En Sıcak Konular

Kırgızistan'da yine iç karışıklık çıktı

7 Nisan 2010 10:40 tsi
Kırgızistan'ın Talas kentinde dün valilik ile polis binalarını dört kez işgal etme teşebbüsünde bulunan muhalefet yanlılarını, plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanılarak püskürtüldü. Göstericiler Bişkek ve Narın kentinde de toplanıyor.

GÖSTERİCİLER BAŞKENT BİŞKEK VE NARIN KENTİNDE DE TOPLANDI

Kırgızistan'ın Talas kentinden sonra bugün başkent Bişkek ve Narın kentinde de toplanan muhalefet yanlılarına, polis müdahale ediyor.

Bişkek'te, Sosyal Demokrat Partisi (SDP) binası önünde sabah saatlerinde toplanmaya başlayan göstericileri polis göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıttı, eylemcilerden bazılarını gözaltına aldı.

Narın kentinde ise, 3 binden fazla muhalefet temsilcisi eyalet valiliği binası önünde toplandı. Narın'da binaya girmeye çalışan göstericileri polis engelliyor.

Başbakan Daniyar Üsenov bugün mecliste yaptığı konuşmada, "Talas kentinin ardından Narın'da da göstericilerin devlet binalarına girmeye çalıştığını" belirtti.

TALAS BELEDİYESİ İŞGAL EDİLDİ

Kırgızistan'da muhalefetin dün başlattığı gösteriler büyüyor.

Göstericiler bugün Talas eyalet valiliği binasının ardından belediye binasını da işgal etti. Kentte yaklaşık 7 bin gösterici emniyet binasını ele geçirmeye çalışıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, başkent Bişkek'te de Sosyal Demokrat Parti binasının önünde silah sesleri duyuluyor. Otomobillerin ateşe verildiği bildirildi.

Narın'da da göstericilerin eyalet binasını işgal ettiği haberleri geldi.

TALAS'TA GÖSTERİCİLER GECE YARISI PLASTİK MERMİLER VE GÖZ YAŞARTICI GAZLA DAĞITILDI

İçişleri Bakanı Moldomusa Kongantiyev, düzenlediği basın toplantısında, muhalefetin toplantı ve gösterilerinin yasa dışı olduğunu belirterek, halka muhalefetin gösterilerine ve kurultaylarına katılmama çağrısı yaptı.

Kongantiyev, Talas kentinde durumun kontrol altına alındığını, ancak valilik binasının ve polis karakolunun çok zarar gördüğünü, temizlik çalışmalarının başladığını belirtti.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, dün akşam ve gece yarısı 80'den fazla kişinin yaralandığını bildirdi. Yaralıların arasında 35 polisin olduğunu ifade eden yetkililer, 5 kişinin durumunun ağır olduğunu belirtti.

Bu arada, ülkede dünden beri internet hizmeti verilmiyor. Talas kentiyle telefon bağlantısı sağlanamıyor. Yerel haber ajansları da olaylarla ilgili haberlere çok fazla yer vermiyor.

Talas kentindeki durumun gergin olduğu, kentin ana meydanında binlerce göstericinin bulunduğu belirtiliyor.

-BAŞBAKAN ÜSENOV

Başbakan Daniyar Üsenov, bugün düzenlediği basın toplantısında, göstericilerin, yaralıların başkente taşınması için kullanılmak üzere kente inen helikopterleri ele geçirmek istediğini kaydetti. Üsenov, dört helikopterin 80'den fazla yaralıyla sis ve yağmura rağmen Bişkek'e gelebildiğini bildirdi.

Ülkede muhalefet, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev'in istifa etmesini istiyor ve yolsuzluğun üzerine gitme ve üst düzey mevkilerdeki akrabaların kovulması gibi talepleri yerine getirilmezse protestolara devam etme tehdidinde bulunuyor.

aa



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,187 µs