüne mi geçti? (Bence bu seçeneği de geçelim, çünkü iletişimin engellenemediği bu devirde kim neyi kimden saklayabilir.) Acaba, Hürriyet internet sayfası yönetimi milleti korkutarak 1 Nisan şakası mı yaptı? (Bunu da geçelim, çünkü takvimler 5 Nisan'ı gösteriyordu.)

Neyse de uzatmayayım, bu ve benzer soruları cevaplaması gereken(ler) ben değilim nasılsa...

Kürşat Bumin / Yeni Şafak'daki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 776 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,424 µs