En Sıcak Konular

Kuban’ın seri tahliyeleri heyetten döndü

5 Nisan 2010 08:01 tsi
Kuban’ın seri tahliyeleri heyetten döndü

İstanbul 12. Ağır Ceza Hakimi Oktay Kuban’ın seri tahliyeleri heyetten döndü.

Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Nöbetçi Hakim Oktay Kuban’ın, “yeterli suç şüphesi yok” gerekçesiyle tahliye ettiği 19 isim ve mahkemece serbest kalan 2 general için “oy birliği” ile tutuklama kararı çıkarıldı. Ergenekon savcılarının itirazını değerlendiren üç kişilik mahkeme heyeti, 1. Ordu eski Komutanı Çetin Doğan’ın da aralarında olduğu Balyoz sanığı 8’i emekli, 11’i muvazzaf 19 asker ile mahkemece serbest bırakılan Korgeneral Yurdaer Olcan ve Tümgeneral Abdullah Dalay hakkında tutuklama kararı verdi.

HEYETTE KUBAN YER ALMADI

Nöbetçi Hakim Oktay Kuban’ın ‘kuvvetli suç şüphesinin bulunmaması’ ve ‘şüphelilerin toplumsal konumlarını’ gerekçe göstererek tahliye ettiği 19 Balyoz sanığı ile iki üst rütbeli komutan hakkında dün şok tutuklama kararı çıktı. Kuban’ın aksine ‘kuvvetli suç delilleri bulunduğu’, ‘haklarındaki suçlamaların tutuklanmayı gerektiren suç niteliği taşıdı’ değerlendirmesinde bulunan 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, toplam 21 Balyoz sanığının yeniden tutuklanmasına hükmetti. Şüpheliler hakkında ‘yakalama kararı’ çıkaran mahkeme, emekli Tümamiral Özer Karabulut’un yeniden tutuklanması talebini ise reddetti. Heyette Hakim Oktay Kuban yer almadı.

SAVCILAR İTİRAZ ETMİŞTİ

Oktay Kuban’ın tahliye ettiği 21 kişinin serbest kalmasına itiraz eden Ergenekon savcıları, sanıkların ‘cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ten tutuklandığını hatırlatmıştı. Bu suçun tutuklamayı gerektirdiğini, kuvvetli suç şüphesinin devam ettiğini ve tahliye taleplerinin bazı sanıklar yönünden üç günlük süre içinde değerlendirilmeyip, usule aykırı olarak 4. günde verildiğini vurgulayan savcılar, yeniden ‘tutuklama kararı’ çıkarılmasını istemişti. Savcılar ayrıca, üye hakim Oktay Kuban tarafından serbest bırakılan 3. Kolordu İç Güvenlik Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay ile Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan’ın ‘serbest bırakılma’ kararına da itiraz etmişti.

YAKALAMA EMRİ ÇIKARILDI

Savcıların 22 zanlıyı kapsayan itirazını değerlendiren 12. Ağır Ceza Mahkemesi, emekli Tümamiral Karabulut dışındaki 21 askerin tahliyesine yönelik itirazı yerinde buldu. Yeniden tutuklama kararını da ‘oy birliği’ ile verdi. Mahkeme Heyeti, “Suçun vasfının değişmemiş olması”, “Suçun tutuklamayı gerektirir olması”, “Kuvvetli suç şüphesinin bulunması” ve “Tahliye gerekçelerinin oluşmaması” gibi nedenlerle zanlılar hakkında “yakalama emri” çıkarılmasını da kararlaştırdı. Serbest bırakılan şüpheli askerler, teslim olduklarında veya yakalandıklarında, nöbetçi mahkemeye çıkarılarak karar yüzlerine okunacak ve cezaevine gönderilecekler.

‘Hakim Kuban keyfi ve sorumsuz davrandı’

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz’da şok tutuklamalara karar verirken, bir günde 19 sanığı tahliye eden üye Hakim Oktay Kuban’a da eleştiri yağdırdı. Kararda, “Hakim yasa ile çerçevesi çizilmiş takdir hakkını sınırsız, sorumsuz ve keyfi kullanamaz” denildi. Kuban’a çok ağır eleştirilerin yöneltildiği kararda; eldeki belge, bilgi ve bilirkişi raporlarına göre, sanıklar hakkında “kuvvetli suç şüphesi”nin devam ettiği vurgulandı. Kuban’ın “somut olgularla çelişen soyut gerekçeye dayalı” kararının “usul ve yasaya aykırı olduğu” ifade edildi.

