En Sıcak Konular

Jirinovski: Yeltsin beni öldürtmek istedi

3 Nisan 2010 14:56 tsi
Jirinovski: Yeltsin beni öldürtmek istedi Rusya aşırı sağcı Liberal Demokrat Partisi (LDPR) Başkanı ve aynı zamanda parlamento alt kanadı Duma Başkan Yardımcısı Vladimir Jirinovski, eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in kendisini öldürmeyi planladığını iddia etti.

Jirinovski, Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından Komünist Partisi'ni Yeltsin'e ait güçlerden kurtardığını ve ülkede demokrasinin savunucusu olduğunu belirtti.

Rus NTV televizyon kanalının "NTV'ciler" isimli açık oturum programında Rus gazeteci ve uzmanlar Jirinovski'ye çeşitli sorular yöneltti. Programın sunucusu gazeteci Anton Hrekov Jirinovski'yi ilginç bir şekilde tanıttı: "20 yıldır partinin başında. Ve 20 yıldır ne partinin ne de partinin başındaki liderin ismi değişiyor. Partinin tarihi yeni Rusya Federasyonu devletinin tarihinden de eski. Şimdi 20 yıldır Jirinovski liderliğindeki partinin aynen davam etmesinin sırrını bu programda masaya yatıracağız."

BEN SSCB'YE HAYIR DEMEDİM, SADECE ELEŞTİRDİM

Jirinovski, 1980'lı yılların sonlarında SSCB'nin yıkılmasından yana olmadığını belirterek, "Ben asla "SSCB'ye hayır!" demedim, ben sadece Başkan Mihail Gorbaçov'un politikalarını eleştiriyordum. Biz onu durdurmaya çalışıyorduk. Çünkü kocaman ülkeyi yıkıyordu." iddiasında bulundu. Programda sunulan küçük belgeselde Jirinovski'den 20 yıl içinde tüm hükümetlere muhalefet yapmak yerine destek sağladığında dikkat çekildi. Kendisinin de izlediği belgeselde, "Jirinovski, politikanın hem show hem de ticaret olduğunu anlayan ilk siyasetçi oldu. Bunun için bazen yumrukla saldırdı, isyan etti. Ama bugün Kremlin'in ikili yönetimi var ve artık "ufak tefeklere" ihtiyacı yok." denildi.

Belgeselin ardından Jirinovski yerinden kalkarak, "İtiraz ediyorum! Ben uslanmadım. Yeni ikilinin bize yine ihtiyacı var!" diye tepki verdi.

Gazetecilerin, "1990 yılında Kremlin partiniz için iki milyon dolar verdi" demesi üzerine Jirinovski, "Evet verdi. Partinin kurulması için. Ben gittim istedim. Çünkü hiçbir şeyimiz yoktu. Ama parayı alan bir Komünist yetkilim paralarla ortalıktan kayboldu. Bunu 15 yıl sonra öğrendim. Dolayısıyla Sovyet Komünist Partisi bana hiçbir şey vermedi."

JİRİNOVSKİ'Yİ KGB ÖNE ÇIKARMIŞ

Gazeteciler Jirinovski partisinin Sovyet istihbaratı KGB tarafından desteklendiğini iddia etti. Sunucu Hrekov, "Sayın Jirinovski o yıllarda KGB'nin izni olmadan Sovyet Komünist Partisi'ne alternatif bir parti kurulabilir miydi?" sorusuna "Tabii yok. Hepimizi keserlerdi. Ama olay şöyle oldu: Ben Ocak 1989'ta teşkilatın ilk kurultayına katıldım. Dışarıdan KGB ajanları ellerinde silahla bizi sardılar. Sonraki toplantımızı ormanda yaptık. Daha sonra benim adımı tespit ettiler, izlemeye aldılar.." dedi.

Programda konuşan ünlü gazeteci Yevgeni Kiselyov, Jirinovski'nin partisinin 31 Mart 1990 kuruluş toplantısının üst Sovyet mercilerinin onayıyla devlet televizyonunda gösterildiğine işaret etti. Kiselyov, "Bana Sovyet önemli liderlerinden Aleksandr Yakovlev ölmeden önce şöyle bir gerçeği anlatmıştı: Politbüro toplantılarında ülkede çok parti sistemine geçme tartışılırken KGB Başkanı Vladimir Kryuçkov, "Bizim Jirinovski örneğinde partimiz var. Gelin işte onu bir muhalefet lideri olarak öne çıkaralım." demişti." diye konuştu.

Jirinovski Aralık 1991'te SSCB'nin dağılma sürecinde Yeltsin tarafından ortadan kaldırılmak istenildiğini de iddia etti. Rus politikacı, "Aralık 1991. Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) kurulmak üzere. Çok önemli bir Sovyet generali Vladislav Açalov bana, "Yelstin, seni ve beni öldürmeyi planlıyor" uyarısında bulundu. Yeltsin konuyla ilgili istihbarata talimat vermişti. Beni fiziki olarak öldürmek istiyordu. Ben hemen saklandım... Ben daha sonraki yıllarda Zyuganov'un partisini kurtardım. Ama bana şimdi müteşekkir değiller!" eleştirisi getirdi. Programa katılan bazı uzman ve gazeteciler Jirinovski'nin güzel bir oyuncu olduğu ve ülkeyi tiyatro sahnesine çevirdiğini de ifade ettiler.

CİHAN



Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,328 µs