En Sıcak Konular

Ertuğrul Şehitleri, Japon kiraz çiçekleri ile anıldı

3 Nisan 2010 19:40 tsi
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye tarihinin çok derinlikli olay ve anılarla dolu olduğunu belirterek, ''Bu anıları yaşamak ve yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarmak, toplumumuzun güçlü geleceğine harç koymak anlamına gelir'' dedi.

Bakan Yazıcı, ''2010 Türkiye Japon Yılı'' etkinlikleri kapsamında Ali Nihat Gökyiğit (ANG) Vakfınca Anadolu Otoyol Kavşağında bulunan İstanbul Ataşehir Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde düzenlenen ''Ertuğrul Şehitlerini Japon Kiraz Çiçekleri ile Anma Töreni''ne katıldı.

Burada yaptığı konuşmada Türkiye'nin tarihinin çok derinlikli, zengin olaylarla anılarla ibret alınacak sayfalarla dolu olduğunu, tarihteki önemli simgeler arasında Ertuğrul Firkateyn olayının da yer aldığını ifade eden Yazıcı, ''Bu anıları yaşamak ve yaşatmak, gelecek kuşaklara, nesillere aktarmak, toplumumuzun güçlü geleceğine harç koymak anlamına gelir. Bu bakımdan bu tören önemli'' ifadesini kullandı.

Yazıcı, tarihin derinliklerinde var olan Türk-Japon dostluğunun, bu tören vesilesiyle vurgulanmasının da çok anlamlı olduğunu, 1863-1864'de yapılmış Ertuğrul Firkateyninin, Sultan Abdülaziz zamanında Japonya'ya nezaket ziyaretinde bulunduğunu söyledi.

Osmanlı'nın kendisine nezaket ziyaretinde bulunan ülkelere mutlaka daha görkemli olaylarla mukabele ettiğini belirten Yazıcı, ''Ertuğrul Firkateyni Japonya'ya gittiğinde orada konser vermiş ve güzergahta halklar, Müslüman topluluklar tarafından coşkuyla karşılanmış. Eminim ki onların tarihlerinde de Ertuğrul Firkateyni'nin izleri vardır. Sağ olsun Japon dostlarımız bunun çok iyi bilincinde. Bunu yaşatıyorlar ve yaşatılması konusunda katkı sağlıyorlar'' diye konuştu.

-SORULAR-

Etkinlikte gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye yapacağı ziyaret hakkındaki görüşlerinin sorulması üzerine, ''Biz dış ilişkilerimizi sürdürürken, özellikle komşularımızla ilişki içinde bulunduğumuz ülkelerle sıfır hata düzeyinde adımlarımızı atıyoruz'' dedi. Yazıcı, şöyle devam etti:

''Amerika ile yaşanan ilişki sürecinde Ermeni Tasarısı bir tıkanmaya yol açar gibi oldu. Sanırım o tıkanma şimdi gideriliyor. Türkiye'nin yararı, çıkarı, yapılan değerlendirme sonucu, Sayın Başbakanın bu ziyareti gerçekleştirmesi doğrultusunda oldu. Umuyorum ki Amerikalılar, Amerikalı dostlarımız bundan böyle daha çok hamasi dürtülerle değil, reel politik verilerle hareket ederek, bizi üzecek tasarıların meclislerinde gereksiz işte Senatoya, Amerikan Meclisine getirilmesi noktasında daha duyarlı olacaklar, bu tür şeylere prim vermeyecekler.''

Bir gazetecinin, ''Ermeni tasarısı Meclise gelir mi?'' sorusuna da Bakan Yazıcı, ''Burada tahmin yürütmek çok farazi bir şey olur. Yani gelir mi, gelmez mi, koşulları çok iyi bilmek lazım. Elimde yeterli bir veri yok. Ama sanırım bu ziyaretten, bu ilişkilerin biraz daha anlamlı hale gelmesinden sonra, gelmeyeceği kanaatindeyim'' karşılığını verdi.

-''BİZ DENİZCİLER İÇİN DE DAİMA BÜYÜK BİR GURUR KAYNAĞI''-

Donanma Komutanı Oramiral Murat Bilgel de Ertuğrul faciasında temelleri atılan Türk-Japon dostluğunun 120 sene sonra da aynı coşkuyla devam etmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Japon halkının sergilediği yakın ve sıcak ilginin, şehitleri anma konusunda gösterdiği kadirşinaslığın Türk ulusunca daima minnet ve şükranla anıldığını ifade eden Oramiral Bilgel, ''Burada en önemli husus, Japon kardeşlerimizin bizlere gösterdiği kadirşinaslıktır. Bu, dostluğun gelişmesinde büyük bir etken olmuştur'' dedi.

Oramiral Bilgel, Ertuğrul Firkateyni Hatıra Ormanının, Türk-Japon dostluğu ile Türk denizcilerinin üstün görev anlayışının ortak sembolü olarak ebediyen yaşayacağını belirterek, ''Biz denizciler için de daima büyük bir gurur kaynağı olacaktır'' diye konuştu.

Ertuğrul Firkateyni faciasında şehit olan askerleri de anan Oramiral Murat Bilgel, ''Türk-Japon yakınlaşması uğrunda sonsuzluğa intikal eden bu aziz ruhlar, iki ülkenin dostluğu, başarısı ve halklarının mutluluğu ile huzur bulurlar'' dedi.

-''ERTUĞRUL ŞEHİTLERİNE VERİLECEK EN GÜZEL ÇİÇEK''-

Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Katsuyoshi Hayashi de 587 askerin şehit olduğu Ertuğrul Firkateyni faciasından sonra iki ülke arasındaki dostluğun geliştiğini söyledi.

Sakura'nın (Japon kiraz ağacı), güzelliğin sembolü olduğunu ve insanın hayatını güzel bir şekilde yaşamasını simgelediğini dile getiren Hayashi, ''Sakura'nın, Ertuğrul şehitlerine verilecek en güzel çiçek olduğunu düşünüyorum. Ertuğrul şehitleri için, Japonya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesine özen göstermeliyiz'' dedi.

ANG Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nihat Gökyiğit ise kiraz fidanlarının yaşatılması ve gelecek nesillerin Japon kiraz ağacı fidelerinin güzelliklerini görebilmeleri için çalıştıklarını söyledi.

Botanik bahçelerinin sonsuza kadar yaşamak üzere geliştirildiğini kaydeden Gökyiğit, ''Bu bahçenin kiraz ağaçları uzun yıllar, her bahar emsalsiz çiçeklerini açarken, şehitlerimizin anılmasına ve Türk-Japon dostluğunun yaşatılmasına yardımcı olacak'' diye konuştu.

Etkinlikte, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Bandosu bir dinleti sundu. Ney eşliğinde Ertuğrul Firkateyni faciasının dramatik anlatımı ve Japon flütü eşliğinde Japon kiraz ağaçlarının tanıtımı yapıldı.

Devlet Bakanı Yazıcı ve törene katılanlar, daha sonra botanik bahçesini gezerek, şehitlik anıtını ziyaret etti.



Bu haber 796 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,398 µs