TAKDİRİNİ KEYFİ KULLANDI

Mahkeme heyeti, Kuban’ın tahliye kararında yer verdiği ‘zanlıların toplumsal konumları’ gerekçesine atıfta bulunarak şu ifadeleri kullandı: “Tahliye kararının hukuka, usule ve tutuklama tedbirinin ruhuna uygun olması için şüpheliler lehine yeni olguların ortaya çıkması gerekir. Aksinin kabulü tutuklama tedbirinin amacına uygun düşmeyeceği gibi, ilk tutuklama kararından sonra itiraz üzerine üç kişilik hakimler heyeti tarafından denetimden geçen ve kesinleşen kararın bir gün sonrasında başka bir nöbetçi hakimlik kararıyla ortadan kaldırılması anlamına gelir. Ki, bu durumda hakimlik kararlarının üç kişilik heyetten oluşan ve denetim mercii olan heyet kararlarına üstünlüğü anlamına gelir. Bu da yasanın özüne ve hukukun ruhuna uygun düşmeyecektir. Aksinin kabulü, takdir hakkının kişilerin güç, nüfuz ve sosyal konumlarına göre kullanılması anlamına gelir, bu durum ise Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı ve takdir hakkının keyfiliği olarak algılanabilir.”

İKİ PAŞAYA DARBE İSNADI

Kararda ayrıca, tutukluluk süresinde ‘makul süre’ yönünden tartışmayı gerektirecek bir sürecin bulunmadığı, şüphelilerin üzerine atılı eylemin CMK 100/3-a-11 maddesinde düzenlenen, “Anayasal düzeni ve düzenin işleyişine karşı suçlardan sayıldığı açıkça anlaşılmaktadır” denildi. Kuban’ın salıverdiği Harp Akademileri Komutan Yard. Korgeneral Yurdaer Olcan ve Mekanize Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay hakkında “Hükümeti cebren ıskat ve vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs” suçundan ‘yakalama emri’ çıkarıldığı vurgulandı.

Çetin Doğan GATA’da kalacak

Balyoz Darbe Planı’nın altında imzası olduğu iddia edilen emekli Orgeneral Çetin Doğan, bel fıtığı rahatsızlığından dolayı GATA’ya yatırılmıştı. İddialara göre GATA doktorları Doğan’ı tutukluyken hastaneye aldırmak için ‘gizli’ bir toplantı yapmış, ancak mevzuat nedeniyle bu işlem gerçekleşmemişti. Hakim Kuban tarafından tahliye edilmesinin ertesinde GATA’ya giden Doğan, tutuklu kalsaydı prosedür gereği GATA’ya gidemeyecekti. Ancak, tutuksuz yargılandığı sürede GATA’ya giden Doğan’ın alınacak rapor doğrultusunda tutukluluk sürecini hastanede geçireceği öğrenildi. Doğan’ın, tedavi sonucunda iyileşmesi veya taburcu olması haline ise yeniden cezaevine gönderileceği kaydedildi.

TUTUKLANACAK İSİMLER

Yeniden tutuklanması istenen emekli askerler şöyle: Korgeneral Engin Alan, Orgeneral Çetin Doğan, tuğgeneraller Süha Tanyeli ile İzzet Ocak, albaylar Kubilay Aktaş, Suat Aytın, Bülent Tuncay, Ümit Özcan. Halen görevde olan askerler ise Korgeneral Yurdaer Olcan, Tümgeneral Abdullah Dalay, Tümamiral Semih Çetin, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tuğgeneral Bekir Memiş, Albay Yüksel Gürcan, Albay Levent Çehreli, Albay Abdullah Zafer Arısoy, Albay Recep Yıldız, Albay Mustafa Önsel, Yarbay Ali Rıza Sözen, Yarbay Hanifi Yıldırım ve Astsubay Musa Fariz.

bugün



Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,668 µs