En Sıcak Konular

İşsizliğe karşı 'Devlet' formülü

5 Nisan 2010 09:17 tsi
Krizde 200 bin kişiyi işten atılmaktan kurtaran kısa çalışma ödeneği kriz sonrasında da uygulanacak.

Ekonomide büyüme sinyalleri alınmasına rağmen istihdam alanında hâlâ olumlu gelişmelerin görülememesi hükümeti ek önlemler almaya yöneltti. Ekonomi yönetimi, bir taraftan istihdamı artırmaya yönelik teşviklerin süresini uzatırken, diğer yandan işten atılmaları azaltmak için kısa çalışma ödeneğinin kapsamını genişletmeye karar verdi. Yeni düzenlemeyle, kriz olmasa da çeşitli nedenlerle fabrikası kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan patronlara, “işçini işten atma, maaşını devlet ödesin” denecek.

200 BİN İŞÇİ KURTULDU

Mevcut düzenleme, “genel ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle” üretimi geçici olarak durdurmak zorunda kalan firmaların işçilerini işten atılmaktan kurtarıyor. Patronlar, işçilerin maaşı geçici bir süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödendiği için ciddi bir maliyet yükünden kurtuluyor, bu sayede üretime devam edebiliyor. Hükümet, kriz döneminde çok sayıda firma zora girmesi üzerine işsizliği artırmamak için kısa çalışma ödeneğinden yararlanmayı kolaylaştırıp, ödenek miktarını artırdı. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, bu düzenleme sayesinde geçen yıl yaklaşık 200 bin işçiyi işten atılmaktan kurtardıklarını açıkladı.

ENERJİ BULAMADIM İŞÇİMİ KURTARIN

Çalışma Bakanlığı ile İş-Kur, bu sistemi daha etkin hale getirmek için yeni bir çalışma başlattı. Buna göre, kısa çalışma yapılabilecek haller; “Ekonomik sebepler, zorunlu nedenler, hammadde ve enerji sağlanmasında karşılaşılan zorluklar” şeklinde genişletilecek. Ayrıca, kısa çalışma uygulaması genel ekonomik kriz ve zorlayıcı sebeplerin yanı sıra sektörel kriz durumlarında da geçerli olması sağlanacak. Böylece herhangi bir sektörde karşılaşılan ve firmaları toplu olarak üretimden düşürebilecek risklerle karşılaşılması durumunda kısa çalışma ödeneği o sektörü tümden kurtarmak için devreye sokulabilecek. Böylece sorun yaşanan sektörde çalışan firmalar üretime ara vermek zorunda kalmazken binlerce işçi de işsizler ordusuna katılmaktan kurtulacak.

İşsizlik maaşı kesilmeyecek

Yeni çalışmayla, işyeri zora girip çalışma ödeneği almak zorunda kalan işçilere büyük bir avantaj daha getiriliyor. Mevcut düzenlemeye göre, kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçiler, daha sonra işten atılmaları halinde, kısa çalışma ödeneğinden yararlandıkları süre işsizlik ödeneğinden düşülüyor, geri kalan sürenin tamamlanmasına izin veriliyor. Örneğin bir işçi 3 ay kısa çalışma ödeneği aldıktan sonra işsiz kalırsa, 10 aylık işsizlik ödeneği alma hakkının sadece 7 ayını kullanabiliyor. Yeni düzenleme kapsamında, kısa çalışma ödeneğinin işsizlik sigortası ödeneği alacağından mahsup edilmesi maddesinin yeniden değerlendirilmesine karar verildi. Yeni sistemde, kısa çalışma ödeneğinin işsizlik ödeneği süresiyle ayrı ayrı değerlendirilmesi üzerinde duruluyor. Sistemin bu şekilde kurulması halinde 3 ay kısa çalışa ödeneği aldıktan sonra işini kaybeden işçiler 7 yerine 10 ay boyunca işsizlik sigortası alabilecekler.

bugün

 



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,588 µs