En Sıcak Konular

Borçlulara bir iyi bir kötü haber

7 Nisan 2010 08:31 tsi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, prim borçları ile ilgili bir affı kesinlikle düşünmediklerini, ancak bu borçlardan dolayı karşı karşıya kalınan faiz yüküyle ilgili yakında yeni bir düzenleme yapacaklarını bildirdi.

TBMM Genel Kurulunda, BDP'nin, 'Hançer timi adı altında yasa dışı örgütlenen bazı grupların var olup olmadığına yönelik Meclis Araştırması açılmasına' yönelik, grup önerisi görüşüldü.

BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, hukuk dışı örgütlenen grupların işlediği cinayetlerin yeterince sorgulanmadığı, çok sayıda cinayetin failinin halen belirlenemediğini söyledi. Bayındır, bunun yanında çok sayıda kayıp vakası olduğunu ve bu kayıpların bulunması için çaba sarf edilmediğini iddia etti. Bayındır, bu tür olayların açığa çıkması için yapılacak çalışmalar kapsamında, özellikle hukuk dışı kurulan organize örgütlerin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da hukuk dışı örgütlenmelerin üzerinde ciddi bir şekilde durulması gerektiğini, aksi takdirde bu örgütlerin daha büyük olaylara yol açabildiğini söyledi. Kaplan, insanın yaşama hakkını savunmak için çaba gösterilmesi gerektiğini anlattı.

Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli de faili meçhul cinayetlerin önemli bir konu olduğunu, araştırılmasının şart olduğunu, ancak cinayetin yalnızca 'öldürmek' olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. İnsan haysiyetine aykırı davranışların da bir cinayet suçu kadar ağır olduğunu belirten ve son dönemlerdeki operasyonlardaki gözaltılara değinen İçli, suç işleyen insanların üzerine gidilmesi gerektiğini, ancak birkaç kişinin keyfi yorumlarına göre aydınların, gazetecilerin günlerce gözaltında tutulmasının yanlış olduğunu ifade etti.

-TÜRK BORÇLAR KANUNU TASARISI-

BDP'nin grup önerisinin reddedilmesinin ardından MHP'nin, Türk Borçlar Kanunu Yasa Tasarısının görüşülmesine ilişkin grup önerisi görüşüldü.

MHP grubu adına konuşan Konya Milletvekili Faruk Bal, Türk Borçlar Kanunu Tasarısının öncelikli görüşülmesi ve eksiklerin giderilmesi gerektiğini kaydetti. Çiftçinin ve esnafın zor durumda olduğunu anlatan Bal, 'AKP'nin teslimiyetçi ekonomik politikası bu ülkeye karabasan gibi çökmüştür' dedi.

Bal ayrıca, Konya'nın Cihanbeyli ilçesinin Belediye Başkanının MHP'li olması nedeniyle hükümetin taraflı davrandığını öne sürdü. Bal, ilçede organize sanayi kurulmasının önüne geçildiğini savundu.

CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu da özellikle vergi ve sigorta borcunu ödeyemeyen çok sayıda esnaf olduğunu belirterek, 'Affedin demiyorum ama borçlarını ödenemek için kolaylık sağlayın' dedi. Aslanoğlu, devletin halen aylık yüzde 2 oranında temerrüt faizi uyguladığını, bu uygulamayla borcunu ödeyemeyen esnafın adeta idam edildiğini söyledi.

-'AFFI KESİNLİKLE DÜŞÜNMÜYORUZ'-

Aslanoğlu'nun eleştirilerini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de ekonomik kriz nedeniyle sanayici ve esnafın zor bir süreçten geçtiğini, ancak 2010 yılında bu zorlukları aşmayı umut ettiklerini söyledi.

Daha önceki uygulamalalarda da prim borçları affının istenilen sonuçları vermediğini belirten Dinçer, bu nedenle borçların affının kesinlikle düşünülmediğini kaydetti. Ancak borçların 36 ay süreyle taksitlendirme imkanı olduğunu anımsatan Dinçer, kendilerine müracaat edenlere bu imkandan yararlanma fırsatı sunduklarını söyledi.

Bakan Dinçer, prim borçlarının ödenmemesinden dolayı karşı karşıya kalınan faiz yüküyle ilgili yeni bir düzenleme yapılacağını, bu düzenlemeyi yakında kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe de Türkiye'nin asıl gündeminin ekonomi olduğunu, bu nedenle Türk Borçlar Kanunu yasa tasarının öncelikle görüşülmesi gerektğini söyledi. Esnafın banka kredi borcunu bir başka bankadan aldığı krediyle ödemeye çalıştığını belirten Ünlütepe, vatandaşın sorununu Anayasa değişikliğinin çözmeyeceğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise Faruk Bal'ın, Cihanbeyli ilçesi ile ilgili iddialarına karşılık olarak, AK Parti'nin, parti ayırımı gözetmeden bütün belediyelere eşit davrandığını, bunu ilke edindiklerini söyledi. Organize sanayi bölgelerinin kurulmasına ilişki yasal düzenlemeler olduğunu, ancak söz konusu ilçedeki şartların bu düzenlemede istenen şartları taşımadığını söyledi.

Elitaş, Türk Borçlar Kanunu Tasarısına ilişkin olarak, bir komisyon oluşturulabileceğini, bu komisyonda bütün önergelerin görüşülebileceğini, bu şekilde tasarı ile ilgili çalışmaların daha hızlı ilerleyeceğini ifade etti.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamada MHP'nin grup önerisi de reddedildi.

aa



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,728 µs