En Sıcak Konular

Rum Başpiskopostan, Hristofyas'a ağır eleştiri

3 Nisan 2010 20:14 tsi
Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Paskalya dolayısıyla yayınladığı açıklamada Kıbrıs sorununda izlenmekte olan politikaya tamamen karşı olduğunu vurguladı. Başpiskopos "Kurtuluş için yeniden birleşme değil; mücadele zaruridir." ifadele

Rum Simerini gazetesinin "Başpiskoposun Net Siyasi Mesajı: İzlenmekte Olan Politikaya Tamamen Karşı ve Seferberliğe Çağırıyor" başlıklı haberinde, II. Hrisostomos'un KKTC'deki Apostolos Andreas Manastırı'na gerçekleştirdiği ziyarete rağmen Hristofyas'ın doğrudan müzakerelerde izlediği politikaya ve felsefesine tamamen karşı olduğunu yazdı. II. Hrisostomos'un önceki hafta KKTC'ye ilk kez yaptığı ziyaret, Kıbrıs sorununa ilişkin katı tutumundan vazgeçtiği yorumlarına neden olmuştu.

"HRİSTOFYAS KIBRIS'IN TÜRKLEŞMESİNE YARDIMCI OLUYOR"

Gazeteye göre, II. Hrisostomos; müzakerelerin 'Rum tarafının haklı taleplerini ulaşılamaz olarak gösteren, düzmece bir gerçekçilik ile devam ettiğini' öne sürerek, " 'Son fırsat' şantajı yapılması da yalnız Türklerin çıkarınadır." dedi.

Açıklamasında 'acı çözüm' fikrine de karşı çıkan ve bunun; halk arasında yılgınlık duygusu oluşturduğuna işaret eden II. Hrisostomos, Güney Kıbrıs'ın AB üyeliğini iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. II. Hrisostomos, açıklamasında "Kıbrıs sorununu yeniden; istila ve işgal sorunu olarak ortaya koymak ve herhangi bir yeniden birleşme değil kurtuluş için mücadele etmek ivedi zorunluluktur." ifadesine yer verdi.

"Biz mücadele etmezsek kimse kendi başına bizimle ilgilenmez." diyen II. Hrisostomos, Rum lider Dimitris Hristofyas'a ve Rum siyasi liderliğine 'seslerini; 3 bin yıllık Helen tarihi ve 2 bin yıllık Hıristiyanlığın sesiyle birleştirmeleri, zorluklara ve baskılara boyun eğmemeleri' çağrısında bulundu.

Simerini, II. Hrisostomos'un Hristofyas hükümetini "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenliğini indirgeyen ve 'sahte devlet'i yükselten metotlara müsamaha göstermekle de suçladığını aktardı; Hrisostomos'un Hristofyas hükümetinin bu tavrının 'Kıbrıs halkının ulusal yok oluşu yönünde işlediği ve Türkiye'nin en üst hedefi olan Kıbrıs'ın Türkleşmesini yükselttiği' iddiasında bulunduğunu kaydetti.

KURTULUŞ İÇİN YUNANİSTAN'DAN DESTEK İSTEDİ

Gazete, II. Hrisostomos'un Paskalya nedeniyle Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'a, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'a, Yunanistan Başbakanı Yorgos Papandreu'ya birer kutlama mesajı gönderdiğini de yazdı.

Gazeteye göre, II. Hrisostomos, Hristofyas'a gönderdiği mesajda "Kıbrıs sorununa çözüm bulunması, ata topraklarının kurtarılması ve göçmenlerin geri dönmesi çabalarının mutlu sona ulaşması" dileğinde bulunurken; Papulyas ve Papandreu'ya gönderdiği mesajlarda, "Kıbrıs'ın kendi çile yolunda yürümekte olduğu ve Türk istilacılardan kurtulmayı başarması konusunda anavatandan (Yunanistan) destek beklediğini" kaydetti.

Politis haberi "Başpiskopos'un Siyasi Genelgesi... Kıbrıs Sorunundaki İcraatlara İlişkin Eleştiri ve Görüşler" başlığıyla yansıttı.

Gazeteye göre, II. Hrisostomos açıklamasında "Türk tezlerini mücadelemizin bayrağı yaptık ve bu şekilde, Kıbrıs'ın Türkleşmesini yükselttiğimizi anlamıyoruz." iddiasına vurgu yaptı.

(CİHAN)



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,968 µs