En Sıcak Konular

Benzin zamları, LPG'ye rağbeti artırıyor

4 Nisan 2010 13:26 tsi
Benzin fiyatlarında görülen artışlar, araç sahiplerini daha ucuz olan LPG'ye yönlendiriyor. Sıralı otogaz sektörü benzin ve mazota yapılan zamların LPG'ye (Likit Petrol Gas) rağbeti artırdığı konusunda hemfikir.

Konuyla ilgili Cihan'a değerlendirmeler yapan LPG sektörünün temsilcileri, benzinden otogaza geçişte tasarruf kadar çevresel etkilerin de önem kazanmaya başladığını ifade ediyor. Zavoli Türkiye Temsilcisi Polaris LPG'nin Genel Müdürü İhsan Fırat, Türkiye'de otogaza yönelimin giderek arttığına işaret ediyor. Ekonomik krizle birlikte benzinden LPG'ye dönüşlerin fazlalaştığına vurgu yapan Fırat, ülkedeki her 10 taşıttan 6'sının gazlı olduğunun altını çiziyor.

Türkiye'nin otogaz tüketiminde lider olduğunu bildiren İhsan Fırat, LPG'ye geçişlerin genellikle tasarruf amaçlı olduğunu kaydediyor. Polaris LPG Genel Müdürü, "Benzinden LPG'ye dönüşler ya tasarruf amaçlı ya da otogazın çevreci özelliğinden. Dünyanın ileri ülkeleri LPG' ye daha çok çevre dostu olduğundan sempatiyle bakmaktadır. Türkiye'de benzinden oto gaza dönüşler ilk etapta tasarrufa yönelikti. Ancak şimdilerde yavaş yavaş çevresel etkiler önem kazanmaya başladı." değerlendirmesinde bulunuyor.

Lovato Otogaz Sistemleri Türkiye Distribütörü Damla LPG & CNG'nin Genel Müdürü İsmet Vural ise LPG'nin tüketici tercihleri bağlamında önemli bir büyüme kaydettiğini dile getiriyor. Benzin fiyatlarında zaman zaman iniş çıkışlar olduğundan söz eden Vural, "LPG ile benzin arasındaki fark ortada. Tasarruf bağlamında da önemli." diyor.

Aldesa Otogaz Satış ve Pazarlama Sorumlusu Oğuz Timorci de LPG sektörünün son zamanlarda önemli aşamalar kat ettiğini ifade ediyor. Benzin ve mazot fiyatlarında görülen artışın LPG'ye yönelimi arttırdığına vurgu yapıyor. Türkiye'de 2010 yılı itibarıyla LPG'ye ilginin artacağını belirten Timorci, yeni araçların ithalinin LPG kullanımını arttıracağını kaydediyor. Oğuz Timorci, alternatif yakıt olarak görülen CNG'nin (Compressed Natural Gas) doğalgazın bol olduğu ülkelerde büyük ilgi gördüğünü, Türkiye'nin de CNG'ye yöneliminin artacağını dile getiriyor.

Ekip Gaz Satış Müdürü Nurullah Taç da CNG'nin Nabucco ve doğalgazda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimine gidilmesiyle talebin artacağını savunuyor. Taç, "LPG ile benzin arası fiyat farkı yüzde 40 civarında ve doğalgazda görülen ÖTV oranı gerilediğinde yüzde 70 gibi bir fark olacaktır. Menzil daha kısa ama gelecekte Türkiye'de de yaygınlaşacak bir alan." ifadelerini kullanıyor.

cihan



Bu haber 810 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,797 µs