En Sıcak Konular

SP: Referandumda oyumuz 'evet' olacak

3 Nisan 2010 15:56 tsi
SP: Referandumda oyumuz 'evet' olacak Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa değişikliği ile ilgili, “Eğer parlamentoda bu iş çözülemezse, referanduma gitmesi halinde Saadet Partisinin tercihi, oyu, atılan bu olumlu ve ilave demokratikleşme adımını desteklemek yönünde ola

Kurtulmuş, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) Haliç Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen 19. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bugün en temel meselesinin yeni Anayasa değişikliği ile ilgili gelişme olduğunu belirtti.
Kurtulmuş, Türkiye'nin gündemini uzunca bir süredir meşgul eden Anayasa değişikliğinin Türkiye'nin bundan sonra alacağı demokratik yol bakımından fevkalade önemli olduğunu kaydetti.

Saadet Partisi olarak başından itibaren Türkiye'deki siyasal sistemin esas yapısının teşhis edilmediği halde atılacak adımların yanlış ve eksik olacağı kanaatinde olduklarını dile getiren Kurtulmuş, Türkiye'de bir anayasal değişikliğe, sadece Anayasa'nın belli maddelerini değil, bütününü değiştirecek bir iradeye ihtiyaç olduğunu anlattı.

Kurtulmuş, şöyle konuştu:
“Bu çerçevede Türkiye'deki siyasal sistemi tanımlamak ve özellikle 1960 ihtilali sonrası gelişen süreçte, 1961 Anayasası ve 1983 Anayasası'yla millet egemenliğinin nasıl kısıtlandığı ve millet egemenliğinin önüne ne tür engellerin çıkarıldığını iyi görmek zorundayız. Lafı hiç dolaştırmadan söylemek gerekirse, bugün Türkiye'deki siyasal sistemin adı demokrasi olsa da niteliği itibarıyla bir bürokratik oligarşidir. Bu bürokratik oligarşinin değiştirilmesi ise sadece Anayasa'nın belli maddelerinde değişiklikler yaparak asla mümkün olmayacaktır.”

Yeniden millet egemenliğini esas alan bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu ifade eden Kurtulmuş, bürokratik oligarşi denilen şeyin millete egemenliği verir gibi göründüğünü ama hep amalarla bu egemenliği kıstığını anlattı.
Numan Kurtulmuş, “Türkiye'de egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ve millet bu egemenliği, seçilmiş kurum ve kuruluşları eliyle kullanacaktır” şeklinde bir Anayasa değişikliğinin zorunlu olduğunu söyledi.

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ YETERSİZ”

Saadet Partisi olarak başından itibaren söylediklerinin köklü, kapsamlı ve topyekun bir Anayasa değişikliği yapmak olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, onun için diğer muhalefet partileri gibi iktidarın ortaya koyduğu yeni Anayasa yapma niyetini en baştan itibaren “istemeyiz” diyerek engellemek yerine, neyi, nasıl istediklerini, Türkiye'nin hukuk sistemi ve kendi demokratik anlayışları çerçevesinde ortaya koyduklarını anlattı.
Kurtulmuş, şu anda yapılan değişikliklerin kendilerine göre müspet ve olumlu yönde atılmış adımlar olduğuna değinerek, “Ancak yetersizidir. Gerçekten bürokratik oligarşiden, vesayetçi sistemden, tamamıyla millet egemenliğine geçişi sağlayacak bir muhtevaya sahip değildir” dedi.
Türkiye'nin bu Anayasa değişikliklerini yapabileceğini ve Meclisten geçirebileceğini belirten Kurtulmuş, ne olursa olsun çok kısa bir süre içerisinde Türkiye'nin, Saadet Partisinin geldiği yere geleceğini ve yeni bir Anayasa yapma mecburiyetinde kalacağını savundu.
Numan Kurtulmuş, bütün bunlara rağmen parlamentodan 29 maddelik bu Anayasa teklifinin geçmesini ümit ettiklerini, ancak gelen 29 maddenin bütününe bakıldığında bürokratik oligarşinin tamamıyla geride kalmadığının görüldüğüne işaret etti.

REFERANDUMDA DESTEK

Parti olarak ortaya konulan bu demokratikleşme iradesini desteklediklerini bir kez daha tekrarlayan Kurtulmuş, “Eğer parlamentoda bu iş çözülemezse, referanduma gitmesi halinde Saadet Partisinin tercihi, oyu, atılan bu olumlu adımı ve ilave demokratikleşme adımını desteklemek yönünde olacaktır” diye konuştu.

Kurtulmuş, hazırlanan 29 maddenin tamamının bir bütün halinde değil, tek tek, madde madde, halkın onayına sunulması gerektiğini vurgulayarak, referandum ve demokrasi mantığına uygun olanın bu olduğunu dile getirdi.

Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Denilebilir ki 'bu millet ne anlar böyle madde madde, alt alta yazdığınız Anayasa'yı nasıl değiştirsin.' Tam da meselenin bam teli burasıdır. Türkiye'nin bürokratik elitleri, Türkiye'nin iktisadi ve siyasi elitlerinin temel sözü, argümanı bu milletin doğru dürüst oy vermeyi başaramayacağı şeklindedir. Onun için de Tanzimat'tan bu yana biz habire anayasalar yapıyoruz. Bu yaptığımız anayasaların ortak iki özelliği vardır; ya bu anayasalar asker namlusu ucunda yapılmıştır ya da Avrupa Birliği ve batı bize böyle anayasal değişiklikleri ön gördüğü için yapılmıştır.”

A.A.



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,328 µs