En Sıcak Konular

Devlet hastaneleri için özerkleştirme planı

4 Nisan 2010 13:58 tsi
AK Parti Adana Milletvekili ve Sağlık Bakanlığı eski Müsteşarı Necdet Ünüvar, kurulması öngörülen kamu hastane birlikleri ile hastanelerin özerk bir yapıya kavuşacağını söyledi.

Ünüvar, "Yerinden yönetim prensiplerine göre hastaneleri yeniden kurgulanıyor. Bakanlığın, planlama ve denetleme fonksiyonları ise güçleniyor." dedi.

Necdet Ünüvar, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, kamu hastane birliklerine yönelik eleştirilerin 'şablon ifadelerden' ibaret olduğunu kaydetti.

Ünüvar, "Eleştirilerde 'hastaneler işletme oluyor, çalışanlar köle oluyor, vatandaş müşteri oluyor, sağlık özelleştiriliyor' gibi şeyler söyleniyor. Ancak bunların altı dolmuş değil. Özerkleştirme ile özelleştirme aynı şey değil. Özerk yapı, yine kamu hizmetlerini sunuyor ama bakanlık yerinden yönetim prensiplerine göre hastaneleri yeniden kurguluyor. Planlama ve denetleme fonksiyonlarını devam ettiriyor hatta güçlendiriyor." diye konuştu.

Yasa tasarısı ile hastanelerin 'hasta ve çalışan memnuniyeti', 'hizmet kalitesi' ve 'performansa' göre A, B, C, D, E şeklinde kategorize edildiğini hatırlatan Ünüvar, "Hastaneler zarar ettiğinde elden çıkacak diyenler var. Mesela hastane C'den, D'ye düştüğünde Sağlık Bakanlığı bunu birlikte çıkarıp, hizmeti yürütmeye devam ediyor. Gerekli iyileştirmeleri yapıp, birliğe gönderiyor. Bu özelleştirme anlamına gelmiyor." şeklinde konuştu.

Ünüvar, yeni uygulama ile hastanelerin çağdaş bir yönetim modeline kavuşacağını vurguladı.

TÜRKİYE GENELİNDE 90 KADAR BİRLİK KURULABİLECEK

Tasarının yasalaşması halinde Türkiye genelinde 90 kadar birlik kurulabileceğini dile getiren Ünüvar, "İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerde ise birden çok birlik oluşturulacak. Uygulama önce bir ilden başlayacak ardından tüm yurda yayılacak." ifadesini kullandı.

Birliklerin, gerekli malzemeyi alırken toplu ihale yapabileceğini aktaran Ünüvar, "Toplu alımlar sayesinde maliyetler de düşecek, hizmet anlamında yardımlaşma daha sağlık bir şekilde işleyecek." dedi.

Mevcut uygulamada sağlık çalışanları üzerinde büyük yük olduğunun altını çizen Ünüvar, şunları söyledi: "Bu yük sadece tıbbi hizmet yükü değil. Otelcilik, idari ve mali bazı yüklerde arkadaşlarımızın üzerinde. Birliklerin kurulması ile, sağlık çalışanları işin sadece tıbbi yönüyle ilgilenecek. Böylece hastalar da daha iyi hizmet alacak."

Yasa tasarısının yasalaşması halinde, bir ildeki tüm hastaneler ilde kurulacak birliğe bağlı olacak. Hastaneler, hasta ve çalışan memnuniyeti, hizmet kalitesi ve performanslarına göre A, B, C, D, E şeklinde kategorilere ayrılacak. Performansı düşen hastaneler o birik kapsamından çıkartılacak. Birliğin, yerel mekanizmaların da üye vereceği 7 kişilik bir yönetim kurulu olacak. Yönetim kurulu bir genel sekreter atayacak. Genel sekreter, hastane yöneticilerini atayacak. Hastane yöneticilerine bağlı olacak sağlık bakım hizmetleri ile idari ve mali hizmetler birimleri kurulacak. 

cihan



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,384 µs