En Sıcak Konular

İsveç gizli silah satımında rekora koşuyor

0 0 0000 00:00 tsi
İsveç gizli silah satımında rekora koşuyor Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra başta savaş olmak üzere insan haklarının ihlal edildiği ülkelere silah satışını yasalarında yasaklayan İsveç devletine ait silahların Irak savaşında ortaya çıkmasının ardından İsveç Barış Örgütü (Kristna Fredsrörelsen), ha

İsveç devleti ile Amerika arasında yapılan gizli silah ticareti anlaşması çerçevesinde yapılan silah sevkiyatının durdurulmasını isteyen Barış Hareketi Sekreteri Martin Smedjeback, "İsveç gibi bir devletin el altından savaşlara silah aktarması kabul edilemez" dedi.

Dünya genelinde her gün yaklaşık 30 bin çocuk savaş, 90 bin çocuk ise açlık nedeniyle yaşamlarını yitirirken, ürkütücü rakamlara ulaşan silah ticareti ise giderek hız kazanıyor. Verilere göre bireysel silah alımı için dünya genelinde her gün kişi başına 125 euro para harcanırken, her yıl 7 bin milyar kron değerinde savaş malzemesi ticareti yapılıyor. Özellikle dünyada demokrasi polisi olarak tanına İsveç ise, son yıllarda en büyük silah ticareti yapan ülkeler arasında 9. sırada yerini aldı.

Silahlar Amerika'ya satılıyor

Birinci Dünya Savaşı'nın ardından uluslararası sözleşmelerde ve iç hukukunda insan hakları ihlallerinin bulunduğu ülkelere silah satışını yasaklayan İsveç'te her yıl silah satışında 12 prosent değerinde yükselme yaşandığı belirtiliyor. Yaklaşık 20 yıldır Amerika'da silah üretimi için lisans alan İsveç, üretilen silahların çoğunu ise ABD'ye satıyor. Diğer yandan gelişmekte olan 3. dünya ülkelerinde de silah ticareti yapan İsveç, yaklaşık 63 ülkeye silah satışı gerçekleştiriyor.

2500 üyeye sahip İsveç Barış Harekâtı verilerine göre, sadece 2002 yılında 30 milyon kron tutarında tank, Pakistan, Bahrain, Venezuella ve Mesikada kullanılmak üzere satılırken, 1995 yılı ile 2004 yılları arasında 41 milyon kron tutarında 63 ülkeye silah satışı yapıldı.

Özellikle Kazakistan, Ummun, Pakistan, Tunus ve Birleşik Arap Devletlerine silah satışları yapıldığı belirtilen verilerde, 2000 ve 2004 yılları arasında 9 ülkeye İsveç devleti tarafından 3 milyar kron savaş materyali satıldı. 1999 yılında Güney Afrika'ya 6 milyon dolar savaş materyali satılırken, istatistiklere göre, Amerika'ya satılan silahlar ise Pakistan ve Irak savaşında kullanıldı. Söz konusu silahların halen Irak savaşında kullanıldığını dile getiren İsveç Barış Harekatı, demokrasiden yana bir ülkenin savaşa materyali üretmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirerek bu duruma son verilmesi çağrısında bulundu.

Silah satışında rekora koşuyor

İsveç devletinin 2000 yılında Birleşmiş Milletlerle savaş olan ülkelere silah satışının durdurulmasına ilişkin imzaladığı deklarasyonu hatırlatan İsveç Barış Harekatı Sekreteri Martin Smedjeback, İsveç'in Amerika ve diğer devletlere silah satışlarının durdurulması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Şiddetsiz ve silahsız bir dünyanın mümkün olduğunu dile getiren Smedjeback, İsveç'e ait silahların Irak savaşında ortaya çıkması üzerine devlet yetkilileriyle görüştüklerini söyleyerek, "Devlet bize silah satışlarını karşılıklı olarak yaptıklarını ve bunun güvenlik açısından zorunlu olduğunu söyledi. Yani iki ülke karşılıklı silah ticareti yapıyor. Örneğin devlet yetkilileri 1996 ile 2003 yılları arasında Vitruslan ülkelerinden 90 milyon kron tutarında savaş materyali satın aldıklarını da söylediler. Ancak bunu tespit etmek çok zordur. Çünkü satışların nasıl yapıldığını ve hangi ülkelere gittiğini bilemiyorsunuz. Devlet bize savaşlarda kullanılmadığını güvenlik açısından olduğunu söylüyor ama savaşlarda İsveç silahları bulunuyor. Bu kabul edilemez" dedi.

Kurum olarak silahlara karşı eğitim verdikleri ve bunu proje halinde yürüttüklerini aktaran Smedjeback, sorunlarını çözüm yolu ile çözen ülkelerin kendileri için örnek teşkil ettiklerini söyleyerek çalışmalarında bu durum esas aldıklarını dile getirdi.

Tarafların karşılıklı birbirini dinleyerek diyalog yolunu tercih etmeleri gerektiğini hatırlatan Smedjeback şöyle devam etti: "İnsanların şiddetsiz ve silahsız çözüm getirebileceğini göstermeye çalışıyoruz. Aslında çok basit şiddet kullanılmadan çözüm gelebilir. Önemli olan karşılıklı dinleme ve anlama gelişsin. Silahsız ve şiddetsiz çözüm dediğimizde ise yerine bir alternatif koymak gerektiğinden hareket ederek, bu çerçevede diyalog yolunu esas alan ülkeleri örnek gösteriyoruz. İsveç'te ve dışında şu an eğitimlerimiz devam ediyor ve bu eğitimlere daha çok okuyan kesimi esas alıyoruz. Soğuk savaştan sonra silah satışları azalmıştı. Ancak son yıllara bakıldığında silah satışlarından büyük bir artış yaşandığını gözlemliyoruz. Dünya üzerinde yapılan silah satışlarına karşı uluslararası kuruluşlarla hareket ederken kendi bulunduğumuz ülkenin silah satmaması için mücadele yürütüyoruz.İsveç ile Amerika arasında bir anlaşma imzalandı ve silah satışları sağlanıyor. Biz bunun durdurulması için çalışma yürütüyoruz."

ANF



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,680 µs