En Sıcak Konular

Komşu ülkelerle ortak sınır kapıları açılacak

5 Nisan 2010 11:10 tsi
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye, Irak ve İran'la bazı gümrük kapılarının müşterek yapımı ve işletilmesi konusunda görüşmelerin sürdürüldüğünü belirterek, İran ile Esendere, Suriye ile Nusaybin gümrük kapılarının ortak kullanımı konusunda mutabakat sa

Yazıcı, İran'la Dilucu ve Kapıköy, Irak'la Şinova ve Ovaköy, Suriye ile de Öncüpınar, Akçakale ve Karkamış'ın ortak gümrük kapıları olarak kullanılması için görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Devlet Bakanı Yazıcı, son zamanlarda gümrük alanında İran, Suriye ve Irak ile sürdürülen müzakereler ve çalışmalar konusunda AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Hükümet olarak özellikle komşu ülkeler başta olmak üzere ekonomik, stratejik işbirliği çerçevesinde yoğun faaliyetler yürüttüklerini ifade eden Yazıcı, komşu ülkelerle görüşmelerde de gümrüklerin en çok konuşulan konulardan biri olduğunu söyledi.

Özellikle Suriye, Irak ve İran'la gümrük kapılarının müşterek yapımı ve işletilmesi konusunda ''tek gümrük kapısı, iki gümrük idaresi'' şeklinde faaliyetlerin sürdürülmesi için çalışma içinde olduklarını ifade eden Bakan Yazıcı, bir süre önce İran ile Esendere - Sero gümrük kapılarının yap-işlet-devret (YİD) modeli çerçevesinde birlikte yapılarak işletilmesini içeren anlaşmayı imzaladıklarını bildirdi.

Yazıcı, anlaşma çerçevesinde Gürbulak Gümrük Kapısı yanında Esendere Gümrük kapısı başta olmak üzere bir gümrük kapısını da birlikte yeniden modernize edip ticaret erbabının ihtiyaçlarını giderecek hale getireceklerini kaydetti.

İran ile ayrıca Dilucu - Maku Gümrük Kapısı ile Kapıköy-Raci gümrük kapılarını da ortak yaparak hizmete açmayı planladıklarını ifade eden Yazıcı, ''İran'la ticaret hacmimiz 2009'da 2008'e oranla bir miktar azaldı. Temennimiz, 2011 yılının sonu itibarıyla bu rakamı 30 milyar dolara çıkarmak. Her iki tarafta da bu potansiyel var'' dedi.

Dilucu-Maku, Kapıköy-Raci, Esendere-Sero gümrük kapılarının tek ortak kapı, iki idare şeklinde planlandığını ifade eden Yazıcı, ''Şu anda sadece Esendere ile ilgili bu anlaşmayı imzaladık. Diğerlerinin gümrük kapısı olarak açılmasıyla ilgili çalışmalar var. Dilucu ve Kapıköy kara gümrük kapısı olarak henüz açık değil. Bu iki kapının da açılması konusunda her iki ülke iç hukuk düzenleri bakımından çalışmalar sürüyor'' diye konuştu.

Yazıcı, söz konusu kapıları TOBB'un YİD modeliyle yapmaya talip olduğunu da kaydetti.

-IRAK-

Irak ile gümrük kapıları konusunda yapılan görüşmelere de değinen Bakan Yazıcı, bu ülkeye açılan tek kapının şu anda Habur sınır kapısı olduğunu, Şinova ve Ovaköy gümrük kapılarının da açılması için müzakerelerin sürdürüldüğünü bildirdi.

Kendilerinin daha çok Ovaköy üzerinde durduklarını ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:

''Kuzey Irak'tan gelen Türkmen bakan Sinan Çelebi, özellikle Ovaköy kapısının bulunduğu alandan uluslararası bir hat olan Yumurtalık Petrol Boru Hattı geçtiğini belirterek o bölgenin petrol ürünleri bakımından bir serbest bölge, petrol ürünlerine ilişkin her tür sınai, sanayi tesisinin yer alabileceği bir alan olarak düzenlenebileceğini dile getirdi. Bana göre de doğru bir düşünce. Bunun gerçekleşmesi halinde serbest bölgenin bir giriş çıkış kapısı olması gerekiyor. Ona da en uygun yer Ovaköy'dür.''

-SURİYE-

Suriye ile sürdürülen çalışmaların da devam ettiğini ifade eden Yazıcı, bu ülkeyle ilk olarak Nusaybin Gümrük Kapısı'nın YİD çerçevesinde ortak kullanımı konusunda mutabakat sağlandığını söyledi.

Yazıcı, Suriye ile Öncüpınar, Akçakale ve Karkamış kapılarının da ileri ki dönemde ortak olarak kullanılması yönünde görüşmelerin sürdürüldüğünü belirtti.

Devlet Bakanı Yazıcı, gümrük kapılarının ortak kullanımıyla ticaret erbabının ürettikleri ürünlerin seri şekilde, zaman kaybına yol açmadan karşı tarafa eriştirilmesinin hedeflendiğini, bunun için iki gümrük idaresinin müşterek kullanılan tek kapıdaki ürünlerin kontrol ve denetimi konusunda bilgileri birbirleriyle paylaşacaklarını kaydetti.
 
aa



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,063 µs