En Sıcak Konular

Ertekin: Önemli olan bu davanın özü

4 Nisan 2010 14:58 tsi
Türkiye, hukuk tarihinde eşine az rastlanır 'toplu tahliye' kararına sahne oldu.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Oktay Kuban, aralarında, 'darbeye teşebbüsle' suçlanan eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 19 şüpheliyi, tutuksuz yargılanmak üzere salıverdi. Bu durum tartışmaları da beraberinde getirdi.
 
Demokrasi ve Özgürlük İçin Yargıçlar ve Savcılar Birliği (Demokrat Yargı) Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin, tutuklanıp tutuklanmama meselesinin çok esaslı görülmemesi gerektiğini belirterek, bu davanın özünün önemli olduğunu vurguladı. Ordunun, bugüne kadar hukukun içerisine girmekte hep direndiğini, kendisini hep ayrı tutmakta ısrar ettiğini ifade eden Ertekin, bu davanın ordunun hukuk içerisine çekilme sürecinin bir aracı olduğunu söyledi.

CİHAN muhabirine konuşan Ertekin, tahliyelerle ilgili eleştirilecek herhangi bir durumun bulunmadığını belirtti. Hukukta hiçbir şeyin net ve kati olarak ölçülemeyeceğini vurgulayan Ertekin, farklı teorilerden ve metodolojilerden hareket edilmesi halinde farklı yerlere gidileceğini kaydetti.

Hukukun ve yargının da özelliğinin zaten bu olduğunu dile getiren Ertekin, tek bir metodolojiden hareket edilmesi halinde sonuçta tek bir yere çıkılacağını ifade ederek, 180 yıldır hep tek bir yere çıkıldığını savundu. Türk hukuk ve yargısında son birkaç yıldır farklı bir adli perspektifin doğmaya başladığını anlatan Ertekin, şöyle devam etti:

"Bu olgunlaşma işaretidir. Son dönemde Balyoz da dahil birçok Ergenekon, Erzurum, Erzincan, birçoğu yeni adli perspektifin ürünleri. Yeni ve adli perspektiflerin ürünleri. Dolayısıyla adli perspektif farklılaşmasını doğal bulmak lazım. Tutuklamayı da özellikli bir durum olarak, mutlaka eleştirilmesi gereken bir durum olarak önümüze getirmemiz, bir mesele atfetmemiz çok önemli olmayabilir. Çünkü tutuklamanın kendisi maalesef Türk hukuk geleneğidir. Cumhuriyetin yargı geleneğinde çok tehlikeli biçimlerde ve özellikle de siyasi muhalifleri susturmak için kullanılmıştır bugüne kadar. O nedenle çok tehlikeli bir geleneği vardır. Tutuklanıp tutuklanmama meselesi çok esaslı görülmemeli. Bu davanın özü önemli. Bu sürecin, bu yargılamanın tutuklu olarak sürdürülmesinde çok ısrar etmemek lazım. Fakat bizzat bu davanın özünde çok ısrar etmek lazım. Çünkü bu dava, Ordunun bugüne kadar hukukun içerisine girmekte hep direnmiş, kendisini hep ayrı tutmakta ısrar etmiş Ordunun, hukuk içerisine çekilme sürecinin bir aracıdır. O nedenle de bizzat bu yargılamanın bu özüne mutlaka vurgu yapmak lazım. Asıl bu meseleyi işlemek lazım. Tutuklama meselelerini de daha ikincil mesele olarak göz önüne almak lazım."

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarına Yüce Divan yolunun açılmış olmasını, bu Anayasa değişikliğinin aslında geleneksel Anasayal perspektifini belli ölçülerde devraldığını gösterdiğini savunan Ertekin, normal ve doğru olanın ise asker ve memur suçluların ve diğer tüm suçluların diğer vatandaşlarla aynı hukuki soruşturma prosedürlerine tabi tutulması olduğunu söyledi.

Askeri mahkemelerin kaldırılmamasının eksiklik olduğunu dile getiren Ertekin, daha tutarlı bir özgürlük ve daha tutarlı bir demokratik devlet savunusu yapmak yerine sınırlı olarak iyileştirme ve düzeltmeler yapılmaya çalışıldığını ifade etti. Ertekin, bu durumun da Meclis sürecinde tamir ederken geleneksel zihniyetin kalıplarını devralmayı zorunlu kıldığını belirterek, böyle bir problemin gerçekten varolduğunu vurguladı.

cihan



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,618 µs