En Sıcak Konular

Refahyolu yıkan cinayet

5 Nisan 2010 08:21 tsi
Refahyolu yıkan cinayet Ergenekon davası sanığı Tuncay Özkan, o dosya ile neden bu kadar ilgilendi?

stanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Engin Cengiz ile Ergenekon sanığı Tuncay Özkan arasındaki telefon görüşmesinin yapıldığı 1999 yılında Mesut Yılmaz Başbakan Yardımcısı, emniyet, ANAP kontenjanındaki İçişleri’ne bağlıydı.

Tuncay’ın Yılmaz’la dostluğu bilinmeyen bir durum değildir. Başbakan Tayyip Erdoğan hakkında Yargıtay’da devam eden davayla ilgili kendine ulaşan bir ihbar ve Türkbank ihalesiyle ilgili Korkmaz Yiğit’e ait ses kaydı gibi Yılmaz’a bilgi akışı sağladığı yazılıp çizildi.

Tuncay’ın çok yakın dostluğunun bulunduğu bir diğer isim eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun’du. Bu iddialara ilişkin bir yazıma elektronik mesaj gönderen Mehmet Eymür, Atasagun’un Tuncay’ın arzusu doğrultusunda atandığını iddia etmişti. Bu atama iddiası, bana çok inandırıcı gelmedi ama ikili arasındaki ilişkinin üst düzeyde olduğu biliniyordu.

Toparlayacak olursak, o dönemde Tuncay’ın emniyet ve istihbarat teşkilatı üzerinde göreceli bir etkisinden söz etmek mümkündür. Susurluk Komisyonu’na verdiği ifade de ayrıcalıklı konumunun iz düşümüdür.

Nesim Malki cinayeti ise çok boyutlu bir eylemdir. 25 Kasım 1995 günü Bursa’da öldürülen İşadamı Nesim Malki cinayetiyle ilgili soruşturma, 1999 yılı Haziran ayında tamamlandı. Yani, o konuşmanın yapıldığı yıl...

Ergenekon sanığı Doğu Perinçek’e ait belgeler arasında çıktığı iddia edilen ve 1. Ergenekon İddianamesi 165 numaralı ek delil klasöründe yer alan bir belgeye göre, MOSSAD aracılığıyla Türkiye’ye sokulan 17 milyar doların 9.7 milyar doları Nesim Malki eliyle piyasayla sürüldü.

Belgeler arasında “15 Aralık 2000” tarihli bir de alacak listesi vardı. Aralarında çok ünlü işadamının yer aldığı 50 kişinin Nesim Malki’ye borcu vardı. En fazla borcu olan isim ise 1.3 milyar dolarla Erol Evcil’di.

Şimdi statükonun temsiline soyunan Meral Akşener, 1997 yılında Mamak Askeri Cezaevi’nden çıkan Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu’na şöyle dedi: “Refahyol hükümetinin yıkılmasında Malki cinayetiyle ilgili yaptığımız araştırmaların önemli bir rolü olmuştur.”

Ona göre, bu cinayetin üzerine gidilmesi, Refahyol’u devirme planının bir parçasıydı.  Tuncay’ın o cinayet dosyasıyla neden ilgilendiğini bilmiyoruz, umarım, yarın o gerçek de gün ışığına çıkar.

Şamil Tayyar / Star'daki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 1,424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,335 µs