En Sıcak Konular

500 bin işsiz için yeni istihdam paketi

4 Nisan 2010 11:23 tsi
Hükümet işsizliğe önlem için yeni istihdam paketine start verdi. Buna göre geçen yıl açıklanan ve 500 bin kişiye istihdam imkanı getiren paket daha da genişletilerek yeni bir paket haline getirilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine harekete geçen ekonomi yönetimi, ekonominin en önemli sorunu haline gelen işsizliğin azaltılması için paket hazırlıklarına başladı.

Geçtiğimiz yıl küresel krizin yaralarını sarmak için uygulamaya konulan ve 500 bin kişiye iş imkanı sağlayan paket, daha da genişletilerek yeni bir istihdam paketi oluşturulacak. Yeni paket kapsamında, devlet geçici işler için yeni işçi alacak. Bu kapsamda yeni paketle 500 bin kişinin üzerinde işsize iş kapısının açılması amaçlanıyor.

KÖYLERE PARK YAPACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde Hazine ve Maliye’nin de katkıları ile sürdürülen yeni istihdam paketinde, geçtiğimiz yıl uygulamaya konulan istihdam paketindeki, düzenlemelerin 2010 yılı içinde de devam etmesi öngörülüyor. Geçtiğimiz yıl açıklanan istihdam paketinde Türkiye genelinde 120 bin işsize, okulların bakımı, köylerin çevre düzenlemelerinde istihdam edilmesi öngörülmüştü. Yeni istihdam paketinde, bu uygulamanın genişletilmesi planlanıyor. Bu kapsamda, yine 120 binin üzerinde bir işsizin istihdam edilmesi amaçlanıyor. Bu yıl işe alınacak işsizler ise okulların bakımının yanı sıra, köylerde tuvalet inşa edilmesi, parkların oluşturulması gibi projelerde görev alacaklar. Söz konusu kişilere, asgari ücret ödenecek. İşçiler belirli süre için alınacak. Ayrıca, meslek kurslarına bu yıl da devam edilecek. Meslek kurslarına devam eden işsizlere, devlet harçlık verecek. Söz konusu paket üzerindeki çalışmalar devam ettiği için tam olarak ne kadar işsizin istihdam edileceği henüz kesinleşmedi.

Büyümeden gelen kaynak işsizlere aktarılacak

İstihdam paketinin kaynağı ise, bütçe gelirlerinde sağlanan iyileşmelerden karşılanacak. Maliye ve Hazine bürokratlarının hesabına göre, 2010 yılında büyüme rakamı yüzde 3.5 hedefin üzerinde gerçekleşecek. Bu da bütçe gelirlerinin hedefin üzerine çıkmasını sağlayacak. Dolayısıyla, bütçe hedeflerinin üzerinde gerçekleşecek tahsilatlar, istihdamın arttırılmasında kullanılacak. Böylece, istihdam paketi mali disipline de zarar vermemiş olacak.

Star gazetesi




Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,660 µs