En Sıcak Konular

Venezuela'nın anahtarı Putin'de!

3 Nisan 2010 14:22 tsi
Venezuela'nın anahtarı Putin'de! Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'in davetlisi olarak ABD'nin arka bahçesi Güney Amerika'ya bir günlük resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Askeri, ortak petrol üretimi, nükleer enerji ve diğer alanlarda 30'dan fazla anlaşma imzalandı. Görüşmelerden önce Rusya Başbakanı Putin, Venezüela'nın bağımsızlık savaşçısı Simon Bolivar'ın anıt mezarını ziyaret etti. Putin'e burada Karakas şehrinin onur misafiri belgesi ve şehrin sembolik anahtarı verildi.

Rus basınına yansıyan bilgilere göre, Putin onur belgesini alırken elinden kaydı. Şehir yetkilisi hemen müdahale ederek belgenin yere düşmesine engel oldu. Anıt mezardan ayrılırken okul çocukları Putin'e koro halinde "Sayın Başbakan, Venezüela'ya hoş geldin!" diye seslendi. Putin de küçük bir kızın başını okşayarak anıt mezardan ayrıldı. Cumhurbaşkanı Chavez hava limanına kadar gelerek Rusya Başbakanını karşıladı.

Putin ve Chavez'in gündeminde öncelikli olarak 2,2 milyar dolarlık kredi vardı. Putin görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Maliye Bakanlığımız Venezüela'nın 2,2 milyar dolarlık kredi talebini değerlendiriyor... Ben burada Venezuela Cumhurbaşkanı'na bu krediyi vermeye hazır olduğumuzu söyleyebilirim." dedi. Chavez Rusya'da yangınla mücadelede kullanılacak Be-200 uçaklarından almak istediklerini belirtti. 2004'den bu yana Rusya'dan 4 milyar dolarlık silah alımı gerçekleştiren Venezüela'nın tank ve roket alımı ile ilgili görüşmeler yaptığı belirtiliyor.

RUSYA VENEZÜELA'YA NÜKLEER SANTRAL YAPIYOR

Rusya ve Venezüela ilk nükleer santralinin yapılması ile ilgili çerçeve anlaşma imzaladı. Önceki gün "atom bombası yapmayacağız, petrol sonrası döneme hazırlık yapıyoruz" değerlendirmesinde bulunan Chavez, ilk nükleer santrali ülkelerinde Rusya'nın inşa edeceğini söyledi. Nükleer anlaşmanın içeriği ile ilgili açıklamada bulunulmadı.

Rus petrol şirketleri Venezüela'nın Ayacucho-3 ve Hunin-3 petrol sahasında yatırım yapacak. Venezüela ile imzalanan ortak petrol arama ve çıkarma anlaşmasında Rus Ulusal Petrol Konsorsiyumu'nda Rosneft, LUKoil, TNK-BP ve Surgutneftegaz yer alıyor. Başlangıçta 1 milyar dolarlık bir yatırım yapacak Rus şirketlerin, 2017'ye kadar günlük üretim kapasitesini 450 bin varil petrole çıkarması öngörülüyor. Petrol alanında ortak yatırımların 40 yıllık bir sürede 20 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Rusya ve Venezüela tarım, eğitim, kültür, finans, uzay teknolojisi ve ulaşım alanında da ikili anlaşmalar imzaladı.

PUTİN MORALES'LE DE GÖRÜŞTÜ

Putin, Karakas'da Bolivya Cumhurbaşkanı Evo Morales'le de bir araya geldi. Morales askeri alımlar için Rusya'dan 100 milyon dolarlık kredi bekliyor. Latin Amerika'nın ikinci büyük petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip olan Bolivya ile de Rusya'nın enerji alanında işbirliği için çalışmalar başlatıldı.

ABD Rusya'nın arka bahçesinde Rusya'nın aktif olmasından memnun değil. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Venezüela'nın Rusya'dan silah almasını bölgede silahlanma yarışını başlatmasından endişe duyduklarını açıklamıştı. Petrol rezervleri nedeni ile ABD'nin kendilerine saldırabileceğini iddia eden Karakas, silahlanarak denge oluşturmak zorunda olduğunu savunuyor.

(CİHAN)



Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,862 µs